Fordøyelsessystemet

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

Fordøyelsessykdommer er sykdommer og tilstander som rammer fordøyelsessystemet i kroppen.

Fordøyelsessystemet inkluderer en rekke organer og regioner, inkludert mage- og tarmssystemet fra spiserøret øverst til endetarmen nederst. I tillegg kommer andre organer som lever, galleveier, bukspyttkjertelen og bukhinnen.

Leger som er spesialister i behandling av sykdommer i fordøyelssystemet er gastrokirurger og gasteroenterologer. Gastrokirurger er spesialist i behandling og operasjon av tilstander som vanligvis behandler med operasjon, slik som fjering av galleblæren og operasjon ved tarmkreft. Gastroenterologer er spesialister i behandling av tilstander i fordøyelsessystemet som gjerne behandles uten operasjon, slik som crohn`s sykdom, halsbrann og magesår.

Hvilke organer tilhører fordøyelsessystemet?

Organene i fordøyelsessystemet inkluderer organene i mage- og tarmsystemet og tilhørende organer.

Mage og tarmsystemet er et stort organsystem som inkluderer spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen og analkanalen. Leger som er spesialister i fordøyelsessystemet utfører ofte endoskopiske undersøkelser av mage og tarmsystemet slik som gastroskopi og koloskopi. Ved hjelp av disse undersøkelsene vil man ofte kunne stille en sikker diagnose ved betennelsestilstander i tarmen slik som crohn`s sykdom og ulcerøs kolitt, ved cøliaki og ved kreftsykdommer slik som tarmkreft og endetarmskreft.

Tilhørende organer til fordøyelsessystemet inkluderer lever, galleveier, galleblæren, bukspyttkjertelen, milten og bukhinnen. Galleveiene kan legespesialisten undersøke med såkalt ERCP, ved behov for tilleggsundersøkelse av øvrige organer kreves bildediagnostiske undersøkelser slik som ultralyd, MR og CT.

Analfissur Brokk Endetarmsprolaps Endoskopi Gallestein Gastroenterolog, konsultasjon Gastrokirurg, konsultasjon Halsbrann Hemoroider Marisker Slankeoperasjon Tvilling (sakralcyste)
Hjem