ANNONSE

Brystreduksjon

Brystreduksjon er en opersjon som reduserer størrelsen på brystene ved å fjerne kjertelvev, fettvev og overflødig hud.

Inngrepet benyttes dersom du har fysiske eller psykiske plager som følge av store bryster, eller av kosmetiske årsaker. Operasjonen gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Brystreduksjon
Illustrasjon: Brystreduksjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Brystreduksjon»

Hvorfor brystreduksjon?

Brystene hos kvinner består i hovedsak av tre typer vev; kjertelvev, fettvev og bindevev. Brystvevet utvikler seg og vokser først og fremst i puberteten, men brystene kan også vokse senere i livet i forbindelse med blant annet svangerskap og vektendringer.

Brystreduksjon er en behandling som tar sikte på å redusere plager du måtte ha som følge av store bryster. Store bryster kan medføre både fysiske og psykiske plager. I tillegg kan uforholdsmessig store bryster hindre deg i å delta i fysisk aktivitet. Enkelte ønsker også brystreduksjon av rent kosmetiske årsaker. Under finner du en oversikt over de vanligste årsakene til behandling med brystreduksjon:

 • Smerter. En av de vanligste årsakene til brystreduksjon er smerter i rygg, nakken og skuldre som følge av uforholdsmessig store bryster. Vekten fra brystene kan medføre en direkte feilbelastning på kroppen som er større enn den er laget for å bære.
 • Utslett. Hudfolden under brystene får gjerne dårlig luftig og kan bli klam og fuktig. Dette gjør at det er vanlig å utvikle utslett, eksem og soppdannelse dersom du har store bryster.
 • Ubehag fra BH. Store og tunge bryster vil også øke draget i BH-stroppene og kan medføre ubehag og merker i huden.
 • Psykiske plager. Enkelte opplever store bryster som en psykisk belastning.
 • Hindre fysisk aktivitet. Store bryster kan gi utfordringer med å delta i enkelte fysiske aktiviteter og slik begrense deg i daglige gjøremål.
 • Kosmetiske årsaker. Enkelte ønsker brystreduksjon først og fremst av kosmetiske årsaker.
(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg til behandling med brystreduksjon?

Brystreduksjon er en godt egnet behandling til å gjøre større bryster mindre, og slik fjerne eventuelle plager du måtte ha av uforholdsmessig store bryster. De vanligste årsakene til hvorfor en kvinne ønsker brystreduksjon er fysiske plager, psykiske plager, innskrenket fysisk aktivitet og kosmetiske årsaker (se over).

I tillegg til at du må ha plager som er direkte knyttet til store bryster, bør du i tillegg innfri enkelte kriterier for at du skal være egnet til å gjennomgå brystreduksjon:

 • Ikke svært overvektig. Brystreduksjon egner aller best for normalvektige kvinner som har fysiske plager av store bryster. Disse kvinnene vil i de aller fleste tilfeller få en bedre hverdag etter operasjonen og være godt fornøyd med operasjonsresultatet. Dersom du er svært overvektig, øker risikoen for komplikasjoner under inngrepet. I tillegg er behandlingen mindre effektiv mot dine plager dersom du er svært overvektig.
 • Er ellers frisk. Kroniske sykdommer som diabetes og hjerte og karsykdom øker risikoen for komplikasjoner under operasjonen.
 • Aksepterer en viss arrdannelse. Enhver operasjon vil etterlate seg arr i huden. I forbindelse med brystreduksjon vil det oppstå arr i huden omkring areola (den mørke sonen omkring brystvorten) og ned mot undersiden av brystet.
 • Ikke røyker. Røyking øker risiko for komplikasjoner under inngrepet. Kirurgen vil spesielt kreve at du unngår røyking de siste ukene før inngrepet og i perioden etter operasjonen inntil brystet er tilhelet.

