ANNONSE

Stroboskopi

Stroboskopi er en undersøkelse som er spesialdesignet til å vurdere funksjonen til stemmebåndene.

Ved stroboskopi blir bevegelsen til stemmebåndene filmet ved hjelp av et tynt fiberoptisk rør.

Undersøkelsen benyttes til å utrede årsaker til heshet og kan påvise cyster, arrforandringer, hevelser og kreft på stemmebåndene.

Stroboskopi
Illustrasjon: Stroboskopi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Stroboskopi»

Hva er stroboskopi?

Stroboskopi, også kalt video stroboskopi, er en teknikk hvor stemmebåndene i strupehodet filmes ved hjelp av et tynt fiberoptisk rør med et kamera i den ene enden (et endoskop).

Normalt beveger stemmebåndene seg med svært høy hastighet, ca. 140 vibrasjoner per sekund hos menn og 250 vibrasjoner per sekund hos kvinne. Det er derfor helt umulig å vurdere disse bevegelsene med det blotte øyet.

Ved stroboskopi sendes et blinkende lys mot stemmebåndene, siden dette lyset har samme frekvens som bevegelsen til stemmebåndene, får man vurdert stemmebåndene i tilsynelatende sakte hastighet, noe som gjør at øre nese hals legen (ØNH-legen) kan avsløre unormal bevegelse og unormale knuter og arr på stemmebåndene.

(Tjenester / behandlinger)

Hva kan oppdages ved stroboskopi?

Ved undersøkelsen får ØNH legen vurdert frekvensen som stemmebåndene beveger seg med, og vurdert om begge stemmebåndene jobber synkront og lukker seg fullstendig.

I tillegg kan legen påvise knuter, hevelser og arr på selve stemmebåndene som kan skyldes:

  • cyster
  • små knuter
  • arrforandringer
  • polypper
  • kreft
  • skade som følge av halsbrann
  • ødemforandringer
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres undersøkelsen?

Stroboskopiundersøkelse av stemmebåndene utføres på mange måter som ved andre undersøkelser av strupehodet (larynx), det vil si som en endoskopisk undersøkelse. ØNH legen fører en tynn fiberoptisk slange gjennom det ene neseboret og videre ned i svelget og til strupehodet.

Undersøkelsen krever ingen annen bedøvelse enn litt lokalbedøvelse på tuppen av den fiberoptiske slangen. Hele prosedyren er gjerne unnagjort på ca. 10 minutter. Du kan reise hjem like etter undersøkelsen.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE