ANNONSE

Ultralyd testikler Bergen

Ultralyd er den beste undersøkelsen for å påvise sykdom i testikler.

De vanligste årsakene til utredning av testikler er ved nyoppdaget kul eller ubehag i testiklene.

Ved ultralyd kan legen påvise og utelukke sykdommer som testikkel kreft, betennelse i pungen, vannbrokk og testikkel torsjon.

Ultralyd testikler
Illustrasjon: Ultralyd testikler
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ultralyd testikler»

Når er ultralyd av pungen nyttig?

Ultralyd av pungen er den aller mest nøyaktige undersøkelsen, inkludert av både testikler, bitestikler og blodårer.

De vanligste årsaken til at man ønsker å undersøke pungen med ultralyd er ved plager som nyoppstått kul i pungen eller ubehag/smerter.

Undersøkelse av pungen er indisert ved:

  • nyoppdaget kul eller hevelse
  • ubehag eller smerter
  • endret følelse
  • ubehag og feber
  • akutte smerter
  • mistanke om testikkelkreft

I motsetning til ved de fleste andre bildeundersøkelser er det røntgenlegen selv som utfører selve ultralydundersøkelsen. Bildene dannes ved at legen plasserer et lydhode mot huden din. Dette lydhode sender og mottar lydbølger fra kroppen din som danner et bilde på en skjerm legen ser på.

Rask undersøkelse uten ubehag eller stråling

Vanligvis ligger du på en benk mens undersøkelsen pågår. I noen tilfeller kan det være at legen ønsker at du skal sitte eller stå for at man skal få best mulig fremstilling av organet som undersøkes. Undersøkelsen tar vanligvis ca 5-30 minutter.

Ultralydundersøkelse er helt smertefritt og uten bivirkninger. Siden bildene fremstilles ved hjelp av lydbølger utsettes du heller ikke får røntgenstråling.

Forberedelser

Dersom legen skal undersøke mageregionen er det vanlig at du faster ca. 5 timer før undersøkelsen. Dersom urinblæren skal undersøkes ønsker legen gjerne at den er litt full, det vil si at du helst ikke skal late vannet like før timen. Ut over dette er det sjelden noen forberedelser før selve undersøkelsen.

Ofte svar umiddelbart

Legen tolker bildene fortløpende mens han/hun undersøker deg. Du får derfor oftest svar umiddelbart etter undersøkelsen uten at du trenger å vente.

Ultralyd ved testikkelkreft

Kreft i pungen oppstår nærmest alltid fra selve testiklene, altså testikkelkreft. De vanligste formene for testikkelkreft kalles seminom og nonseminom.

Symptomer

Symptomene ved testikkelkreft kan være en kul i pungen eller opplevelse av en tyngdefølelse i pungen eller på den ene siden av pungen. Ved mistanke om eller usikkerhet om testikkelkreft bør du kontakte lege for utredning.

Diagnose

Diagnosen stilles ved ultralyd undersøkelse av testiklene. Ultralyd kan stille diagnosen med svært høy sikkerhet, ved normale funn ved ultralyd undersøkelsen er kreft utelukket ved nærmest 100 % sikkerhet.

Behandling

Ved påvist testikkelkreft vil kirurgen (urologen) operere ut den testikkelen hvor kreften sitter. I enkelte tilfeller er det aktuelt med tilleggsbehandling som stråling.

Prognose

Prognosen ved testikkelkreft er generelt svært god, de aller fleste blir helt friske etter behandlingen.

(Tjenester / behandlinger)

Ultralyd ved betennelse i bitestikkel og testikkel

Betennelse i bitestikkel (epididymitt) og/eller i testikkel (orchitt) gir smerte, hevelse og varme i pungen.

Diagnose

Diagnosen stilles gjerne på bakgrunn av dine symptomer og plager, pluss evt. blodprøver. I noen tilfeller ønsker legen også en ultralyd undersøkelse for å bekrefte diagnosen og får å se at det ikke har oppstått noen byll (abscess), samt å utelukke andre tilstander slik som testikkelkreft.

Behandling

Behandlingen er smertestillende tabletter og eventuelt antibiotika.

Ultralyd ved testikkeltorsjon

Ved tilstanden testikkeltorsjon har testikkelen rotert om sin egen akse. Når testikkelen roterer slik vil den kunne avsnøre blodårene som drenerer og forsyner testikkelen og dette kan gjøre at testikkelen skades eller dør dersom man ikke behandler tilstanden straks.

Symptomer

Symptomene ved torsjon er typisk akutte og tildels svært kraftige smerter.

Diagnose

Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorien og eventuelt ultralyd. Behandlingen er akutt operasjon hvor kirurgen (urologen) roterer testikkelen tilbake på plass.

Ultralyd ved vannbrokk

Hydrocele eller vannbrokk er en tilstand hvor det har oppstått en ansamling av væske omkring en testikkel, som gjør at pungen blir hoven og forstørret. Tilstanden kalles på norsk gjerne for vannbrokk og er helt ufarlig.

Diagnosen stilles gjerne med ultralyd som påviser væskeansamlingen i pungen. Vannbrokk er ikke farlig, men ved ubehag vil man i enkelte tilfeller tappe eller operere vannbrokket.

(Litteratur)

Ultralyd ved årebrokk

Varicocele kalles gjerne årebrokk på norsk og er en tilstand hvor det har utviklet seg åreknuter i pungen.

Diagnosen stilles enkelt ved ultralyd som påviser de utvidede blodårene i pungen. Tilstanden er ikke farlig, men kan i enkelte tilfeller gi nedsatt fruktbarhet.

(Litteratur)

Ultralyd ved sædbrokk

Spermatocele, også kalt sædbrokk, er en væskefylt kul på bitestikkelen. Slike væskefylte hulrom kalles gjerne cyster på fagspråket.

Diagnosen stilles enkelt ved ultralyd som påviser den væskefylte cysten på bitestikkelen. Tilstanden er ufarlig, men kan i enkelte tilfeller tappes eller opereres bort dersom den gir betydelig ubehag.

(Litteratur)

Ultralyd diagnostikk har blitt brukt til å stille diagnoser innen medisin i flere tiår. Ved hjelp av ultralyd apparater kan helsepersonell se innsiden av kroppen din og slik stille en sikrere diagnose. Siden apparatet benytter lydbølger til å danne bilder av kroppen din er undersøkelsen smertefri og helt uten bivirkninger.

Hvordan fungerer ultralyd apparatet?

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder av kroppens innside på en tv-skjerm.

Bildene som legen kan tolke dannes ved hjelp av lydbølger som sendes inn i kroppen. Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz) fra lydhodet som legges på huden din. Disse lydbølgene beveger seg inn i kroppen til de møter en overganger mellom ulike vev i kroppen slik som overgangen mellom to organer, mellom friskt vev og en svulst i et organ eller mellom friskt vev og en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd lydhodet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Kort om historien til ultralyd apparatet

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen.

Hvordan brukes ultralyd i dagens medisin?

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

ANNONSE