ANNONSE

Transrektal ultralyd prostata

Transrektal ultralyd er en ultralydundersøkelse av prostata som utføres via endetarmen.

Undersøkelsen utføres gjerne hos urolog og gjøres for å se etter sykdom i prostata slik som forstørret prostata, prostatakreft og infeksjon i prostata.

Den kanskje viktigste grunnen til transrektal ultralyd av prostata er som veiledning når urologen tar vevsprøve fra prostatakjertelen.

Transrektal ultralyd prostata
Illustrasjon: Transrektal ultralyd prostata
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Transrektal ultralyd prostata»

Se også konsultasjon hos urolog for flere tilbydere av transrektal ultralydundersøkelse

Hva er transrektal ultralyd av prostata?

Ultralydundersøkelse er en bildediagnostisk undersøkelse som fremstiller kroppens vev ved hjelp av lydbølger. Ultralydapparatet fungerer i praksis som et ekkolodd som fremstiller kroppens vev på en skjerm.

Ultralyd av prostata kan gjøres fra utsiden, det vil si via huden på nedre del av magen, eller via endetarmen (transrektalt).

Fordelen ved å gjøre ultralydundersøkelsen transrektalt er at ultralydapparatet (ultralyd proben) kommer nærmere selve prostatakjertelen, dette gjør at man får fremstilt kjertelen mer nøyaktig.

Transrektal ultralyd av prostata utføres først og fremst hos spesialist i sykdommer i nyrer og urinveier, urolog. Undersøkelsen utføres dersom man mistenker prostatakreft eller andre sykdommer i prostatakjertelen.

(Litteratur)

Hvordan utføres undersøkelsen?

Transrektal ultralydundersøkelse utføres ved at legen (urologen) fører en tynn ultralydprobe inn i endetarmen. Prostatakjertelen ligger like foran endetarmen, ved å undersøke prostatakjertelen fra endetarmen kommer legen svært nær prostatakjertelen og får gode bilder.

Undersøkelsen tar gjerne bare et par minutter og er normalt ikke smertefull. Man trenger ingen bedøvelse.

(Tjenester / behandlinger)

Når utføres transrektal ultralyd?

Ultralydundersøkelse av prostatakjertelen via endetarmen utføres i all hovedsak av lege som er spesialist i urologi, altså hos urolog. Undersøkelsen utføres enten i forbindelse med at legen ønsker å hente ut vevsprøve fra prostata, eller som en del av legens rutineundersøkelse av prostatakjertelen.

Ultralydveiledet vevsprøve fra prostata

Den kanskje viktigste grunnen til å utføre transrektal ultralydundersøkelse er som veiledning dersom urologen skal ta vevsprøve fra prostatakjertelen. Urologen kan da "live" se nøyaktig hvilke deler av prostatakjertelen man tar prøve fra ved hjelp av ultralydapparatet.

Som en del av prostataundersøkelse hos urolog

Dersom du utredes hos urolog for sykdom i prostata vil gjerne urologen alltid utføre transkrektal ultralydundersøkelse som en del av prostataundersøkelsen, i tillegg til blant annet undersøkelse av prostatakjertelen med en finger i endetarmen og blodprøver som PSA.

(Litteratur)

Hvilke informasjon gir transrektal ultralydundersøkelse av prostata?

Ultralyd av prostata gir legen nyttig informasjon ved utredning av prostatakreft og andre sydkomstilstander i prostatakjertelen.

Utredning av prostatakreft

Før prostataprøven PSA var tilgjengelig ble transrektal ultralydundersøkelse benyttet som en viktig test for å se etter mulig kreft i prostatakjertelen. Denne funksjonen er nå langt på vei erstattet av PSA test.

Ultralyd av prostata kan derimot gi en viss mistanke om områder i prostatakjertelen hvor det kan befinne seg kreftsvulster. Spesielt dersom man benytter tilleggsfunksjoner under ultralydundersøkelsen slik som Doppler undersøkelse og elastografi.

  • Doppler undersøkelsen fremstiller blodtilførselen til prostatakjertelen og kan gi økt sikkerhet når urologen skal avgjøre hvilke ormåder av prostatakjertelen som bør undersøkes med vevsprøve.
  • Elastografi viser hardheten og elastisiteten til prostatakjertelen og har vist seg å gi verdifull tilleggsinformasjon om hvilke deler av prostatakjertelen som kan være rammet av kreft.

Utredning av andre sykdommer i prostata

Ultralydundersøkelsen gir en nøyaktig måling av størrelsen eller volumet til prostatakjertelen. Dette kan være nyttig ved utredning av tilstander i prostatakjertelen og ved planlegging av behandling.

Ved mistanke om bakteriell infeksjon i prostata og eventuelt dannelse av pusslommer (abscess), vil ultralydundersøkelsen kunne være nyttig.

ANNONSE