ANNONSE

Crohn´s sykdom

Crohns sykdom er en betennelsestilstand i tarmsystemet som kan affisere alle områder av tarmsystemet fra munnhulen til endetarmen. Overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen, terminale ileum, rammes oftest.

Crohn´s sykdom
Illustrasjon: Crohn´s sykdom
Sist oppdatert: 20. Nov. 2016
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Crohns sykdom er en betennelsestilstand som rammer tarmsystemet og gir diare og magesmerter

Betennelsen oppstår gjerne flekkvis i tarmsystemet. Betennelsen ved Crohns sykdom er ikke forårsaket av bakterier eller virus, men er en autoimmun betennelse hvor kroppen angriper seg selv.

Forekomsten av Crohns sykdom i Norge er ca 1-2 av 1000 personer. Hvert år rammes omkring 300 nye personer av tilstanden. De fleste som rammes er ungdom og unge voksne mellom 15-25 år.

(Tjenester / behandlinger)

Symptomene ved Crohns sykdom er magesmerter og diare som kommer og går

Symptomene ved Crohns sykdom er typisk plager som kommer og går i perioder med magesmerter, diare og avføring med slim og puss. Noen opplever også blod i avføring, ved betydelige blødninger kan man få lav blodprosent. Ca 10-20 % får betennelse også i andre organer enn tarmsystemet som hud, øyne, ledd og lever.

(Litteratur)

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen Crohns sykdom stilles på bakgrunn av sykehistorie, blodprøver og bildediagnostikk eller koloskopi. Bildediagnostikk som MR tynntarm og ultralyd tarm kan være nyttig ved usikker diagnose eller ved kontroll av sykdommen.

Differensialdiagnoser ved plager som kan minne om Crohns sykdom er blant annet

Behandlingen innebærer smertestillende medisiner, sikre tilstrekkelig næringsopptak i tarmen og i noen tilfeller immunhemmende legemidler for å dempe sykdommen. I sjeldne tilfeller kan det være indisert å fjerne deler av betente tarmsegmenter.

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom. Mange kan ha lange perioder uten symptomer, men også de med vedvarende plager kan ha bedre perioder, spesielt med behandling.

ANNONSE