ANNONSE

Prostatakreft operasjon

Operasjon av prostatakreft er den vanligste behandlingsmetoden hvor man har til hensikt å kurere kreft i prostata.

Inngrepet kan gjøres med vanlig åpen operasjon, som kikkhullsoperasjon eller som robotassistert kirurgi.

Prostatakreft operasjon
Illustrasjon: Prostatakreft operasjon
Sist oppdatert: 19. Apr. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Prostatakreft operasjon»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Når er det aktuelt med operasjon av prostatakreft?

Operasjon av prostatakreft gjøres oftest som en del av såkalt helbredende behandling av kreft i prostata, det vil si hvor hensikten med behandlingen er å fjerne kreftsykdommen helt.

Helbredende eller kurativ behandling av prostatakreft er først og fremst aktuelt dersom kreftsykdommen er lokalisert til selve prostatakjertelen.

Dersom kreftsykdommen har vokst seg utenfor kjertelen, er det mer aktuelt med lindrende behandling. Også ved lindrende behandling kan det være aktuelt med kirurgiske inngrep, men prostataoperasjon ved lindrende behandling gjøres med andre typer inngrep enn dersom operasjonen gjøres med helbredende hensikt.

Operasjon er derimot ikke det eneste behandlingsalternativet ved helbredende behandling av prostatakreft. Ved en betydelig del av pasientene som behandles for prostatakreft, velges heller strålebehandling.

(Litteratur)
Hvordan foregår operasjonen?
Illustrasjon: Hvordan foregår operasjonen?

Hvordan foregår operasjonen?

Helbredende operasjon av prostatakreft gjøres med såkalt radikal prostatektomi, hvor kirurgen (urologen) opererer ut hele prostatakjertelen. Hensikten med inngrepet er å fjerne alle kreftcellene slik at du blir kvitt sykdommen.

Ved radikal prostatektomi opererer kirurgen også bort sædblærene på hver side av prostatakjertelen, i tillegg til den første delen av urinrøret som går gjennom prostatakjertelen. Under inngrepet sys resterende del av urinrøret tilbake fast til urinblæren.

Ved mistanke om kreftsykdom i lymfeknutene omkring prostatakjertelen, kan det være aktuelt å fjerne et større antall lymfeknuter omkring prostatakjertelen.

Det finnes flere ulike metoder for helbredende operasjon av prostatakreft:

  • Åpen kirurgi gjennom magen. Ved åpen operasjon gjennom magen opererer kirurgen gjennom et snitt i huden som legges mellom navlen og skambeinet. Kirurgen kan gjennom dette snittet fjerne hele prostatakjertelen. I noen tilfeller vil kirurgen også fjerne lymfeknuter omkring prostata.
  • Åpen kirurgi gjennom perineum. Ved åpen operasjon gjennom perineum lager kirurgen et snitt i huden mellom pungen og endetarmen. Dette inngrepet er først og fremst aktuelt dersom det finnes andre årsaker til at kirurgen ikke kan operere gjennom magen. Inngrepet tar kortere tid enn ved operasjon gjennom magen, men innebærer høyere risiko for ereksjonsplager i etterkant.
  • Kikkhullskirurgi (laparoskopi). Kikkhullsinngrep er en mer skånsom form for operasjon hvor kirurgen opererer ved hjelp av små instrumenter som føres inn gjennom avgrensede små snitt i huden.
  • Kikkhullsoperasjon med robotassistanse. Den nyeste operasjonsmetoden for behandling av prostatakreft er såkalt robotassistert kikkhullsoperasjon. Under inngrepet opererer kirurgen ved hjelp av en robotarm som han eller hun styrer mens man følger med på en tvskjerm.

Hvilken metode som benyttes er avhengig av din helsetilstand, kreftsykdommens utvikling og aggressivitet og ikke minst av kirurgens kompetanse. I tillegg er det relativt få klinikker som har tilgang på teknologien som benyttes ved robotassistert kirurgi i Norge i dag.

Det mangler fremdeles en del forskning som kan si noe om hva som skiller resultatene ved de ulike operasjonsmetodene. Så langt viser det seg at robotassistert kirurgi gir mindre blodtap, mindre smerter, kortere tid på sykehuse og mindre plager med kontroll av endetarmen og urinblæren.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE