ANNONSE

Fjerne fettkul

Å fjerne fettkul gjøres oftest av kosmetiske årsaker, eller dersom kulen vokser eller gir deg ubehag.

Vanligvis fjernes fettkulen ved operasjon, men andre behandlinger som laser, fettsuging og injeksjon er også mulig.

Fettkuler er godartede svulster som oppstår i vevet like under huden. Som navnet tilsier inneholder de hovedsakelig fettvev.

Fjerne fettkul
Illustrasjon: Fjerne fettkul
Sist oppdatert: 8. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fjerne fettkul»

Behandlinger av fettkul

Hvordan fjerner man fettkul?

Fettkuler fjernes oftest ved operasjon i lokalbedøvelse. I dag finnes det derimot flere andre behandlingsmuligheter som blant annet kan gi mindre arrdannelse i noen tilfeller. Blant de vanligste metodene for fjerning av fettkul er:

  • operasjon
  • laserbehandling
  • radiofrekvens
  • fettsuging
  • injeksjon av medikament

Kirurgisk fjerning av fettkul

Fettkul fjernes oftest ved operasjon i lokalbedøvelse. Legen vil først vaske huden din sterilt slik at man unngår å få infeksjon med bakterier. Etterpå bedøver legen huden med lokalbedøvelse slik at det lille inngrepet ikke gir deg noe ubehag eller smerter. Selve bedøvelsen kan svi eller stikke litt akkurat når legen sprøyter bedøvelsen inn under huden.

Nå kan legen fjerne fettkulen ved å skjære den ut med et lite skarpt knivblad kalt en skalpell. Fettkulen ligger gjerne innkapslet og kan skrelles ut i sin helhet.

Mange leger tilbyr utfører av fettkul med operasjon, skiden inngrepet er relativt ukomplisert. Typisk kan du få utført behandlingen hos inkludert allmennleger, generell kirurger, plastikkiruger, hudleger og Øre-Nese-Hals leger. Dersom fettkulen ligger i et område av kroppen som er mye eksponert for omgivelsene, kan det være lurt at hudlege eller plastikkirurg utfører inngrepet slik at arrdannelsen blir minst mulig

Fordelen med kirurgisk fjerning av fettkulen er at legen får fjernet hele kulen inkludert kapselen som omgir den, dette gjør at risikoen for at kulen skal vokse ut igjen er svært lav. I tillegg sendes alltid kulen til analyse i mikroskop, slik kan man vite helt sikkert hva kulen skyldes. Ulempen med kirurgi er at enhver operasjon alltid vil etterlate seg et arr i huden.

Fjerning av fettkul med laserbehandling

Fettkul kan fjernes med laserbehandling. Oftest bruker man da en såkalt ablativ CO2 laser som egner seg til fjerning av fettkuler og utvekster. Ved å benytte CO2 laser for fjerning av fettkul vil man oftest unngå arrdannelse i huden, laserbehandling kan derfor i mange tilfeller være en mer kosmetisk metode enn operasjon. Ulempen med laserbehandling er at man i motsetning til ved operasjon ikke får hentet ut vevsprøve fra fettkulen i samme seanse.

Fjerning av fettkul med radiofrekvensbehandling

En ny behandlingsmetode for fjerning av fettkul er såkalt radiofrekvensbehandling (RF). Ved hjelp av radiofrekvensbølger avsettes energi i vevet som bidrar til å smelte bort fettkulen. Fordelen med RF fremfor operasjon er mindre risiko for arrdannelse. Ulempen er at det er større risiko for at fettkulen kan komme tilbake, i tillegg får man ikke hentet ut vevsprøve fra fettkulen i samme seanse.

Alt du trenger å vite om fettkul

ANNONSE