ANNONSE

Gynekomasti

Gynekomasti er en vanlig tilstand hvor brystene til menn vokser og blir større.

Gynekomasti skyldes økt mengde kjertelvev i brystet hos mannen, mens såkalt pseudo-gynekomasti er økt bryststørrelse som følge av økt mengde fettvev.

Tilstanden ses hyppigst hos gutter i puberteten og hos eldre menn.

Gynekomasti
Illustrasjon: Gynekomasti
Sist oppdatert: 4. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Symptomer på gynekomasti

Hovedsymptomet ved gynekomasti er at bryststørrelsen hos mannen øker. Gynekomasti kan ramme det ene eller begge bryst. Kjertelvev i brystet kan til tider være ømt, ømhet i brystet er derfor et tegn på gynekomasti.

Utbredelsen av kjertelvev varierer fra litt kjertelvev like bak brystvorten til mer utbredte områder med kjertelvev.

(Tjenester / behandlinger)

"Normale" årsaker til gynekomasti?

Gynekomasti kan ha mange ulike årsaker, men skyldes i hovedsak en hormonell forandring i kroppen.

Det mannlige kjønnshormonet kalles testosteron mens det kvinnelige kjønnshormonet kalles østrogen. Østrogen gjør at kjertelvevet vokser mens testosteron gjør at mengden kjertelvev reduseres. Alle menn har både testosteron og østrogen i kroppen, men dersom ballansen mellom hormonene endres vil man kunne utvikle gynekomasti.

Gynekomasti i puberteten

Gynekomasti i forbindelse med puberteten skyldes at nivået av kjønnshormonene hos guttene varierer i denne perioden. Dersom nivået av testosteron faller litt kan forholdene ligge til rette for at kjertelvevet vokser. Gynekomasti i puberteten går oftest tilbake i løpet av 6 måneder til 2 år.

Gynekomasti ved overvekt

Overvektige menn kan ofte få økt bryststørrelse som følge av økt mengde fettvev i brystene, men dette er ikke "ekte" gynekomasti men såkalt pseudogynekomasti. Derimot kan fedme i seg selv bidra til ekte gynekomasti siden fettvevet i kroppen er en kilde til det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, som fremmer vekst av kjertelvev.

Gynekomasti hos eldre menn

Med økende alder faller gjerne testosteronnivået, som gjør at mengden kjertelvev kan tilta. I tillegg er det ikke uvanlig at eldre menn også har noe økt mengde kroppsfett, som bidrar til økt mengde østrogen.

Gynekomasti hos spedbarn

Gynekomasti hos spedbarn er vanlig og skyldes at noe østrogen slipper gjennom navlestrengen og tas opp av barnet.

(Tjenester / behandlinger)

Gynekomasti kan skyldes sykdom, medisiner eller misbruk av medikament

Gynekomasti kan også ses som følge av ulike sykdommer og som følge av medisiner.

  • En sjelden årsak til gynekomasti er dersom testiklene ikke produserer nok testosteron. Ved denne tilstanden er testiklene mindre enn normalt og man utvikler ikke kjønnstrekk som hårvæskt rundt kjønnsorganene.
  • En annen relativt sjelden årsak til gynekomasti er testikkelkreft, siden noen av kreftformene kan gi hormonforstyrrelser.
  • Anabole steroider kan gi hormonforstyrrelser hvor testosteron omdannes til østrogen, som vil medføre utvikling av gynekomasti.
  • Enkelte medisiner som medisiner mot høyt blodtrykk kan gi gynekomasti.
  • Bruk av heroin, marihuana og amfetamin kan gi utvikling av gynekomasti.
  • Overforbruk av alkohol
(Litteratur)

Når bør du kontakte lege?

Dersom du utvikler gynekomasti utenfor puberteten, eller har vedvarende tegn til gynekomasti gjennom puberteten (over 2 år), bør du kontakte lege for å utelukke bakenforliggende sykdom.

(Tjenester / behandlinger)

Diagnose og utredning

Dersom man mistenker utvikling av gynekomasti er det viktig å finne ut om det finnes en bakenforliggende sykdom som gir hormonforstyrrelser.

Legen vil vurderer om det foreligger tegn til sykdom i testikler, nyrer og lever. I mer sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å utrede med bildediagnostikk (ultralyd bryst eller mammografi).

Ved mistanke om sykdom i testiklene, bør pungen utredes med ultralyd.

Behandling av gynekomasti

De aller fleste tilfellene av gynekomasti skyldes ikke bakenforliggende sykdom og trenger ingen behandling.

Dersom det foreligger en bakenforliggende sykdom vil behandlingen rette seg mot denne. Hos de som er overvektige vil vektreduksjon oftest redusere mengden kjertelvev og graden av gynekomasti. Medikamentell behandling for å utbedre eventuelle hormonforstyrrelser vil ha god effekt i de fleste tilfeller.

Dersom man har vedvarende gynekomasti som er plagsomt av kosmetiske årsaker kan man fjerne både kjertelvev og fettvev i brystregionen hos plastisk kirurg.

  • Dersom man har pseudo gynekomasti (økt mengde fettvev i brystet) kan dette behandles med fettsuging alene. Fettvevet kan også reduseres ved andre metoder som laser lipolyse.
  • Dersom man har økt mengde kjertelvev er det gjerne nødvendig å operere bort kjertelvevet. Kirurgen gjør dette vanligvis via et lite snitt i huden som kan skjules i brystvorteregionen.

Se her for mer informasjon om brystreduksjon for kvinner.

ANNONSE