ANNONSE

Tympanometri

Tympanometri er en undersøkelse som kan bedømme om bevegeligheten i trommehinnen er normal.

Dersom det er hull i trommehinnen eller dersom det har opparbeidet seg væske i mellomøret vil gjerne trommehinnen ikke bevege seg som normalt, noe som vil avsløres ved tympanometri undersøkelsen.

Selve testen tar bare et par minutter, krever ingen spesielle forberedelser, ingen bedøvelse og har ingen bivirkninger.

Tympanometri
Illustrasjon: Tympanometri
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er tympanometri

Tympanometri er en undersøkelse som benyttes for å vurdere bevegelighten til trommehinnen. Trommehinnen er en tynn membran innerst i øregangen som skiller det ytre øret fra mellomøret. Det er trommehinnen som viderefører lydsignaler fra omgivelsene til mellomøret.

Hvordan utføres undersøkelsen?

Legen som utfører tympanometri, ofte en øre nese hals lege (ØNH lege), vil først undersøke øregangen gjennom et instrument som kalles for et otoskop. Legen får da vurdert blant annet hvor stor og bred øregangen din er, og om det er noen tegn til hull eller skade på trommehinnen og om det er tegn til væske i mellomøret.

Selve undersøkelsen utføres av et instrument med en liten gummipropp som settes inn i øregangen. Instrumentet kan gi små trykkendringer inne i øregangen som forplanter seg til trommehinnen. I tillegg måler apparatet trommehinnens bevegelse som respons på trykkendringene.

Undersøkelsen er smertefri og tar bare noen få sekunder til et par minutter.

(Litteratur)

Hvorfor utføres tympanometri?

Tympanometri er en god undersøkelse for å vurdere om selve trommehinnens bevegelse er normal eller ikke. Enkelte sykdommer og tilstander kan gjøre at trommehinnen ikke beveger seg normallt, spesielt gjelder dette hull i trommehinnen og væske i mellomøret (sekretorisk otitt). I så fall kan det være aktuelt å legge inn dren i øret.

Nedsatt bevegelighet i trommehinnen er en vanlig årsak til nedsatt hørsel. Tympanometri undersøkelsen kan være med på å avklare om nedsatt hørsel skyldes at trommehinnen ikke beveger seg normalt, eller om det må være andre årsaker til hørselshemmingen.

(Tjenester / behandlinger)

Feilkilder ved tympanometri

Undersøkelsen utføres ofte på barn siden barn er spesielt hyppig plaget av væske i mellomøret. Dersom barnet gråter eller beveger seg mye under selve testen kan resultatet bli feil.

Det samme gjelder dersom øregangen har mye ørevoks. Det er derfor viktig at ørevoksen fjernes før testen.

(Litteratur)
ANNONSE