ANNONSE

Linseoperasjon RLE Bodø

Linseoperasjoner er et alternativ til laseroperasjon ved brytningsfeil som langsynthet, nærsynthet, skjeve hornhinner og alderssyn

RLE er en type linseoperasjon hvor øyelegen bytter ut din gamle linse med en ny, kunstig linse for å korrigere brytningsfeilen.

Linseoperasjon RLE
Illustrasjon: Linseoperasjon RLE
Sist oppdatert: 16. Jun. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Linseoperasjon RLE»

Hva er linseoperasjon RLE?

Linseoperasjon RLE, også kalt for linsebytte eller bare RLE (Refractive Lens Exchange), er en operasjon hvor øyelegen bytter ut den naturlige linsen med en kunstig linse for å korrigere for brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet eller skjeve hornhinner. Fordelen med RLE fremfor laseroperasjon, er at metoden i likhet med ICL linseoperasjon kan benyttes til behandling også hos personer med store brytningsfeil som krever sterk brillestyrke.

Øyelegen kan operere inn enten flerstyrkelinser (multifokale linser), enstyrkelinser (monofokale linser) eller evt. toriske linser dersom man samtidig ønsker å korrigere skjeve hornhinner (astigmatisme). Hvilke som passer best finner man ut under forundersøkelsen.

RLE linseoperasjon suppleres gjerne med samtidig laseroperasjon for å optimalisere synet, dette er gjerne inkludert i prisen hos de fleste private klinikker.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke linser benyttes ved RLE linseoperasjon?

I likhet med grå stær-operasjon, vil man ved linsebytte for behandling av brytningsfeil kunne velge mellom typer kunstige linser. Det viktigste skille mellom linsene går på hvordan de bryter lysstrålene:

  • Monofokale linser
  • Multifokale linser
  • Toriske linser

Vanligvis er monofokale linser billigere enn multifokale og toriske linser.

Monofokale linser

Monofokal linse gir bare én styrke, det vil si at de bryter lyset like mye enten det kommer fra gjenstander nærme deg eller langt unna. Linsen gir deg derfor godt syn på ENTEN lang ELLER kort avstand.

Mange velger å få godt syn på langt hold og supplere med lesebriller for å se bra også på nært hold. Eventuelt kan man operere en monofokal linse som gir godt syn på nært hold på det ene øyet og en linse for godt syn på langt hold på det andre øyet. Hjernen vil i mange tilfeller tilpasse seg dette, slik at du blir brillefri store deler av dagen.

Multifokale linser

Mulitfokale linser bryter lyset ulikt i ulike deler av linsen, mye på samme måte som multifokale eller progressive briller. Ved hjelp av multifokale linser kan du derfor se godt både på langt og nært hold, og du slipper i de fleste tilfeller briller eller kontaktlinser overhodet.

Toriske linser

Mange har i tillegg til nærsynthet og langsynthet også et problem med skjeve hornhinner (astigmatisme). Dersom du kun har lettgradig skjeve hornhinner, kan tilstanden korrigeres i forbindelse med RLE linseoperasjon ved hjelp av supplerende laserbehandling. Dersom du derimot har mer uttalt skjeve hornhinner, kan det være nødvendig å korrigere tilstanden med såkalte toriske linser. Toriske linser finnes både som monofokale og multifokale linser.

Hvilke brytningsfeil kan korrigeres med linseoperasjon RLE?

RLE linseoperasjon kan korrigere de fleste former for brytningsfeil, inkludert:

I motsetning til ved laseroperasjon av øyet, kan linseoperasjon med RLE også egne seg til behandling av til dels store brytningsfeil. Hvilken øyeoperasjon som er best egnet for deg, må du diskutere nærmere med øyelegen.

ANNONSE