ANNONSE

Ortopedi

Ortoped er en lege som er spesialist innen ortopedi.

Ortopedi, spenner over et bredt spekter av sykdommer og tilstander inkludert bruddskader, slitasjeskader i kroppen, svulster i muskel og skjelettsystemet og skader på muskulatur og sener.

Legespesialisten kan behandle sykdommer i muskel og skjelettsystemet uten operasjon og med operasjon.

Ortopedi
Illustrasjon: Ortopedi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ortopedi»

Konsultasjon hos ortoped

En ortoped har spesialkompetanse på utredning og behandling av sykdommer og plager i muskel og skjelettsystemet som ledd, skjelett, sener og muskulatur.

Ortopeden har vanlig legeutdannelse og ytterligere minst seks år med spesialisering innen ortopedi. Se her for erfaring, pris og ventetid for konsultasjon hos ortoped.

(Tjenester / behandlinger)

Hva undersøkes og behandles hos ortoped?

Ortopeden er spesialist på undersøkelse og behandling av plager i muskel og skjelettsystemet. Det er vanlig å få utredning og behandling hos ortoped dersom man trenger spesialistvurdering ved plager fra

  • Skulder
  • Kne
  • Rygg
  • Nakke
  • Hofte
  • Fot
  • Muskulatur
  • Sener
  • Ledd

Vanlige tilstander og sykdommer som utredes og behandles hos ortoped

Under finner du flere vanlige tilstander og sykdommer som utredes og behandles av ortoped

Meniskoperasjon

Meniskskade er en vanlig kneskade hvor det oppstår en rift eller et brudd på den støtdempende menisken i kneleddet.

Ofte trenger man kun smertestillende medisiner og avlastning av kneet dersom det oppstår en meniskskade, men i enkelte tilfeller er det nødvendig med operasjon.

Ved operasjon av meniskskade vil kirurgen (ortopeden) enten skjære bort den skadde delen av menisken eller sy den på plass. Operasjonen gjøres gjerne med kikkhullsteknikk, det vil si at kirurgen opererer gjennom små tynne snitt i huden.

(Tjenester / behandlinger)

Kneprotese

Innsetting av et nytt, kunstig ledd (en protese) i kneet gjøres oftest som følge av slitasjegikt i kneet, men kan også være nødvendig i enkelte tilfeller ved leddgikt i kneet eller etter akutte kneskader slik som trafikkulykker.

De fleste tilfeller av slitasjegikt i kneet kan behandles uten operasjon, det vil si ved tilpasset aktivitet, korrekt skotøy, smertestillende medisiner og styrkeøvelser av muskulaturen omkring kneleddet.

I enkelte tilfeller vil man derimot ha større nytte av innsetting av kneprotese for å bli kvitt smertene fra kneleddet.

(Tjenester / behandlinger)

Hofteprotese

Innsetting av hofteprotese er den vanligste proteseoperasjonen og gjøres i de aller fleste tilfeller hos personer som plages av slitasjegikt i hofteleddet.

Slitasjegikt i hofteleddet kan gi smerter i hofteleddet, spesielt i forbindelse med belastning som gange eller løping, men etter hvert også i hvile.

Dersom annen behandling ikke fører frem vil operasjon med innsetting av et nytt, kunstig ledd (en protese) i hofteleddet være god behandling. De aller fleste er fornøyd med resultatet etter operasjonen.

(Tjenester / behandlinger)

Ryggoperasjon

Ortoped og nevrokirurg er legespesialistene som behandler rygglidelser med operasjon. Blant de vanligste ryggoperasjonene er operasjon av prolaps i ryggen eller nakken, operasjon av spinal stenose (tranghet i ryggmargskanalen) og avstivning av ryggen ved betydelige og vedvarende ryggsmerter.

De aller fleste mennekser rammes av smerter i ryggen en eller flere ganger i løpet av livet, men de aller fleste trenger eller vil ha nytte av behandling med operasjon. I enkelte tilfeller er det likevel nødvendig med operasjon som følge av kraftige og vedvarende smerter, eller som følge av lammelser og svakhet i muskulatur.

Skulderoperasjon

Ved smerter i skulderen som ikke blir bra etter annen behandling, ved instabilitet i skulderen og ved akutte skulderskader kan behandling med skulderoperasjon være nødvendig.

Ortopeden utfører de fleste skulderoperasjoner ved såkalt kikkhullsoperasjon der kirurgen undersøker og behandler leddet gjennom små snitt i huden.

Blant de vanligste tilstandene som behandles med operasjon av skulderen er senebetennelse i skulderen, tranghet i skulderen (impingement), skader på senene i skulderen og frozen shoulder.

I enkelte tilfeller er det nødvendig med utskifting av leddet i skulderen og innsetting av skulderprotese.

Tennisalbue

Tennisalbue er en tilstand hvor det er oppstått en kronisk senebetennelse i albueregionen. De fleste tilfeller med senebetennelse i albuen går over av seg selv dersom man avlaster albuen. Ofte er det nødvendig med smertestillende og betennelsesdempende medisiner som paracet og NSAIDs (Voltaren, Voltarol, Ibux).

I enkelte tilfeller, dersom annen behandling ikke gir tilfredsstillende resultat, kan det være nødvendig med operasjon ved tennisalbue for å bli kvitt den kroniske senebetennelsen.

(Litteratur)

Carpal Tunnel Syndrom

Carpal Tunnel Syndrom er en tilstand med smerter og svakhet i tommelen og de to nærmeste fingrene. Tilstanden skyldes inneklemming av en nerve (nervus medianus) i håndleddet.

Ved uttalte plager er det nødvendig med operasjon ved Carpal Tunnel Syndrom hvor kirurgen (ortopeden) bedrer plassforholdene for nerven. De aller beste blir mye bedre av sine palger etter operasjonen.

(Litteratur)

Andre vanlige tilstander som kan undersøkes og behandles av ortoped

ANNONSE