ANNONSE

Nesepolypper, operasjon

Operasjon av nesepolypper kan være nødvendig dersom polyppene gir deg plager som nesetetthet eller kronisk bihulebetennelse, og annen behandling ikke har ført frem.

Inngrepet gjøres i narkose. Vanligvis kan du reise hjem samme dag.

Nesepolypper, operasjon
Illustrasjon: Nesepolypper, operasjon
Sist oppdatert: 25. Apr. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Nesepolypper, operasjon»

Hvorfor operasjon av nesepolypper

Nesepolypper er dråpeformede, gråbleke hevelser som kan utvikle seg fra slimhinnen (innsiden) av nesen og bihulene. Tilstanden oppstår hyppigst hos unge voksne og middeladrende, men kan ramme i alle aldre.

Kronisk betennelse i nesen, bihulene og de øvre luftveiene er ofte utløsende årsak. Spesielt utsatt er personer med allergi, kronisk bihulebetennelse og astma.

Dersom nesepolyppene er små, vil de gjerne ikke gi uttalte symptomer. Enkelte kan få følelsen av å ikke kunne snyte ut alt snørret. Dersom polyppene er store eller mange, vil de kunne medføre symptomer som nesetetthet, kronisk bihulebetennelse, snorking, søvnapne og neseblødning.

Hovedbehandlingen av nesepolypper er behandling av utløsende årsaker (som allergi) i kombinasjon med steroider (betennelsesdempende medisiner) i sprayform. Dersom nesesprayen ikke har tilstrekkelig god effekt etter en periode på ca. 3 måneder, er det vanlig å vurdere behandling med operasjon hvor kirurgen (øre nese hals legen) fjerner polyppene.

(Litteratur)

Operasjon av nesepolypper

Operasjon av nesepolypper gjøres i narkose, det vil si at du sover under inngrepet.

Kirurgen er spesialist i øre nese hals (ØNH-lege). Han eller hun opererer ved hjelp av et endoskop som føres inn i ett eller begge nesebor. Endoskopet er en tynn tube som inneholder et lite kamera eller en linse som gjør at legen kan se innsiden av neseborene. Legen kan også føre instrumenter gjennom endoskopet. Ved hjelp av instrumentene kan legen fjerne polypper, slimhinne og beinvev.

Selve operasjonen tar vanligvis ca. 1-2 timer. På slutten av inngrepet er det vanlig at legen plasserer tamponger i ett eller vegge nesebor, for å forebygge mot blødning. Etter at operasjonen er avsluttet, er det vanlig at du observeres i to timer før du kan reise hjem.

(Litteratur)

Etter operasjonen

Operasjon av nesepolypper gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag.

Det er vanlig med lett ubehag eller smerter i nesen de første dagene etter inngrepet. Det kan også forekomme små dråper av blod i denne perioden. Ved større blødning må du kontakte lege straks. Første kontroll hos lege er oftest etter 2-5 dager, det er vanlig at legen fjerner tampongen(e) ved denne kontrollen.

For å unngå at det bygger seg opp dødt vev og blodrester som kan fungere som grobunn for bakterier, anbefales du vanlgivis å skylle nesen med saltvann ca 4 ganger daglig i 3-4 uker. Saltvannet kan du lage selv ved å koke opp 1 liter vann og tilsette 1 spiseskje bordsalt. Det er viktig at vannet er kroppstemperert når du skyller.

Legen vil gjerne sykemelde deg i ca. 5-10 dager, noe avhengig av hvilket yrke du har.

(Litteratur)

Komplikasjoner til operasjon av nesepolypper

Operasjon av nesepolypper er en rutineoperasjon med lav risiko for komplikasjoner. Ingen inngrep er derimot helt uten risiko.

De vanligste komplikasjonene som kan forekomme i forbindelse med operasjon av polypper i nesen inkluderer:

  • Blødning. Små dråper av blod er vanlig de første dagene etter inngrepet. Ved større blødning er det viktig at du kontakter lege straks.
  • Infeksjon. Infeksjon kan forekomme hos ca. 2-5 % av de som opereres. Dersom du får symptomer som feber, økende smerter eller hevelse, bør du derfor kontakte lege straks.
  • Andre komplikasjoner. Synsforstyrrelser eller lekkasje av cerebrospinalvæske fra innsiden av hodet er svært sjeldent forekommende.
ANNONSE