ANNONSE

Gastroenterolog

Gastroenterolog er legespesialist i fordøyelsessykdommer.

Gastroenterologen diagnostiserer og behandler sykdommer som forstoppelse, diare, irritabel tarm, halsbrann (relfluks), magesår, crohn`s sykdom, ulcerøs kolitt, sykdommer i galleveiene og leversvikt.

Ved konsultasjon hos gastroenterolog vil legen gjennom samtale, vanlig klinisk undersøkelse og eventuelt tilleggsundersøkelser som blant annet gastroskopi eller koloskopi stille diagnose og iverksette behandling.

Gastroenterolog
Illustrasjon: Gastroenterolog
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Gastroenterolog»

Hva skjer ved konsultasjon hos spesialist i fordøyelsessykdommer?

Samtale

Gastroenterologen vil under samtale med deg (også kalt sykehistorien) kartlegge dine plager. Hensikten med samtalen er at legen ønsker å finne ut mer om hva som plager deg, hvordan plagene har oppstått og hva de kan skyldes.

Ofte vil legen kunne fatte mistanke om hva årsaken til plagene dine er bare gjennom samtale alene.

Klinisk undersøkelse

Den kliniske undersøkelsen innebærer at gastroenterologen undersøker kroppen din. Legen vil gjerne undersøke magen din for å finne ut om det er områder av magen hvor du har smerter eller ømhet. Dersom det er grunn til det vil legen også gjerne undersøke resten av kroppen din og lytte på hjertet ditt og lungene dine.

Gjennom klinisk undersøkelse vil gastroenterologen bedre kunne kartlegge hvor alvorlige plagene dine er og komme nærmere årsaken til plagene, og hvordan man best kan behandle disse.

Supplerende undersøkelser

Ikke sjelden vil gastroenterologen i tillegg til samtale, klinisk undersøkelse og blodprøver også ytterligere benytte tilleggsundersøkelser for å påvise eller utelukke sykdommer i fordøyelsessystemet.

  • Ved mistanke om sykdom i øvre del av fordøyelsessystemet, det vil si spiserøret eller magesekken, vil legen ofte undersøke deg med gastroskopi. En av de vanligste grunnene til å gjøre gastroskopi er ved halsbrann.
  • Dersom legen har mistanke om det kan være sykdom i endetarmen eller tykktarmen din vil man ofte utføre koloskopi.
  • Ved mistanke om sykdom i lever eller galleveier vil du henvises til ultralyd av lever og galleveier, CT abdomen eller MRCP eller MR abdomen. Evt vil legen utføre ultralyd underskelse selv.

Behandling eller henvisning til behandling

Sykdommer i fordøyelsessystemet kan behandles enten med livsstilsendringer og medisiner, med operasjon eller begge. Gastroenterologer er spesialister i diagnostisering og behandling av sykdommer i fordøyelsessykdommer, men driver ikke kirurgi, det vil si de er ikke kirurger.

Gastroenterologer vil derfor selv behandle sykdommer og tilstander som kan behandles uten operasjon. Ved sykdommer som trenger kirurgisk behandling vil legen henvise deg videre til gastrokirurg.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE