ANNONSE

Sprengte blodkar

Sprengte blodkar som spindelvevsårer og telangiektasier er lett utvidede små blodårer som ligger like under hudoverflaten, og derfor ofte blir godt synlige.

Tilstanden er sjelden farlig, men mange opplever blodårene som kosmetisk skjemmende. Behandling gjøres med laser eller skleroterapi.

Sprengte blodkar
Illustrasjon: Sprengte blodkar
Sist oppdatert: 30. Nov. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Sprengte blodkar»

Hva er sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er en en fellesbetegnelse på små, tynne blodårer som ligger helt overfladisk i huden og derfor gjerne blir godt synlige. Tilstanden kalles også for teleangiectasier og spindelvevsårer.

Typisk oppstår de sprengte blodkarene på synlige deler av huden, slik som ansiktet, hender, nesen, leppen, kinn og ben. Dette skyldes trolig tildels at disse områdene har tynn hud og at blodårene derfor blir ekstra godt synlige. I tillegg er dette områder på kroppen som til stadighet utsettes for både sollys og kaldt vær, begge faktorer som antas å være med på å fremprovosere denne tilstanden.

I de aller fleste tilfeller er disse små overfladiske blodårene helt ufarlige. Mange opplever dem likevel som kosmetisk skjemmende, og i noen tilfeller kan de klø eller gi et visst ubehag. Det er derfor ikke uvanlig å fjerne sprengte blodkar ved hjelp av laserbehandling eller skleroterapi.

(Tjenester / behandlinger)

Årsaker til sprengte blodkar

Den eksakte årsaken til sprengte blodkar som teleangiektasier og spindelvevsårer er ukjent. Man antar at både genetiske faktorer og miljømessige faktorer spiller inn. Forskerne tror de aller fleste tilfeller med sprengte blodkar skyldes at huden og blodårene under huden utsettes for stråling fra solen og for skiftende temperaturer og spesielt kalde omgivelser. I tillegg er hudsykdommen rosacea en viktig årsak, spesielt til synlige blodkar i ansiktet.

Mulige årsaker til sprengte blodkar inkluderer:

 • Genetiske faktorer
 • Eksponering for kulde og sollys
 • Rosacea
 • Alkoholisme. Overdrevet alkoholinntak kan påvirke blodårene.
 • Alder. Sprengte blodkar ses først og fremst hos eldre og anses som en del av aldersforandringene som oppstår i huden.
 • Mindre vanlige sykdommer som hereditær hemoragisk teleangiektasi (HHT), sklerodermi og lupus.
(Litteratur)

Hvilke symptomer er vanlig ved sprengte blodkar?

I de fleste tilfeller vil du ikke oppleve fysiske symptomer av sprengte blodkar. Mer uvanlig kan man oppleve lett ubehag eller kløe i huden omkring blodårene.

Mange opplever derimot sprengte blodkar som kosmetisk skjemmende. De små karnøstene kan være iøynefallende i seg selv, i tillegg har de en lei tendens til å oppstå på eksponerte hudområder som ansikt, hender og ben.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan fjerne sprengte blodkar

Mange ønsker å fjerne sprengte blodkar av kosmetiske årsaker, eller dersom de gir ubehag eller kløe i huden.

De mest vanlige metodene for fjerning av sprengte blodkar er skleroterapi og laserbehandling.

Skleroterapi

Ved skleroterapi sprøyter legen inn et medikament som får blodåren til å tette seg og klappe sammen. De neste ukene til månedene vil kroppen bryte ned og fjerne blodåren. Skleroterapi benyttes spesielt for behandling av litt større blodårer på lår og legger.

I mange tilfeller (ca. 60-70 %) er det tilstrekkelig med én behandling. I noen tilfeller må metoden gjentas for å oppnå ønsket effekt.

Laserbehandling

Laserbehandling av sprengte blodkar er en populær og trygg metode å fjerne synlige blodårer, spesielt blir laser benyttet for å fjerne litt mindre blodårer i ansiktet og på hender.

Vanligvis anbefales 2-4 behandlinger for å fjerne blodårene.

(Tjenester / behandlinger)

Ulike typer sprengte blodkar

Sprengte blodkar er gjerne en fellesbetegnelse for ulike typer synlige, lett utvidede blodårer like under hudoverflaten. Avhengig av årsak og utseende er det vanlig å dele disse små karnøstene inn i ulike undergrupper.

Blant de vanligste benevnelsene og tilstandene er:

 • Telangiektasier
 • Couperose
 • Spindelvevsårer
 • Rosacea
 • Portvinsflekker
 • Cherry angioma
 • Hemangiom

Telangiektasier

Telangiektasier er en tilstand hvor de aller minste blodårene i kroppen, kapillærene, utvider seg. Når dette skjer i blodårene like under huden blir de gjerne synlige. Telangiektasier gir sjelden symptomer ut over at de kan være kosmetisk skjemmende.

Couperose

Couperose er en tilstand hvor man har utviklet telangiektasier (se over) i ansiktshuden.

Spindelvevsårer

Spindelvevsårer er en tilstand hvor utvidelsen av blodårene skjer like etter kapillærene (som gir telangiektasier), men i stede skjer i de aller mineste venene, venulene. Spindelvevsårene har en tendens til å fordele seg ut over som et edderkoppnett, derav navnet. Spindelvevsårene er spesielt vanlig forekommende på bena. I noen tilfeller kan spindelvevsårene gi lett ubehag eller kløe, ut over dette er de gjerne symptomfrie. , overfladiske blodårer som ofte oppstår på beina. De fordeler seg gjerne i små områder like under huden og kan ligne på et edderkopp nett, derav navnet spider veins.

Rosacea

Rosacea er en vanlig sykdom som medfører rødming (flushing), rødhet, varme og synlige blodkar i huden, oftest i ansiktet og på halsen. Årsaken til rosacea er ukjent, men man antar at tilstanden skyldes en feil ved blodårene i ansiktet. Rosacea symptomene kommer og går, og kan typisk forverres eller trigges ved stress, inntak av alkohol og sterk mat, enkelte medisiner, coffein og sollys.

Rosacea er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende og være en betydelig psykisk belastning for dem som rammes. Det finnes ingen endelig kur for tilstanden, men symptomene kan dempes ved å unngå "triggere" som forverrer tilstanden, ved hjelp av ulike kremer og medisiner, og ved hjelp av laserbehandling og IPL.

Portvinflekker

Portvinflekker er medfødte utvidede små blodårer like under huden.

Cherry angioma

Bringebærflekker eller cherry angioma er små, rødlige, rosa eller lille flekker i huden som gjerne oppstår i huden som følge av økende alder og som følge av soleksponering.

Hemangiom

Hemangiomer er medfødte karnøster som kan utvikles nærmest hvor som helst i kroppen, også i huden. Tilstanden er ufarlig, men kan behandles med laser.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE