ANNONSE

Kolesteatom, operasjon

Operasjon av kolesteatom er eneste behandlingen av denne tilstanden.

Under inngrepet vil kirurgen fjerne den godartede svulsten, og slik hindre at den kan skade hørselen og balanseorganet i øret ytterligere.

Kolesteatom, operasjon
Illustrasjon: Kolesteatom, operasjon
Sist oppdatert: 12. Mai 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Kolesteatom, operasjon»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hvorfor operasjon av kolesteatom?

Kolesteatom er en godartet svulst som utvikler seg inne i øret, nærmere bestemt i mellomøret like på innsiden av trommehinnen. Svulsten utvikler seg fra en type hudceller som normalt finnes i øregangen.

Selv om kolesteatom ikke er ondartet, kan den vokse og ødelegge vevet i mellomøret. I tillegg til vedvarende væsking fra øret, er derfor gradvis hørselsnedsettelse fra det ene øret et vanlig symptom ved kolesteatom. I noen tilfeller kan tilstanden også vokse seg lengre inn i øret og skade balansesystemet og medføre svimmelhet og øresus (tinnitus).

Siden det ikke finnes noen medisiner som kan tilbakedanne kolesteatomet, er det nødvendig med operasjon hvor kirurgen fjerner svulsten.

Hvordan foregår operasjonen?

Operasjon av kolesteatom gjøres vanligvis mens du er i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Kirurgen vil fjerne kolesteatomet og eventuelt ødelagt vev i det indre av øret ditt. I noen tilfeller vil legen også kunne utføre grep for å kompensere for skadet vev i øret, slik som å plassere en protese på plassen for et skadd øreben.

Når operasjonen går mot slutten, vil kirurgen pakke inn øret ditt med bandasje. Du kan vanligvis reise hjem allerede samme dag.

(Tjenester / behandlinger)
(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

I de aller fleste tilfeller kan du reise hjem allerede samme dag som operasjonen har funnet sted, men noen ganger kan det være lurt å sove over til dagen etter.

Legen vil vanligvis sykemelde deg i ca. 1 uke etter inngrepet, men dette varierer noe avhengig av hvilket yrke du har.

Etter ca. 1 uke får de fleste lov til å vakse håret, så lenge de unngår å få vann inn i øret. For å unngå dette, kan du blant annet legge bomull med vaselin i øregangen, så lenge dette er avklart med legen på forhånd.

Svømming, flyturer og hard fysisk aktivitet bør gjerne utsettes noen uker etter operasjonen.

ANNONSE