I enkelte tilfeller kan det være lurt å utsette brystreduksjon. Dette gjelder først og fremst dersom du planlegger:

 • Svangerskap. Spesielle kirurgiske teknikker kan benyttes for å ivareta melkeproduksjonen, men i noen tilfeller vil denne reduseres etter operasjonen. I tillegg vil bryststørrelsen ofte utvikle seg under graviditet. Dersom du planlegger flere barn, bør du derfor vurdere å utsette brystreduksjon.
 • Alder. Brystreduksjon kan utføres på kvinner i nærmest alle aldre, men kirurgen anbefaler generelt at brystene er ferdig utvokst før du opereres. Dersom du opereres før brystene er ferdig å vokse, risikerer du i så fall å måtte gjennomgå en ny operasjon senere.
 • Vektnedgang. Dersom du har planer om å gå ned i vekt, kan det være lurt å utsette brystreduksjon til etter at du har oppnådd den ønskede vekten. Vektnedgang vil nemlig i de fleste tilfeller endre bryststørrelsen i seg selv.
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår brystreduksjon?

Brystreduksjon gjøres i de fleste tilfeller i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Operasjonstiden er vanligvis 2-5 timer. Operasjonen gjøres gjerne poliklinisk, du kan altså reise hjem samme dag. I noen tilfeller kan det derimot være nødvendig at du overnatter på sykehuset til dagen etter.

Det finnes flere ulike operasjonsteknikker som plastikkirurgen kan benytte ved brystreduksjon. Hvilken teknikk som anvendes, er i stor grad avhengig av hvor mye brystvev og hud som skal fjernes. Blant de vanligste teknikkene som benyttes ved brystreduksjon inkluderer:

 • Sirkulært snitt omkring areola. Dersom brystene ikke er spesielt store, kan det være at det er tilstrekkelig å lage et snitt i huden omkring areola.
 • Nøkkelhullsnitt. Ved noe større bryster kan det være nødvendig å lage et snitt fra areola og vertikalt ned mot undersiden av brystet, i tillegg til det runde snittet omkring areola.
 • Invertert T-snitt. Ved spesielt store bryster vil kirurgen også måtte lage et horisontalt snitt i huden på undersiden av brystet, for å kunne fjerne tilstrekkelig mengde brystvev og overskuddshud.

Gjennom snittene i huden vil kirurgen fjerne kjertelvev, fettvev og overflødig hud slik at brystet får ønsket størrelse. I noen tilfeller vil kirurgen flytte brystvorten og areola lengre opp i ny posisjon for bedre estetisk resultat. Dersom det er mye fettvev i brystet, kan det også være nødvendig med fettsuging av brystet.

(Tjenester / behandlinger)

Etter brystreduksjon

Når operasjonen går mot slutten vil kirurgen sy sammen snittene i huden og pakke brystene med en komprimerende bandasje. Bandasjen motvirker hevelse i brystene og støtter opp og beskytter arrene i huden. I noen tilfeller vil kirurgen også legge inn tynne plastrør gjennom huden som kan drenere ut eventuell væske og småblødninger de første 1-2 dagene etter inngrepet.

For at tilhelingen skal gå raskest mulig og for å unngå komplikasjoner, er det viktig at du følger rådene og anbefalingene fra kirurgen som behandlet deg.

Det er vanlig at du kan reise hjem samme dag eller dagen etter operasjonen. Støttebandasjen fjernes vanligvis etter 1-2 dager, samtidig som eventuelle dren tas ut. Du blir derimot gjerne anbefalt å benytte en støttende sports-BH i 1-2 måneder etter inngrepet, først både natt og dag, senere kun på dagtid.

Det er normalt at brystene er litt hovne og ømme etter operasjonen, spesielt de første par ukene. I samme periode er det vanlig å oppleve litt endret eller nedsatt følelse i huden, men denne normaliseres gjerne relativt raskt. Hevelsen og ømheten i brystene vil gå tilbake etter et par uker og er oftest helt borte etter 1-2 måneder.

Du kan vanligvis gjenoppta lette daglige aktiviteter et par dager etter operasjonen, men du må ikke utføre tunge løft eller annen kraftig fysisk aktivitet de første 3-4 ukene for å unngå å ødelegge operasjonsresultatet.

