ANNONSE

Fødselsangst

Fødselsangst er en frykt, uro eller engstelse for det å skulle føde som er så uttalt at angsten påvirker hverdagen og kan gjøre at man mister gleden over graviditeten.

Fødselsangst i en eller annen grad er ikke veldig uvanlig, nærmere 1 av 5 opplever en grad av fødselsangst i løpet av svangerskapet. Fødselsangst er mest vanlig hos førstegangsfødende.

Fødselsangst
Illustrasjon: Fødselsangst
Sist oppdatert: 4. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er årsakene til fødseslangst?

Det er ikke unaturlig å ha en viss grad av frykt for det som er ukjent, dette gjelder også frykt for det å skulle føde. Under fødselen mister man til en viss grad kontrollen og styringen og dette kan oppleves som utrykt for noen. Noen blir skremt av skrekkhistorier fra venner eller familie. Frykt for at noe skal gå galt under fødselen, enten med mor eller barn, kan gjøre at man engster seg for fødselen.

(Tjenester / behandlinger)

Fødselsangst behandling

I de fleste tilfeller kan man få god hjelp dersom man opplever fødselsangst. Den aller viktigste behandlingen er å ha noen å snakke med, og da kan det være spesielt nyttig å snakke med helsepersoner som har mye kunnskap og erfaring rundt det å føde. Det kan være nyttig å snakke med jordmor på poliklinikken hvor du går til svangerskapskontroller eller andre som har god kunnskap om fødsel og fødselsangst.

Bare det å sette ord på og snakke om redselen vil i mange tilfeller føles som god behandling. Man kan også få mye god informasjon og gode råd rundt hvordan fødselen foregår, hvilke fødestillinger man kan velge mellom, smertelindring under fødselen og om man velger vanlig vaginal fødsel eller keisersnitt.

Man kan i Norge ikke i prinsippet selv velge om man skal ha forløsning ved keisersnitt eller vanlig vaginal fødsel.

Ved nærmere halvparten av fødslene hvor det gjøres keisersnitt fremfor vaginal fødsel uten at det er en medisink årsak ved kvinnen, barnet eller svangerskapet, er dette som følge av fødselsangst hos mor.

Dersom du selv ønsker keisersnitt fremfor vanlig fødsel er det viktig å vite at naturlig fødsel har sine fordeler som kortere tid før man kan reise hjem og det at man unngår risiko knyttet til alle typer operasjoner som blødning og infeksjon. I Norge er det dessuten slik at det er legene ved sykehuset som bestemmer dette.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE