ANNONSE

Massasje

Massasje er en behandling hvor terapeuten først og fremst benytter hendene sine til å bearbeide muskulatur og bindevev i kroppen.

Ulike former for massasje har eksistert i alle kulturer gjennom mange tusen år.

Hensikten med terapien er blant annet å gi en avslappende og avstressende behandling og løse opp muskulatur og stivhet i kroppen. Massasje kan dessuten gi en rekke helsefremmende effekter som stressreduksjon, lavere blodtrykk og bedre søvn og psykisk helse.

Massasje
Illustrasjon: Massasje
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Massasje»

Hva er massasje?

Massasje er en manuell terapiform hvor behandleren benytter ulike grep og teknikker til å bearbeide kroppen din, først og fremst muskulatur, sener, ledd og bindevev.

Ulike former for massasje er blitt benyttet i alle kjente kulturer i flere tusen år. Thai massasje har elementer av indisk og kinesisk massasje, og ble siden videreutviklet i Thailand flere tusen år siden. Andre teknikker som kopping, hodebunnsmassasje, fotmassasje og aromaterapi har også en lang og omfattende historie bak seg.

Dette skyldes tildels at de fleste massasjeformene kan utføres med hendene helt uten avansert teknologi. I tillegg har man allerede tidlig opplevd hvilke helsebringende effekter behandlingen gir. Massasje er derfor flere tusen år senere fremdeles en svært populær og mye anvendt terapi.

Massasje utføres i hovedsak med hendene til terapeuten. I enkelte metoder benyttes i tillegg andre deler av kroppen eller spesielt utstyr. Thai massører bruke ofte både hender, knær, albuer og armer når de utfører thai massasje, mens hot stone massasje involverer bruk av spesielle oppvarmede steiner.

Det finnes mange gode grunner til å få en deilig massasje. Dersom du er trøtt og sliten eller har stive skuldre eller rygg, kan en godt utført massasjebehandling ofte gjøre underverker både på overskudd og muskelsmerter. Målrettede behandlinger som ansiktsmassasje, fotmassasje, idrettsmassasje og fotmassasje kan være spesielt nyttig dersom du er stiv eller øm i isolerte deler av kroppen.

(Tjenester / behandlinger)

Hvorfor gå til massasjebehandling?

Det er ikke uten grunn at ulike former for massasje har eksistert i mange tusen år og fremdeles er blant de mest populære behandlingene i dag. En god massasje kan gi mange generelle helsefremmende effekter, i tillegg til å behandle eventuelle spesifikke plager du måtte ha.

Stivhet og smerter i muskulatur

En av de aller hyppigste årsakene til at man oppsøker massasje er stiv og øm muskulatur. Vanlige grunner til muskelknuter er overbelastninger og feilbelastninger i forbindelse med jobb eller trening, og stress i hverdagen som forplanter seg til muskel og skjelettsystemet.

Dersom utløsende årsak til muskelplagene ikke utbedres, vil gjerne smerter og ubehag øke på. Økende anspendthet vil også i seg selv kunne forverre plagene, slik kan det utvikle seg en ond sirkel. Massasje kan bidra til å snu denne sirkelen ved å løse opp den anspendte muskulaturen og ved å redusere stress og bekymringer.

Hodepine og smerter i rygg og nakke

Rygg og nakkesmerter er noe de aller fleste opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Årsaken er i de fleste tilfeller "muskulær", det vil si at overbelastninger eller feilbelastninger i musklaturen i ryggen medfører irritasjon og smerter. I tillegg har stress en tendens til å forplante seg til musklene spesielt i hode- og nakkeregionen og medføre nakkesmerter og hodepine.

Massasje av rygg, nakke og hodebunnen kan bidra til å redusere slike smerter. I tillegg har forskning vist at massasje stimulerer kroppen til å frigi hormoner som motvirker stress og som fremmer psykisk velvære.

Generelle helsefremmende effekter

Enkelte forskningsstudier har vist at en god massasje kan medføre flere helsefremmende effekter som påvirker andre deler av kroppen enn muskel og skjelettsystemet.

Massasje kan medføre at kroppen reduserer utskillelsen av stresshormoner i blodet som adrenalin og kortisol. Samtidig frigis økt mengde av stoffer som er assosiert med fysisk og psykisk velvære, nærmere bestemt serotonin og dopamin. Studier har også vist at massasje kan bidra til redusert blodtrykk. Samlet sett kan massasje slik medføre gunstige hormonelle endringer som har en positiv effekt på helsen din.

Effekt av spesifikke massasjebehandlinger

Massasje kan også benyttes til helt spesifikke formål. For eksempel benyttes idrettsmassasje for å hjelpe kroppen med å tilhele raskere etter skade, restituere seg etter en hard trening eller konkurranse, til å forebygge mot skader og til klargjøring før konkurranse.

En deilig og avstressende avkobling i hverdagen

Massasje kan altså ha en rekke helsefremmende effekter. Likevel er kanskje en av de aller beste grunnene til å få massasje, hvor avslappende og og behagelig denne behandlingen faktisk kan være.

Under massasjen kan du slappe av og glemme bekymringer og stress fra hverdagen mens terapeuten knar ømme muskelgrupper i kroppen din.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres massasje?

Massasje er en terapiform som først og fremst utføres med hendene. Massasjeterapeuten benytter en eller flere ulike grep og teknikker til å behandle muskulatur, sener ledd og bløtvev.

Eksakt hvilke teknikker som benyttes vil variere avhengig av hvilken massasjetype du velger, og av hvor kraftig du ønsker at behandlingen skal være. Vanlige massasjeteknikker er:

  • Knaing
  • Tromming
  • Stryking
  • Friksjon
  • Vibrering
  • Tøying og strekking

Ved hot stone massasje benyttes i tillegg utvalgte varme steiner, mens aromaterapi massasje involverer en eller flere såkalte eteriske oljer.

Behandlingen utføres oftest på en matte på gulvet eller på en massasjebenk. Avhengig av hvor stor del av kroppen som skal masseres, vil du bevare tøyet du har på, eller ta av deler eller det meste av klærne. Ved enkelte behandlinger benytter terapeuten oljer på delene av kroppen som behandles. Oljemassasje reduserer friksjonen i huden og kan bidra til en mer behagelig opplevelse av massasjen.

De fleste massasjebehandlinger gjøres på bare én person, men enkelte klinikker tilbyr også såkalt parbehandling hvor både du og for eksempel din partner kan masseres samtidig. Behandlinger varer vanligvis fra 30 til 90 minutter.

(Tjenester / behandlinger)

Forberedelse til massasje

Massasje anses generelt som en trygg behandling uten risiko for alvorlige bivirkninger. Det kan likevel være lurt å gjøre litt research på forhånd dersom du vurderer denne behandlingen:

  • Velg riktig klinikk. Massasje blir stadig mer populært og etter hvert finnes det nærmest en myriade av klinikker som tilbyr massasje. Hvilken type behandling som tilbys, og kvaliteten på denne, kan derimot variere en del mellom de ulike klinikkene. Du kan derfor med fordel gjøre litt undersøkelse på forhånd for å finne en klinikk med godt omdømme. Slik øker du sjansene for en behagelig og god massasje!
  • Velg riktig behandling. Det finnes en rekke ulike massasjebehandlinger å velge mellom. Selv om alle bygger på prinsippet om behandling av muskulatur og bløtvev med terapeutens hender, er det viktige ting som skiller de ulike behandlingene. Bruk derfor gjerne et par minutter på å finne behandlingen som passer best for deg. Eventuelt kan du diskutere dette med terapeuten før massasjen starter.

Massasje utføres i hovedsak av ikke autorisert helsepersonell (med unntak av massasje hos fysioterapeut og kiropraktor). Dersom du har nyoppståtte plager som du ikke kjenner årsaken til, bør du derfor i første omgang oppsøke lege eller annet autorisert helsepersonell for utredning.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke massasjebehandlinger kan du velge mellom?

Det finnes en rekke ulike massasjebehandlinger å velge mellom. Felles for alle teknikkene er at terapeuten i hovedsak benytter hendene sine til å behandle muskulatur og bløtvevet i kroppen din.

Likevel er det flere ting som skiller de ulike teknikkene, dersom du vurderer massasje bør du derfor se litt nærmere på hvilken som kan være aller best for deg!

De vanligste massasjebehandlingene du kan velge mellom er:

Under finner du mer informasjon om noen av de mest populære massasjebehandlingene.

Klassisk massasje

(Tjenester / behandlinger)

Thai massasje

Thai massasje har sin opprinnelse for flere tusen år siden og bygger på teknikker innen akupressur og Yoga. Behandlingen kombinerer vanlige massasjeelementer med spesielle tøyinger og strekkinger.

Thai massasje er etter hver blitt en av de mest populære massasjebehandlingene i Norge og Vesten forøvrig.

(Tjenester / behandlinger)

Idrettsmassasje

(Tjenester / behandlinger)

Triggerpunktsmassasje

(Tjenester / behandlinger)

Kopping

(Tjenester / behandlinger)

Gravidmassasje

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE