Streptokokker
Streptokokker er en gruppe bakterier som kan forårsake ulike typer infeksjoner, hos både barn og voksne.
Halsbetennelse, skarlagensfeber og matforgiftning er de mest vanlige tilstandene som oppstår som følge av en streptokokkinfeksjon. De fleste streptokokkinfeksjonene blir behandlet med antibiotika.
Hva er streptokokker?
Det finnes mange ulike typer streptokokkbakterier. Noen typer foråsaker milde infeksjoner som halsbetennelse, men noen kan også være livstruende dersom de kommer over i blodbanen og lager blodforgiftning (sepsis).
Streptokokker kan deles inn i to hoveddelgrupper:
- Alfa-hemolytiske streptokokker - er delt i to grupper som inkluderer typen Streptococcus pneumoniae, som er en av de ledende årsakene til blant annet lungebetennelse, og Streptococcus viridans, som er bakterier som en naturlig del av bakteriefloraen i munn, mage og kjønnsorganer.
- Beta-hemolytiske streptokokker - er delt i flere grupper hvor man kan skille mellom gruppe A og gruppe B streptokokker.
Gruppe A streptokokker
Gruppe A streptokokker (strep A) er bakterier som ofte finnes på huden eller i halsen. Denne typen streptokokker er en vanlig årsak til infeksjoner hos både barn og voksne.
Streptokokkbakteriene spres gjennom dråpesmitte, fra for eksempel hosting og nysing, gjennom direkte kontakt med en person som er smittet, eller fra en forurenset overflate.
Mindre streptokokkinfeksjoner
Infeksjoner som er foråsaket av gruppe A streptokokker er ofte ubehagelige, men de er ikke langvarige og livstruende.
Halsbetennelse
Halsbetennelse forårsaket av streptokokker fører til sår, rød og hoven hals. Typisk for denne typen infeksjon er et hvitt belegg eller prikker fylt med hvitt puss på mandlene.
Impetigo
Impetigo er en hudinfeksjon forårsaket av streptokokker. Huden blir dekt av smertefulle sår, blemmer og skorper.
Cellulitt
En annen hudinfeksjon som kan oppstå er cellulitt. Dette er en infeksjon i de dypere hudlagene. Områdene på huden som er rammet av infeksjonen blir røde, hovne, varme og smertefulle.
Mellomørebetennelse
Gruppe A streptokokker kan også føre til mellomørebetennelse, som gir øreverk, feber og midlertidig hørselstap.
Bihulebetennelse
En bakteriell bihulebetennelse er ofte grunnet gruppe A streptokokker. Bihulebetennelse er en betennelse i de små luftfylte hulrommene bak kinnbena og pannen. Betennelsen fører til en tett eller rennende nese, og smerter i ansiktet, spesielt rundt kinnbena, øyenene og pannen.
Skarlagensfeber
Skarlagensfeber oppstår som følge av en halsbetennelse med streptokokker som ikke har blitt behandlet. Tilstanden gir et rosa-rødt utslett som kan føles ut som sandpapir.
Invasive, alvorlige streptokokkinfeksjoner
I sjeldne tilfeller kan gruppe A streptokokker spres til andre deler av kroppen og forårsake en infeksjon som involverer flere organer (systemisk infeksjon), og kan være livstruende.
Denne typen infeksjoner er svært sjeldne, og omfatter vanligvis utsatte grupper som babyer, eldre, personer med diabetes og de med svekket immunforsvar.
Lungebetennelse
Lungebetennelse kan oppstå som følge av spredning av gruppe A streptokokker, og kan være livstruende for enkelte, dersom infeksjonen ikke blir behandlet. Vanlige symptomer er feber, vedvarende hoste med oppspytt og brystsmerter.
Dersom streptokokkinfeksjonen spres til blodet kan det føre til blodforgiftning (sepsis). Symptomer på sepsis oppstår raskt og kan være feber, rask hjertebank og rask pust.
Hjernehinnebetennelse
En infeksjon med gruppe A streptokokker kan føre til hjernehinnebetennelse. Hjernehinnebetennelse fører til alvorlig hodepine, stiv nakke, oppkast, lyssensitivitet og utslett.
Toksisk sjokksyndrom (TSS)
Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en livstruende tilstand som oppstår som følge av at streptokokkbakteriene frigjør toksiner. TSS kjennetegnes ved plutselig feber, kvalme og oppkast, diaré, svimmelhet, forvirring og besvimelse.
Nekrotiserende fascitt
Nektrotiserende fasciitt er en alvorlig infeksjon av de dypere lagene i huden, som fett og øvre muskellag. Symptomer er smerte, hoven og rød hud. Infeksjonen spres typisk raskt.
Dersom man har vedvarene og alvorlige symptomer på en streptokokkinfeksjon, bør man oppsøke lege raskt. Det kan være nødvendig med en antibiotikakur.
De fleste milde streptokokkinfeksjoner vil gå over av seg selv, men i sjeldne tilfeller kan infeksjonen spre seg, og ulike komplikasjoner som for eksempel revmatisk feber kan oppstå som følge av disse. Behandling av de invasive streptokokkinfeksjonene er svært viktig, da flere av disse kan være livstruende.
Gruppe B streptokokker
Gruppe B streptokokker (strep B) er vanligvis en harmløs type streptokokker som finnes inne i fordøyelsessystemet og i vagina.
Noen ganger kan gruppe B streptokokker forårsake urinveisinfeksjoner, beinbetennelse (osteomyelitt), blodinfeksjoner og lungebetennelse. Dette er spesielt i de mer utsatte gruppene som babyer, eldre og personer med diabetes.
Strep B infeksjoner i graviditet og nyfødte
Rundt 1 av 4 kvinner antas å ha gruppe B streptokokker i fordøyelsessystemets eller vaginaens normale bakterieflora.
I noen tilfeller kan gruppe B streptokokkene bli overført til babyen gjennom fostervannet eller ved naturlig fødsel. Gruppe B streptokokker kan føre til spontanabort eller dødfødsel, men dette er svært sjeldent. De fleste babyer som blir smittet vil være upåvirket, men det antas at 1 av 2000 babyer blir infisert med bakterien.
Nyfødte babyer har et dårlig utviklet immunforsvar, og en infeksjon med gruppe B streptokokker kan derfor spres raskt gjennom kroppen. Hos nyfødte kan gruppe B bakterien føre til blant annet hjernehinnebetennelse og lungebetennelse.
Symptomer på en infeksjon med gruppe B streptokokker hos nyfødte utvikles vanligvis innenfor de første timene eller dagene etter fødsel. Symptomer hos nyfødte kan være:
- slapp og dårlig reaksjonsevne
- dårlig matlyst
- irritabilitet
- uvanlig høy eller lav temperatur
- uvanlig rask eller sakte pust
- uvanlig rask eller sakte hjerterytme
Dersom man mistenker at babyen har en infeksjon med gruppe B streptokokker bør man oppsøke lege umiddelbart.
Forebygging og behandling av strep B i nyfødte
I de tilfellene det er en økt risiko for å overføre gruppe B streptokokker fra mor til barn, kan man forebygge det ved å gi mor antibiotika intravenøst under fødsel.
Risikofaktorer for å overføre en strep B infeksjon til barnet kan være at man tidligere har født et barn med strep B infeksjon, tidligere funn av gruppe B streptokokker i urinen eller i vagina, mor har feber under fødsel, eller fødsel før uke 37.
Dersom babyen utvikler symptomer på en infeksjon med gruppe B streptokokker etter fødsel, vil denne diagnosen bli bekreftet og behandling med intravenøs antibiotika vil startet så fort som mulig.
Babyer som blir smittet med gruppe B streptokokker og får behandling blir som oftest helt friske. Noen kan bli utsatt for komplikasjoner som hjernehinnebetennelse, men det er svært få som dør av dette. Enkelte barn får permanente skader som hørselstap, synstap og problemer med hukommelse og konsentrasjon.