Arrforandringene vil avta og avblekes med tiden. Det er en fordel om du unngår unødig soling av arrområdene det første året for å unngå at arrene blir mer rødlig og iøynefallende.

Resultatet av brystreduksjon

Kvinner som har plager som følge av store bryster vil i de aller fleste tilfeller få en bedre hverdag etter operasjonen. Du kan forvente å oppleve mindre plager som smerter i rygg, nakke og skuldre enn før behandlingen. Stramming fra BH stroppen blir redusert og det blir mer luft på undersiden av brystet som gjør at det ikke så lett danner seg utslett og eksem.

I tillegg gir brystreduksjon ofte en "kosmetisk bonuseffekt" siden brystet gjerne løftes samtidig som det gjøres mindre. Brystet får slik en mer ungdommelig form og fasong.

(Tjenester / behandlinger)

Varighet av brystreduksjon

Under brystreduksjon fjerner kirurgen både fettvev, kjertelvev og hud. Kjertelvevet i brystene dannes i forbindelse med puberteten, og i noen tilfeller også under svangerskap. Dersom brystene er ferdig utvokst og du ikke skal ha flere barn, vil mengden kjertelvev derfor ikke øke etter operasjonen.

Fettcellene som fjernes under inngrepet kommer heller ikke tilbake. Men dersom du går opp i vekt, kan de resterende fettcellene i brystet vokse og gjøre brystet større igjen. Det er derfor viktig at du holder mest mulig stabil vekt etter operasjonen, for å unngå at brystene vokser og plagene kommer tilbake.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner ved brystreduksjon

Brystreduksjon anses som en trygg form for plastisk kirurgi med lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Ingen inngrep er derimot helt uten risiko. De vanligste komplikasjonene som kan forekomme ved brystreduksjon inkluderer:

 • Arrdannelse. Siden kirurgen lager snitt i huden i brystene dine, vil det oppstå arr etter operasjonen. Arrene vil typisk være mer synlig like etter inngrepet, for så å bleke av og bli mindre iøynefallende etter hvert. Helt borte blir de derimot ikke. Dersom arrene blir mer markante og synlige enn normalt, kan de behandles med kortisoninjeksjon eller laser.
 • Redusert følelse i brystvorten og brysthuden. Under inngrepet vil kirurgen kutte over små nerver i huden som gjør at følelsen i brystvorten og huden omkring kan bli redusert. Oftest er denne effekten midlertidig, men i noen tilfeller kan følelsen bli permanent nedsatt.
 • Endret brystform. Resultatet av brystreduksjon er vanligvis at brystene blir mindre, men også at de får et mer ungdommelig og kosmetisk vakkert utseende. I noen tilfeller kan arrdannelse eller andre faktorer derimot bidra til at brystfasonen blir annereledes enn ønsket.
 • Asymmetri i bryststørrelse. Kirurgen tar sikte på å gjøre brystene like store under operasjonen. Man ser likevel en sjelden gang at størrelsen på brystene kan bli forskjellig etter brystreduksjon.
 • Redusert evne til amming. Som følge av operasjonen er det en reell risiko for at evnen din til å amme vil nedsettes. Dersom du vurderer å få flere barn, bør du derfor vurdere å utestte opersjonen til etter at du er ferdig med svangerskap.

I tillegg finnes en lav risiko for generelle komplikasjoner som kan inntreffe ved enhver operasjon, slik som infeksjon, blødning og allergisk reaksjon på bedøvelsen.

(Tjenester / behandlinger)

Dekkes brystreduksjon av staten

Når brystreduksjon er medisinsk begrunnet kan den bli dekket av staten. Dette gjelder dersom du har spesielt store plager med smerter i nakke, skuldre og rygg, ved gjentagende hudinfeksjoner og ved psykiske plager som følge av store bryster. For å få dekket brystreduksjon av staten trenger du henvisning fra lege.

Dersom inngrepet er rent kosmetisk begrunnet, må man dekke utgiftene på egenhånd.

(Litteratur)
ANNONSE