ANNONSE

Hydrocele (vannbrokk)

Hydrocele eller vannbrokk er en ansamling av væske rundt den ene eller begge testikler som gjør at pungen blir hoven og stor.

Tilstanden gir oftest ingen plager, men enkelte kan oppleve noe ubehag eller smerter i pungen.

Hydrocele (vannbrokk)
Illustrasjon: Hydrocele (vannbrokk)
Sist oppdatert: 10. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er hydrocele (vannbrokk)?

Hydrocele er en tilstand hvor det har oppstått en ansamling av væske omkring en eller testikler. Væskeansamlingen gjør naturlig nok at pungen blir hoven og stor. Tilstanden kalles på norsk gjerne for vannbrokk og er helt ufarlig.

Hydrocele oppstår oftest hos små guttebarn eller hos eldre menn, men kan oppstå i alle aldersgrupper.

Ved vannbrokk som ikke går tilbake hos barn, eller dersom tilstanden gir betydelig ubehag hos voksne, kan det være aktuelt med operasjon eller tapping av væskeansamlingen. Inngrepet gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Hydrocele er sammen med varicocele og spermatocele en form for pungbrokk.

(Litteratur)

Hva er årsaken til hydrocele?

Årsaken til vannbrokk er gjerne forskjellig hos voksne og hos små barn.

Små barn

Under fosterlivet vandrer testiklene fra mageregionen ned til pungen via lyskekanalen. Under passasjen fra magen til pungen blir testiklene omgitt av en liten sekk eller lomme som vil omslutte testiklene også i pungen resten av livet. Så lenge denne sekken er åpen eksisterer det derimot en passasje mellom pungen og magen (bukhulen) som gjør at det kan komme væske fra magen og ned i pungen.

Vanligvis lukkes denne passasjekanalen like etter fødselen, men før dette skjer kan det samle seg noe væske i pungen. Denne tilstanden kalles gjerne for ikke-kommunisenrende varicocele. Vanligvis absorberes denne væsken innen relativt kort tid.

Dersom sekken ikke lukker, seg vil det fortsatt kunne samle seg væske i pungen fra passasjen med bukhulen, denne tilstanden kalles for kommuniserende varicocele.

Voksne

Hydrocele hos voksne kan i tillegg til årsakene over også skyldes skade eller betennelse i pungen. Blant annet betennelse i bitestiklene (epididymitt) eller i testiklene (orkitt) kan gjøre at det samler seg væske i pungen.

I mer sjeldne tilfeller kan hydrocele oppstå som følge av testikkelkreft.

(Litteratur)

Hvilke symptomer gir vannbrokk?

Det vanligste symptomet ved vannbrokk er en hevelse eller forstørrelse av pungen. Hevelsen skyldes oppsamling av væske i den ene eller begge halvdeler av pungen.

Tilstanden gir i de fleste tilfeller ingen smerter, men kan i gi ubehag. I sjeldnere tilfeller kan man oppleve smerter i pungen.

Når bør du oppsøke lege?

Ved nyoppstått hevelse eller ubehag i pungen som ikke går tilbake, bør du oppsøke lege for nærmere utredning. Vannbrokk er ikke farlig, men det er viktig å utelukke andre sykdommer som testikkelkreft.

Dersom du opplever akutte smerter eller akutt hevelse i pungen, bør du oppsøke lege straks. Dette er spesielt for å utelukke at det har oppstått en tilstand som kalles for testikkeltorsjon, hvor blodtilførselen til en av testiklene er i fare.

Hvordan stilles diagnosen?

Legen vil ofte på bakgrunn av samtale og vanlig klinisk undersøkelse kunne fatte mistanke om diagnosen. Legen vil gjerne i stor grad kunne skille mellom svulst og væske ved å kjenne på pungen med fingrene. I noen tilfeller vil legen også lyse på pungen med en lommelykt for å bekrefte mistanken om at hevelsen i pungen skyldes væske og ikke solid vev (svulst).

Ofte vil legen henvise deg til ultralyd av pungen for å utelukke testikkelkreft. Ultralydundersøkelsen kan samtidig påvise væsken og ofte si noe om årsaken til væskeansamlingen.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av hydrocele

Hydrocele eller vannbrokk er ingen farlig tilstand.

Hos småbarn vil oftest hydrocele gå tilbake av seg selv innen ett år. Dersom hydrocele ikke går tilbake, eller dersom det stadig vokser, vil man ofte vurdere behandling med operasjon.

Hos voksne er det vanlig at hydrocele går tilbake innen ca 6 måneder. Selv om det ikke skulle gå tilbake av seg selv, er det ikke nødvendig med operasjon med mindre hydrocele gir plager og ubehag, eller dersom det oppfattes som kosmetisk skjemmende.

I noen tilfeller velger man å forsøke tapping av hydrocele i steden for operasjon. Dessverre kommer ofte hydrocele tilbake en tid etter tappingen. Tapping er derfor gjerne mest aktuelt dersom det er spesielt viktig å unngå en operasjon, slik som ved behandling av personer som har redusert helsetilstand.

Hvordan utføres operasjonen?

Operasjon av vannbrokk gjøres enten i narkose eller i lokalbedøvelse. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du gjerne kan reise hjem samme dag.

Kirurgen (urologen) lager et snitt i huden enten i nedre del av magen eller via pungen. Under operasjonen fjerner urologen selve vannbrokket. Dersom du også har lyskebrokk, vil kirurgen ofte reparere brokket i samme seanse.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE