ANNONSE

Pungbrokk

Pungbrokk omtaler vanligvis en tilstand hvor et lyskebrokk hos menn har beveget seg helt ned i pungen.

Lyskebrokk er i seg selv ingen farlig tilstand, men bør opereres dersom det gir plager eller dersom det oppstår komplikasjoner som inneklemming eller strangulasjon.

Pungbrokk
Illustrasjon: Pungbrokk
Sist oppdatert: 19. Jul. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er et pungbrokk?

Et brokk er en tilstand hvor innhold inne i bukhulen presser seg gjennom en svakhet i bukveggen. Den vanligste formen for brokk er såkalte lyskebrokk, hvor fettvev og/eller tarm fra buken presser seg gjennom lyskekanalen.

Et pungbrokk er en undergruppe av lyskebrokk, og beskriver en tilstand hvor lyskebrokket (hos menn) har beveget seg fra lysken og helt ned i pungen. Brokket følger da den samme passasjen som testiklene fulgte i fosterlivet, fra bukhulen og ned i pungen - den såkalte lyskekanalen.

(Litteratur)

Andre årsaker til hevelse i pungen

Det er ikke bare lyskebrokk som kan medføre hevelse i pungen hos menn. Andre såkalte brokktilstander i pungen inkluderer

Brokktilstander i pungen er vanligvis ikke farlige tilstander, som først og fremst trenger behandling dersom de gir deg plager eller ubehag. Ved nyoppstått hevelse i pungen er det derimot alltid viktig å utelukke testikkelkreft. Ultralydundersøkelse av testiklene kan stille diagnosen med stor nøyaktighet.

Vannbrokk

Hydrocele eller vannbrokk er en tilstand hvor det har utviklet seg en vannansamling omkring den ene eller begge testiklene.

Diagnosen stilles med ultralyd av testikler. Ved betydelig ubehag eller av kosmetiske hensyn, vil man i noen tilfeller tappe eller operere bort vannbrokket.

Sædbrokk

Spermatocele er et væskefylt hulrom (en cyste) som utvikler seg fra testikkelvedhenget, også kalt bitestikkelen. Slike væskefylte hulrom er ikke farlige, men kan i enkelte tilfeller gi ubehag.

Diagnosen stilles med ultralyd av testikler. Det er sjelden behov for behandling, men ved betydelige plager kan det være aktuelt å operere bort spermatocelet.

Årebrokk

Varicocele kalles årebrokk på fagspråket og er en tilstand hvor det har utviklet seg åreknuter på blodårene omkring den ene testikkelen, oftest den venstre.

Diagnosen stilles ved ultralyd av testikler. Årebrokk er svært vanlig og trenger sjelden behandling, men siden tilstanden i noen tilfeller kan gi nedsatt fruktbarhet vil man behandle brokket hos personer som utredes for ufrivillig barnløshet.

ANNONSE