ANNONSE

pH måling og trykkmåling

Som ledd i utredning av halsbrann kan det være aktuelt å gjøre såkalt trykkmåling og 24 timers pH måling, spesielt gjelder dette dersom legen vurderer behandling med operasjon.

pH måling og trykkmåling
Illustrasjon: pH måling og trykkmåling
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «pH måling og trykkmåling»

Undersøkelser av trykk og surhetsgrad

Trykkmåling (manometri)

Nederst i spiserøret ligger en muskelring som strammer seg og lukker overgangen mellom magesekken og spiserøret når du ikke spiser. Når muskelringen er lukket hindrer den at innhold fra magesekken lekker tilbake opp til spiserøret. Det er ikke uvanlig at denne muskelringen derimot er litt for svak, spesielt ved økende alder.

Ved trykkmåling vil legen kunne vurdere kraften i lukkemuskelen nederst i spiserøret. Undersøkelsen kan bidra til å utelukke andre årsaker til plagene dine og være med på å bestemme om du vil kunne ha nytte av operasjon.

24 timers pH måling

Magesekken produserer magesyre som gjør at innholdet er svært sur (har lav pH). Normalt skal ikke det sure innholdet fra magesekken lekke tilbake til spiserøret, men ved enkelte tilstander slik som ved slapphet i lukkemuskelen kan lekkasje av det sure mageinnholdet skape irritasjon i spiserøret (halsbrann).

Dersom du har betydelige plager og gastroskopiundersøkelsen er normal, kan det være nyttig å gjennomføre en pH måling som registrerer surhetsgraden i spiserøret over 24 timer. Både 24 timers pH måling og trykkmåling er gjerne anbefalt dersom man vurderer behandling med operasjon. Undersøkelsen gir legen mulighet til å stille en sikrere diagnose ved mistanke om betydelige plager med halsbrann og refluks.

Les mer her!

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE