ANNONSE

Spyttstein

Spyttstein er små steiner som dannes i en av spyttkjertlene i og omkring munnhulen.

Dersom spyttsteinen setter seg fast i utførselsgangen fra spyttkjertelen til munnhulen, kan medføre symptomer som smerte, hevelse og betennelse. Spesielt merker man plagene under måltid da spyttproduksjonen er størst.

Dersom steinen gir symptomer og plager må man gjerne opereres.

Spyttstein
Illustrasjon: Spyttstein
Sist oppdatert: 12. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er spyttstein?

Spyttstein er små steiner som dannes når deler av spyttet fra spyttkjertlene krystalliserer seg. De fleste spyttsteiner er dannet av kalsium og er under 1 cm, men størrelsen kan varriere fra under 1 mm til over 1 cm.

Vi har flere spyttkjertler i og omkring munnen, en spyttkjertel på hver side foran hvert øre (parotis), en spyttkjertel på hver side på undresiden av underkjeven (submandibularis) og spyttkjertler i munngulve (sublingualis). I de aller fleste tilfellene oppstår steinene fra spyttkjertlene ved underkjeven, altså submandibularis kjertelen.

Hvorfor utvikler man spyttstein?

I de fleste tilfeller finner man ingen eksakt årsak til hvorfor noen utvikler spyttstein. De fleste steinene dannes av kalsium, men man finner gjerne ingen ubalanse i kalsium omsetningen i kroppen hos dem som rammes.

Man antar at risikoen for å utvikle spyttstein er økt dersom bevegelsen av spytt fra spyttkjertelen videre gjennom utførselsgangen og til munnen er redusert, eller dersom spyttet er seigere. Dette kan forekomme blant annet dersom man er dehydrert (uttørket) eller dersom man spiser sjelden. Også enkelte medisiner kan redusere spyttproduksjonen.

Symptomer ved spyttstein

De aller minste spyttsteinene vil ofte ikke gi symptomer siden de er for små til å blokkere utførselsgangen til spyttet. Større steiner derimot, vil kunne blokkere utførselsgangen og hindre spyttet som produseres i spyttkjertelen fra å komme ut til munnhulen.

Dette skaper økt trykk inne i spyttkjertelen når kjertelen produserer mer spytt. Spesielt skjer dette i forbindelse med måltid når spyttproduksjonen øker betydelig. Vanlige symptomer er

  • Smerter i området for spyttkjertelen som er rammet
  • Hevelse av spyttkjertelen
  • I noen tilfeller kan det oppstå infeksjon i kjertelen og bylldannelse (abscess)

Når bør du oppsøke lege?

Spyttstein er ikke en farlig tilstand, men kan være smertefullt. Ofte trenger man behandling hos lege for å bli kvitt spyttsteinen, det er derfor lurt å kontakte lege dersom du tror du har denne tilstanden. Dersom du har feber eller andre tilleggssymptomer bør du kontakte lege raskt.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan stilles diagnosen?

Legen vil gjerne på bakgrunn av samtale med deg kunne fatte mistanke om diagnosen. I enkelte tilfeller kan legen kjenne spyttsteinen på innsiden av munnen din, men ofte vil man trenge bildediagnostiske undersøkelser for å bekrefte diagnosen.

  • CT av halsen vil kunne påvise både små og store spyttsteiner på en sikker måte.
  • Ultralyd av halsen vil også kunne stille diagnosen i de aller fleste tilfeller. Fordelen med ultralyd undersøkelse er at den er uten stråling.
(Tjenester / behandlinger)

Behandling av spyttstein

I noen tilfeller kan legen klare å presse spyttsteinen forsiktig ut gjennom utførselsgangen og ut i munnhulen. Ofte vil det derimot være nødvendig med en liten operasjon for å fjerne steinen.

Operasjon av spyttstein

Operasjon av spyttstein gjøres gjerne i lokalbedøvelse og du kan reise hjem samme dag. Kirurgen (Øre Nese Hals legen) benytter et endoskop som føres inn i spyttkjertelgangen og henter ut spyttsteinen. Behandlingen tar gjerne ca 30 minutter.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE