ANNONSE

Fettkul (lipom)

Fettkul eller lipom er godartede svulster som vokser i vevet like under huden. Kulen kan fjernes av kosmetiske årsaker eller dersom de gir deg plager som smerter eller ubehag.

Behandlingen er ofte operasjon, men, fettkuler kan også fjernes med laser.

Fettkul (lipom)
Illustrasjon: Fettkul (lipom)
Sist oppdatert: 8. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er fettkul (lipom)?

Fettkul eller lipom er godartede svulster som dannes i vevet like under huden. Lipomer utvikler seg fra fettceller og inneholder derfor hovedsakelig fettvev. Vanligste lokalisasjonen for fettkul er på overkroppen, men de kan utvikle seg hvor som helst på kroppen. Ofte har man gjerne fler enn én fettkul.

Årsaken til at fettkuler oppstår er ukjent, men man antar at arv spiller en rolle siden du har økt risiko for å utvikle fettkuler dersom andre i familien også har det.

Symptomer på fettkul

Vanlige symptomer på en fettkul er en kul som er

  • lokalisert like under huden - oftest på ryggen, magen, lårene, armene og i nakken
  • myk og elastisk å ta på
  • relativt liten i størrelse
  • smertefri - lipomer kan derimot i noen tilfeller gi litt ubehag

Typiske egenskaper ved fettkuler

Fettkuler kan gjerne kjennes bedre med fingrene enn de kan ses med øynene. De gir vanligvis ingen symptomer og vokser typisk langsomt eller ikke i det hele tatt. I noen tilfeller kan de derimot vokse litt, i så fall bør du kontakte lege. Kulen kjennes gjerne som en myk, elastisk knute under huden som kan beveges på i forhold til dypere vev. Dersom kulen sitter fast i underliggende vev bør du kontakte legen for utredning. I sjeldne tilfeller kan fettkulen gi plager dersom den trykker på nærliggende strukturer som nerver. Fettkuler som gir plager eller vokser raskt bør uansett alltid undersøkes hos lege.

Når bør du søke lege?

Fettkuler er godartede svulster som vokser i vevet under huden. Siden fettkuler er godartede trenger de oftest ingen behandling. Dersom du oppdager en ny kul på kroppen, eller merker at en kjent fettkul vokser, bør du likevel kontakte lege for å avklare hva kulen skyldes eller hvorfor den vokser.

Diagnose

Dersom du oppdager en ny kul på kroppen bør du kontakte lege for å avklare hva kulen kan skyldes. I de fleste tilfeller skyldes slike kuler godartet vev og trenger ingen videre utredning eller behandling. Dersom legen er usikker på diagnosen, vil du gjerne henvises videre til ultralyd for å avklare hva kulen skyldes. Ultralydundersøkelsen kan i de fleste tilfeller si hvilket vev kulen kommer fra. I tillegg til fettkul kan kuler i huden også skyldes lymfeknuter, andre bindevevsknuter og i sjeldne tilfeller ondartede svulster.

Fettkuler er nesten aldri farlige, kun i svært sjeldne tilfeller kan det utvikle seg kreftsvulster som inneholder fettvev, såkalte liposarkomer. Dersom fettkulen vokser raskt, er over 5 cm eller gir plager må man derfor utrede den videre med ultralyd, eventuelt MR og vevsprøve.

(Tjenester / behandlinger)

Hvorfor behandle fettkul?

Fjerning av fettkul gjøres enten av kosmetiske årsaker eller dersom fettkulen gir symptomer og plager. Mindre fettkuler fjernes relativt enkelt kirurgisk eller med laser mens større lipomer fjernes kirurgisk (se under).

Behandling av fettkul

Hvordan fjerner man fettkul?

Fettkuler ligger gjerne like under huden, det er ofte derfor man oppdager dem siden de ligger så overfladisk at de lett kan kjennes med fingrene. Siden fettkulene ofte ligger så nære huden er de også lettere å fjerne uten at man trenger å komme inn i dypere vev hvor det er flere nerver og blodårer som kan skades.

Fettkuler fjernes enten ved vanlig operasjon, men det finnes i dag flere andre behandlingsalternativer:

  • operasjon
  • laserbehandling
  • fettsuging
  • radiofrekvens
  • injeksjon av medikament

Kirurgisk fjerning av fettkul

Kirurgisk fjerning er den mest anvendte metoden. Dette skyldes at det er et enkelt inngrep som utføres med kniv eller skalpell. I tillegg kan legen ved operasjon fjerne hele fettkulen og slik unngå at kulen kommer tilbake etter behandlingen. I tillegg kan man sende inn vevet til undersøkelse i mikroskop i etterkant, for å sikre diagnosen.

Andre behandlingsteknikker gir derimot muligheten til generelt mer kosmetisk skånsome behandlinger hvor risikoen for arrdannelse er lavere. Ulempen er at de generelt innebærer økt risiko for tilbakefall etter behandlingen.

Se her for mer informasjon om behandling av fettkul.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE