ANNONSE

Hjemmebesøk av jordmor

Hjemmebesøk av jordmor er en konsultasjon hos jordmor som skjer hjemme hos deg. Ved hjemmebesøk kan jordmor komme med råd og veiledning mens du slapper av i hjemlige omgivelser.

Hjemmebesøk av jordmor
Illustrasjon: Hjemmebesøk av jordmor
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hjemmebesøk av jordmor»

Hva er hjemmebesøk av jordmor?

Hjemmebesøk av jordmor er som tjenesten tilsier en konsultasjon hos jordmor som foregår hjemme hos deg, i stede for på jordmoren sitt kontor.

Alle mødre har krav på ett hjemmebesøk av kommunalt ansatt jordmor i barseltiden, vanligvis innen 3 dager etter at man har forlatt sykehuset og reist hjem (se under om oppfølgning i barseltiden).

Dersom du har blitt fulgt opp av én privat jordmor gjennom hele svangerskapet som du har tillit til, dersom du ønsker hjemmebesøk av jordmor under svangerskapet (før fødselen) eller dersom du av annen årsak ønsker oppfølgning og hjemmebesøk av privat jordmortjeneste kan du finne flere klinikker som tilbyr dette her!

Fordeler med hjemmebesøk av jordmor

Fordelen med hjemmebesøk er at du (og barnet) slapper av i deres vante omgivelser. Hjemmebesøk kan være spesielt nyttig ved konsultasjon eller kontroll tidlig etter fødsel, hvor jordmor kan komme med råd og veiledning uten at du trenger å reise hjemmefra med det nyfødte barnet.

Jordmor har også kompetanse og kunnskap som hun bruker innen familierådgivning, kvinnehelse, pleie av spedbarn og prevensjon.

Du kan ta opp alle typer problemstillinger ved hjemmebesøk, noen eksempler er:

Mor og barn har krav på oppfølgning av jordmor og helsesøster i barseltiden, det vil si de første seks ukene etter barnet er født. Omfanget av undersøkelser og kontroller er avhengig av faktorer hos mor og barn, men inkluderer i alle tilfeller:

  • hvordan du og barnet takler ammingen
  • hvor raskt barnet går opp i vekt
  • hvordan fødselsforløpet har vært
  • hvordan dere takler det å ha ansvaret for barnet

Basisoppølgningen i barseltiden innebærer flere besøk og undersøkelser hos jordmor, helsesøster og eventuelt hos lege:

  • Når mor og barn forlater sykehuset etter fødselen skal sykehuset informere både helsestasjon, fastlege og jordmortjenesten. Mor får også beskjed om hvem hun skal kontakte dersom det er behov for ekstra hjelp.
  • Mor har krav på hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreise. I tillegg skal hun få besøk av helsesøster etter ca 1 uke til 10 dager.
  • Etter ca 6 uker utføres den såkalte 6 ukers kontrollen av mor hos jordmor eller lege og 6 ukers kontroll av barnet på helsestasjon.
ANNONSE