Hudlege

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

Hudlege er lege som er spesialist i hud sykdommer og seksuelt overførbare sykdommer (veneriske sykdommer).

Hudlegen er spesialist i å utrede, behandle og kontrollere sykdommer som rammer huden, og seksuelt overførbare sykdommer.

Hudleger finnes både på hudavdelinger på sykehus, på offentlige hud poliklinikker, på klinikker som utreder kjønnssykdommer og på private hudklinikker.

Noen av de mest vanlige sykdommene som ofte utredes og behandles hos hudlege er

 • Hudkreft
 • Føflekker og føflekkreft
 • Eksem
 • Vorter
 • Kjønnsvorter
 • Kviser (akne)
 • Psoriasis
 • Sprengte blodkar og adre vaskulære forandringer
 • Leggsår
 • Infeksjoner
 • Ulike kosmetiske hudbehandlinger
 • Solskadet hud (solar keratose)

Psoriasis

Psoriasis er en hudsykdom som gir røde skorpebelagte hudutslett som ofte dekkes av sølvaktig belegg. Psoriasis hudutslett kan oppstå mange steder på kroppen, men oppstår vanligst på albuer, knær, i hodebunnen og på nedre del av ryggen.

Årsaken til psoriasis er økt produksjon av hudceller. Hvorfor noen utvikler økt produksjon av hudceller og slik utvikler psoriasis er derimot ikke fullt ut kjent, men man antar at det skyldes feil på kroppens eget immunforsvar.

Diagnosen psoriasis stilles ofte av fastlegen, men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig med utredning av hudlege. Behandlingen tar sikte på å dempe utslettet og plagene. Også behandlingen utføres enten av fastlege eller hudlege.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er en kjønnssykdom som skyldes smittsomt HPV (humant pappilloma virus).

Kjønnsvorter smitter smitter ved seksuell kontakt. Kondom gir en viss beskyttelse, men siden viruset smitter ved direkte hudkontakt kan det smitte selv om man bruker kondom.

Diagnosen kjønnsvorte stilles oftest av allmennlege, gynekolog eller hudlege.

Kjønnsvorter forsvinner oftest av seg selv innen noen måneder til et par år. I noen tilfeller er det likevel aktuelt med behandling av kosmetiske årsaker, dersom kjønnsvortene gir ubehag eller dersom de ikke forsvinner av seg selv. Det finnes ulike former for behandling inkludert egenbehandling, frysebehandling, kirurgi, laser, nedsrapning og laser.

Se her for mer informasjon om kjønnsvorter og priser og behandlinger av kjønnsvorter hos gynekolog eller behandling av kjønnsvorter med laser!

Føflekkreft

Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Føflekkreft kan oppstå i både nye og eldre føflekker, samt i øynene, under negler, i lymfeknuter og i slimhinner.

Dersom man opplever at en føflekk endrer farge, vokser, klør, blør og danner skorper, har ujevn farge, er uskarpt avgrenset mot normal hud eller har en asymmetrisk form, bør man kontakte lege for vurdering. Vanligvis utredes mistenksomme føflekker i første omgang av fastlegen. Hudleger er spesialister i vurdering av føflekker og behandling og utredning av føflekkreft.

Den viktigste behandlingen ved føflekkreft er kirurgi hvor man fjerner føflekken og omgivende hud for å sikre fjerning av alle kreftceller i huden.

Hudkreft

Det finnes flere typer hudkreft som utgår fra forskjellige celler i huden. I tillegg til føflekkreft er basalcellekreft og plateepitelkreft de vanligste formene for hudkreft.

Basalcellekreft og plateepitelkreft behandles gjerne av hudlege. Disse kreftformene er mindre agressive enn føflekkreft. Behandlingsalternativene er først og fremst kirurgi, PDT behandling (lysbehandling), behandling med krem, nedskrapning og brenning, stråling og cellegift.

For mer informasjon om hudkreft se her!

Eksem

Eksem er en kløende betennelsestilstand som oppstår i den ytterste delen av huden. Det finnes ulike former for eksem, de vanligste er atopisk eksem, kontakteksem og seboreisk eksem.

De fleste tilfeller av eksem kan utredes og behandles av fastlegen, men i noen tilfeller vil utredning og behandling hos hudlege være nødvendig for å sikre diagnosen og for optimal behandling.

Kviser (akne)

Kviser er en veldig vanlig tilstand som først og fremst skyldes tilstopping av talgkjertler i huden. De aller fleste vil rammes av kviser i en eller flere perioder i livet, aller hyppigst opplever man kviser i tenårene.

I de fleste tilfeller trenger man ingen spesiell behandling av kviser, men hos noen er utbredelsen av kvisene mer uttalt og i tillegg vil enkelte kviser kunne gi arrdannelser i huden. I noen tilfeller er det derfor nyttig med behandling av kviser. Det finnes mange ulike behandlingsformer mot kviser, fra egenbehandling til behandling antibiotika og andre medisiner og med lys behandling (IPL) eller laserbehandling.

Allergiutredning, Hudlege Curettage og diatermi (nedskrape og brenne) Hudkreft, Operasjon Hudlege, konsultasjon Hudlege, kontrolltime Inngrodd tånegl, Hudlege Kjønnssykdommer, Hudlege Lappeplastikk Lappetest (epikutantest) - kontaktallergi PDT behandling (fotodynamisk behandling) Vevsprøve (Biopsi), Hudlege

Relaterte tjenester

Fjerne føflekk Fjerne vorte og utvekster Kjønnsvorter, Gynekolog Kjønnsvorter, Laserbehandling lege
Hjem