ANNONSE

Aromaterapi

Aromaterapi er en alternativ behandlingsform som benytter duftende planteoljer.

Aromaterapi benyttes i dag først og fremst i forbindelse med massasje hvor man kombinerer massasjeteknikker med aromatiske oljer.

Aromaterapi
Illustrasjon: Aromaterapi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Aromaterapi»

Hva er aromaterapi?

Aromaterapi er en alternativ behandlingsform som baserer seg på bruk av såkalte eteriske oljer fremstilt fra urter og andre planter.

Først og fremst benyttes oljene i forbindelse med massasjeterapi. Terapeuten kan kombinere ulike massasjetemetoder med de aromatiske oljene, vanlige teknikker er klassisk massasje, bindevevsmassasje og akupressur. Massasje med eteriske oljer kalles også for oljemassasje.

Innen enkelte former for aromaterapi benyttes de eteriske oljene ikke bare til massasje, men også til inhalasjon, hudbehandling og utblanding i badevann.

Planteoljer har vært benyttet innen naturmedisin siden oldtiden. Aromaterapi benyttes i dag først og fremst som en behagelig, avslappende og avstressende massasjebehandling.

Massasje på HelseSmart

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er såkalt flyktige eller aromatiske oljer som er hentet fra urter og andre planter med antatt legende egenskaper. Aromatiske oljer kjennetegnes som navnet tilsier av sine spesielt duftende egenskaper, de er derfor også en viktig ingrediens i mange parfymer.

De eteriske oljene kan fremstilles fra en rekke planter i naturen, blant de vanligste er:

 • Urter som rosmarin, oregano og peppermynte
 • Sitrongress
 • Fenikkel frø
 • Eukalyptus blad
 • Ingefær
 • Tee tree

Planteoljene hentes ut i svært konsentrert form og må derfor blandes ut før man benytter dem til aromaterapi. Siden de ikke løser seg godt i vann, blandes de oftest ut i alkohol eller andre oljer (som mandelolje, solsikkeolje, aprikoskjenerneolje etc.).

Hva benyttes aromaterapi mot?

En viktig effekt av aromaterapi i forbindelse med massasje er at behandlingen kan redusere stress og spenninger i kroppen. I tillegg kan kombinasjonen av aromatiske oljer og en god massasjeterapi øke velvære og styrke kroppens både fysisk og psykisk.

Mange klinikker som tilbyr aromaterapi hevder i tillegg at behandlingen virker mot en rekke tilstander og sykdommer i kroppen:

 • Kronisk stress
 • Angst
 • Muskelspenninger
 • Leddplager
 • Søvnløshet
 • Hudplager
 • Depresjon
 • Konsentrasjonsplager

Det er verdt å merke seg at de fleste av disse effektene i mange tilfeller kan oppnås ved vanlig massasje uten aromatiske oljer. Mange klinikker hevder i tillegg at oljene blant annet kan stimulere sirkulasjonen i kroppen, være oppkvikkende og ha en bakteriedrepende effekt.

Her er det viktig å være klar over at aromaterapi er en såkalt alternativ behandlingsmetode, det vil blant annet si at aromaterapi ikke bygger på vitenskapelig dokumentert medisin og at man har begrenset dokumentert effekt av behandlingen. Dersom du har nye plager eller symptomer som du er usikker på årsaken til, er det derfor viktig at du kontakter lege.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke bivirkninger forekommer ved aromaterapi?

Aromaterapi anses som en mild behandling med lav risiko for alvorlige bivirkninger. Aromaterapi benytter såkalte naturlige oljer som hentes fra planteriket. Før de smøres på huden din i forbindelse med massasje er de blitt uttynnet kraftig i andre oljebaserte produkter for å unngå at huden din skal reagere på behandlingen. Allergisk reaksjon mot oljene som benyttes i aromaterapi forekommer likevel i noen tilfeller.

Inntak av planteproduktene gjennom gjennom munnen kan gi fare for forgiftning.

ANNONSE