ANNONSE

Hyperhidrose behandling

Behandling av hyperhidrose kan være nødvendig dersom du har betydelig plager som følge av at du svetter mye.

Enkelte har god effekt av egenbehandling. I noen tilfeller kan behandling med botox, laser, mikrobølger eller operasjon være nødvendig for å bli kvitt plagene.

Hyperhidrose behandling
Illustrasjon: Hyperhidrose behandling
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hyperhidrose behandling»

Behandlinger av hyperhidrose

Hyperhidrose er en tilstand hvor den som er rammet svetter mer enn det som er normalt. Dersom man lider av hyperhidrose, kan man oppleve å svette mye i armhulene, håndflatene, fotsålene eller pannen. Vanligvis opplever man overdreven svette på begge sider av kroppen, som begge hender, begge armhuler eller begge fotsåler.

Dersom den ekstreme svettingen gir deg plager i hverdagen, bør du vurdere en eller flere behandlinger som kan redusere både svettingen og plagene.

De viktigste behandlingsalternativene ved hyperhidrose inkluderer:

  • Livsstilsendringer
  • Antipersperant
  • Medisiner
  • Iontoforese
  • Botox
  • Laser, mikrobølger og radiofrekvensbehandling
  • Operasjon eller fettsuging av svettekjertlene
  • Operasjon av nervene

Livsstilsendringer og bruk av deodorant og antipersperant, kan du gjøre på egenhånd. Medisiner mot svette kan du få på resept fra lege. Dersom du vurderer andre behandlingsmetoder, som Botox, laser, mikrobølger, radiofrekvens eller operasjon, kan du finne informasjon, pris, ventetid og erfaringer her på HelseSmart.no

(Litteratur)

Botox mot svette

Botox er en nervegift som har vært benyttet til medisinske formål i over 30 år. Spesielt er Botox benyttet innen kosmetisk medisin til behandling av rynker og ujevnheter i huden. I tillegg benyttes Botox mot migrene og hodepine. De senere årene har Botox også blitt populær i behandlingen av hyperhidrose.

Spesielt er Botox en effektiv behandling av overdreven svette i armhulene. Medisinen er godkjent av FDA (Food and Drug Administration) i USA for dette formålet, noe som betyr at metoden har dokumentert effekt og er trygg i bruk. Botox benyttes også til behandling av overdreven svette i håndflater og behandling av svette i fotsåler.

Botox reduserer svettingen ved å hemme nerveimpulsene som aktivierer svettekjertlene i hudområdet hvor medisinen injiseres. Effekten av behandlingen er vanligvis fra ca. 9 måneder og inntil ca. 14 måneder.

Ved behandling av aksillær hyperhidrose (overdreven svette i armhulene) vil legen sprøyte inn ca. 20-25 små doser med Botox inn i ulike deler av armhulen din. Selve behandlingen tar ca. 30 minutter. Det kan være du opplever litt svie eller ubehag i det medisinen sprøytes inn under huden, men de fleste tolererer behandlingen fint. Behandlingen er uten alvorlige bivirkninger, men det kan være at det blir litt blåmerker i huden de første 1-2 ukene etter behandlingen.

Behandling av hyperhidrose med Botox dekkes i dag ikke av det offentlige helsevesenet, det vil si at du må betale for behandlingen selv.

Operasjon eller fettsuging av svettekjertlene under armhulen

En effektiv behandling av aksillær hyperhidrose innebærer å fysisk fjerne svettekjertlene i armhulen. Slik oppnår man en permanent svettereduksjon i armhulene.

Fjerning av svettekjertelne i armhulen kan gjøres ved plastisk kirurgi inkludert ved vanlig operasjon og ved fettsuging. Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse og du kan reise hjem allerede samme dag.

Fordelen med operasjon eller fettsuging fremfor Botox, er at metoden har en permanent effekt. Behandling med Botox må du derimot regne med å gjenta med jevne mellomrom for å opprettholde behandlingseffekten.

Laser, radiofrekvens og mikrobølger mot aksillær hyperhidrose

Selektiv oppvarming og ødelegging av svettekjertlene er en ny og effektiv behandlingsmetode ved overdreven svette i armhulene. Det finnes flere ulike metoder å tilføre energi som ødelegger svettekjertlene, de mest anvendte metodene er

En av de mest populære og anvendte apparatene for oppvarming og nedbryting av svettekjertlene er MiraDry. MiraDry benytter mikrobølger til å varme opp og destruere svettekjertlene. MiraDry ble FDA godkjent for behandling av aksillær hyperhidrose i 2011.

Behandling av hyperhidrose med mikrobølger, laser eller radiofrekvensenergi gir i likhet med operasjon og fettsuging en permanent effekt som varer livet ut. De fleste trenger bare én behandling, mens et fåtall må gjennomgå 2-3 behandlinger for ønsket resultat.

Behandlingen gjøres gjerne i lokalbedøvelse og tar ca. 30-60 minutter å gjennomføre. Du kan reise hjem samme dag. Enkelte opplever litt hevelse og blåmerker i huden som går tilbake etter 1-2 dager.

Torakoskopisk sympatektomi

Torakoskopisk sympatektomi er en kikkhullsoperasjon hvor kirurgen opererer gjennom små snitt i huden din på siden av brysthulen (thorax). Kirurgen fører et lite kamera og små medisinske verktøy gjennom snittene i huden og benytter disse til å kutte over de små nervene som forsyner svettekjertlene på halsen, i armhulene og i håndflatene.

Behandlingsresultatet av torakoskopisk sympatektomi er permanent. De fleste opplever god effekt av behandlingen. En mulig komplikasjon ti lbehandlingen er såkalt kompensatorisk svetting, hvor svettingen øker andre steder i kroppen.

Torakoskopisk sympatektomi utføres av offentlige sykehus og av private klinikker med offentlig avtale. Dersom du har betydelige plager som følge av hyperhidrose, og dersom du har henvisning fra lege, kan du få dekket operasjonen av staten.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE