Øre Nese Hals

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

Øre Nese Hals lege er en lege som er spesialist innen utredning og behandling av sykdommer i ørene, nesen og halsen. Spesialiteten kalles også hode- halskirurgi.

Øre nese hals legen har i tillegg til vanlig legeutdanning ytterligere minst 5 års spesialistering innen øre nese hals medisin.

Øre nese hals legen har erfaring og spesialkompetanse innen utredning, medisinsk behandling og operasjon av sykdommer og tilstander i ører, nesen og i svelget.

Hvilke tilstander og plager utredes og behandles hos øre nese hals lege?

Som navnet til spesialiteten tilsier utreder og behandler en spesialist innen øre nese hals medisin sykdommer og plager i ørene, i nesen og i halsen.

Vanlige tilstander å få utredet og behandlet ved konsultasjon hos øre nese hals lege (ØNH-lege) er:

Mer om noen av de vanligste sykdommene og plagene i ører, nese og hals området:

Tinnitus

Tinnitus eller øresus er en tilstand som kjennetegnes av at du hører støy eller lyd som ikke kommer fra omgivelsene. Utredning ved tinnitus har til hensikt å avdekke årsaken eller å utelukke at det foreligger en alvorlig bakenforliggende årsak til plagene. Det finnes en rekke behandlingsalternativer som kan redusere plagene ved tinnitus.

Halsbetennelse

Halsbetennelse er en betennelsestilstand i mangdlene baktil i svelget. De aller fleste tilfeller av halsbetennelse skyldes infeksjon med virus, men i noen tilfeller kan bakterier være årsaken til infeksjonen. Utredning og behandling av halsbetennelse hos ØNH-lege er først og fremst aktuelt dersom du har tilbakevendende halsinfeksjoner eller dersom man vurderer å fjerne mandlene.

Søvnapne

Søvnapne er en tilstand hvor det inntreffer lengre pustepauser mens man sover om natten. Tilstanden er relativt vanlig og kan gjøre den som rammet mindre opplaget om natten siden søvnkvaliteten reduseres. Diagnosen stilles ved søvnundersøkelse. Behandlingen er gjerne en såkalt CPAP pustemaskin som brukes om natten.

Kul på halsen

Kul på halsen skyldes ofte ufarlige tilstander som en forstørret lymfeknute i forbindelse med en infeksjon, fettkul eller cyster på halsen. Det er likevel viktig å utrede en nyoppstått kul på halsen for å utelukke farlige tilstander. Ofte utredes kul på halsen hos ØNH-lege.

Svimmelhet

Svimmelhet er en tilstand hvor du opplever en følelse av ustøhet og at omgivelsene går rundt eller gynger fra side til side. Dersom du opplever akutt svimmelhet, eller vedvarende svimmelhet bør du kontakte lege for nærmere utredning. ØNH-leger har spesialkompetanse både på utredning og behandling av svimmelhet.

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse er en tilstand hvor slimhinnen på innsiden av bihulene blir betent. Oftest skyldes betennelsen en infeksjon med virus. Bihulebetennelsen kan gi plager som hodepine, ansiktssmerter, feber og rennende slim fra nesen. Oftest går bihulebetennelse over av seg selv, men i noen tilfeller kreves behandling med antibiotika. Ved tilbakevendende bihulebetennelser vil utredning og eventuelt behandling hos ØNH-lege være aktuelt.

Allergi Bihulebetennelse Cochlaimplantat Falske mandler (adenoider), operasjon Halsbetennelse Hull på trommehinnen Kul på halsen Neseblod Polypper i nesen Sjøgren syndrom Snorking Spyttstein Stramt tungebånd Svimmelhet Søvnapne Tilleggstjenester Tinnitus (øresus) Øre Nese Hals lege, konsultasjon Ørevoks
Hjem