ANNONSE

Arrbrokk

Arrbrokk er en tilstand hvor deler av bukinnholdet presser seg gjennom en svakhet i bukveggen som har oppstått i et arr fra en tidligere operasjon eller skade.

Arrbrokk
Illustrasjon: Arrbrokk
Sist oppdatert: 23. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Årsaker til arrbrokk

Til tross for at kirurgen har sydd sammen muskulatur og bukhinnen etter operasjonen, vil det i enkelte tilfeller kunne oppstå en svakhet i bukveggen etter kirurgi. Svakheter i bukveggen øker risikoen for at vev i bukhulen kan presse seg gjennom og danne et såkalt arrbrokk.

Behandling av arrbrokk

Konservativ behandling

Dersom arrbrokket ikke gir plager kan den beste behandlingen være avventende. Det kan være nyttig å unngå situasjoner som øker trykket på brokket, slik som hosting, lange dobesøk og tunge løft.

Operasjon

Operasjon av arrbrokk er gjerne forbundet med noe høyere risiko for tilbakefall enn ved operasjon av andre brokk, man antar at inntil ca. 40 % kan få tilbakefall. Nyere operasjonsmetoder med kikkhullsoperasjon gir derimot mulighet for bedre resultater. Hvilke arrbrokk som kan eller bør opereres avhenger av mange faktorer, blant annet dine plager, størrelsen på brokket, din helsetilstand og andre faktorer.

(Tjenester / behandlinger)

Mer om brokk

Brokk er en tilstand hvor en del av bukinnholdet (fettvev og tarmer) presser seg gjennom en svakhet i bukveggen. Tilstanden er i utgangspunktet oftest ufarlig, men kan gi lokalt ubehag. I enkelte tilfeller kan det oppstå komplikasjoner dersom blokket blir sittende fast i brokk-kanalen (inneklemt brokk) eller dersom blodtilførselen blir dårlig (strangulasjon). Tilstanden inndeles avhengig av hvor på kroppen utposninger har utviklet seg. Den mest vanlige formen for brokk er lyskebrokk.

ANNONSE