ANNONSE

Permanent makeup

Permanent makeup (PMU) er kosmetiske skjønnhetsbehandlinger hvor terapeuten lager tatoveringer som ser ut som sminke.

Varigheten er kortere enn ved andre typer tatoveringer, vanligvis må du ha en såkalt "touch up" etter ett til få år. Likevel kan du oppnå lengevarende perfekte øyenbryn, øyeskygger eller eyeliner hver dag uten at du trenger å sminke deg.

Blant de mest populære formene for permanent makeup er microblading, permanent lipliner og permanente bryn.

Permanent makeup
Illustrasjon: Permanent makeup
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Permanent makeup»

Hva er permanent makeup?

Permanent makeup, også kjent som mikropigmentering, kosmetisk tatovering og PMU, er en skjønnhetsbehandling hvor man påfører tatoveringer som etterligner sminke. Eksempler på vanlig former for permanent makeup er eyeliner, øyenbryn, lipliner, skjønnhetsflekker og øyenskygge.

Hensikten med behandlingen er å gi det samme resultatet som du ellers ville gjort med daglig makeup, men uten at du trenger å sminke deg! I noen tilfeller kan resultatet av permanent makeup også bli bedre enn hva du kunne fått til med vanlig sminke.

Varigheten av permanent makeup varierer avhengig av en rekke faktorer, typisk kan du regne med et resultat som vedvarer alt fra et par år til mer eller mindre livet ut. De fleste former for permanent makeup varer derimot typisk 1-5 år.

Hvilke typer permanent makeup finnes?

Permanent makeup har vært på markedet i ca. 20 år allerede, men det har vært en stor økning i popularitet de seneste årene. Det samme gjelder hvilke typer behandlinger du kan velge mellom innen denne metoden. Blant de mest populærene formene for permanent makeup i dagens skjønnhetsmarked er:

(Tjenester / behandlinger)

Hvor permanent er permanent makeup?

De fleste former for permanent makeup i dag er egentlig ikke permanente og burde heller klassifiseres som såkalt semipermanente. Man velger likevel ofte å kalle dem for permanente for å skille dem fra vanlig sminke, og siden de tross alt varer flere år.

Hvor permanent en tatovering vil forbli, avhenger av en rekke faktorer. Blant de mest avgjørende faktorene er hvor dypt fargepigmentene settes i huden, og hvor mye fargepigment som benyttes.

I klassiske tatoveringer andre steder i kroppen avsettes det generelt mye pigment, og pigmentene plasseres gjerne i dypere del av huden. Typisk plasseres pigmentene dypt i hudens midterste lag (dermis), og helt inn mot hudens dypeste lag (hypodermis). Ved permanent makeup avsettes gjerne mindre mengder pigment. Og ikke minst føres pigmentene ikke like dypt, gjerne bare til ytterste del av dermis. Dette gjør at det tar kortere tid for pigmentene forsvinner fra huden.

Dette kan i mange tilfeller være en fordel. Mote og kosmetikk endrer seg gjerne fra år til år. Det kan godt være at en makeup du fikk tatovert inn for et par år siden ikke er like populær i dag. I tillegg gjør semipermanent makeup det mye enklere dersom du i utgangspunktet ikke var 100 % fornøyd med resultatet i utgangspunktet, siden effekten forsvinner av seg selv etter hvert.

Forskjell mellom tatovering og permanent makeup?

Permanent makeup er i praksisk en type tatovering, men ikke alle tatoveringer er permanent makeup. Egenskapene som skiller permanent makeup fra en del andre typer tatoveringer er blant annet:

 • Hvor tatoveringen påføres. Permanent makeup benyttes gjerne på øyenbryn, omkring leppene og øyelokkene.
 • Hensikten med tatoveringen. Permanent makeup er i de fleste tilfeller ment å etterligne sminke, mens andre tatoveringer har mange ulike motiver.
 • Hvor dypt tatoveringen settes. Ofte vil terapeuten ikke sette fargepigmentene like dypt i huden ved permanent makeup som ved andre tatoveirnger. Dette medfører blant annet at varigheten av permanent makeup i mange tilfeller er noe kortere enn ved øvrige tatoveringer (som gjerne varer livet ut).
 • Teknikken som benyttes. Tatoveringsteknikken ved permanent makeup har hatt stor utvikling, hvor man de senere årene har benyttet svært tynne og presise nåler som gir mulighet for mer nøyaktig og naturlig resultat.

Hva skiller permanent makeup fra microblading?

Microblading er egentlig en form for permanent makeup hvor terapeuten tatoverer inn ett og ett hårstrå i øyenbrynene. Teknikken ved microblading er unik og gir et svært naturlig og nøyaktig enderesultat som kan være vanskelig å skille fra naturlige øyenbryn.

Ved klassisk permanent makeup benyttes andre tatoveringsteknikker enn ved microblading. Akkurat når det gjelder behandling av øyenbryn, gjør dette ofte at resultatet kan virke mindre naturlig enn hva man kunne oppnådd dersom man brukte microblading-teknikken. Likevel finnes det fordeler ved mer konvensjonelle tatoveringsteknikker fremfor microblading, blant annet redusert risiko for arrdannelse. Personer som har tendens til kraftig arrdannelse bør derfor tenke seg om flere ganger før de vurderer microblading.

Permanent makeup bryn

Øyenbryn er en av de aller mest populære behandlingene innen permanent makeup. Dette gjelder både ved klassisk permanent makeup, og den spesialiserte øyenbrynsteknikken microblading.

Permanent makeup av øyenbryn kan være aktuelt for deg dersom du:

 • har områder i øyenbryne som helt eller delvis mangler hår
 • ønsker annen form eller fasong på øyenbrynene
 • har forskjellig form mellom høyre og venstre øyenbryn
 • ønsker mer synlige og dype øyenbryn
(Tjenester / behandlinger)

Permanent øyenskygge

Ved permanent makeup av øyenskygge påføres ønskede fargepigment på øyelokkene slik at du har perfekt øyenskygge hver dag, uten at du trenger å tenke på å sminke deg.

(Tjenester / behandlinger)

Permanent conture makeup

Permanent makeup kan være en nyttig behandling dersom du ønsker å skjule et arr eller andre forandringer i huden, slik som pigmentflekker. Ved å tilføre huden fargepigmenter kan du gjøre det behandlede hudområdet mer likt omgivende hud, eller du kan tegne inn et nytt element som stjeler oppmerksomheten.

(Tjenester / behandlinger)

Permanent brystvorte

Permanent makeup har i mange år vært benyttet til å tegne på ny brystvorte hos kvinner som er behandlet for brystkreft.

(Tjenester / behandlinger)

Permanent eyeliner

Permanent eyeliner gir deg muligheten til å vokne hver morgen med et våkent og vakkert blikk. Dette er blant de mest populære formene for permanent makeup, men er samtidig blant de som er mest krevende å få til på en god måte. Det er derfor avgjørende at du oppsøker en terapeut med god erfaring og godt omdømme for å være sikrest mulig på å oppnå et godt resultat.

Fargepigmentene kan påføres enten på øvre eller nedre øyekant, eller på begge to. Du kan velge mellom et stort antall fargepigmenter, ulike stiler og forskjellige tykkelser. Generelt settes pigmentene så nært øyevippene som mulig for å gi et mest mulig naturlig resultat.

(Tjenester / behandlinger)

Permanent lipliner

Permanent lipliner er en form for permanent makeup som gir deg mer definerte lepper. Dette er ikke en behandling som egentlig gjør leppene dine større, men vil skape en illusjon av at leppene er mer fyldige og har større volum.

Sammen med terapeuten kan du velge mellom ulike farger og pigmenter. Mange ønsker å bare fremheve og tydeliggjøre sin egen naturlige leppefarge, mens andre ønsker en mer markert farge. Terapeuten påfører den permanente liplineren ytterst på leppene for å gi dem en mer definert avgrensning mot omgivende hud. I tillegg påføres farge i sirkulært mønster mer sentralt på leppene for å unngå en klar overgang på selve leppen.

Permanent fargeboost leppe

Dersom du primært ønsker å endre eller øke fargen på leppene dine, kan det være at en såkalt fargeboost kan være mer egnet enn lipliner. Ved fargeboost forsterkes eller endres fargen på leppene i helhet.

(Tjenester / behandlinger)

Permanent makeup med fregner og skjønnhetsflekker

Blant de nyere trendene innen permanent makeup er påføring av fregner eller andre skjønnhetsflekker. Med den nye teknologien er det bare fantasien som setter grenser.

Bivirkninger ved permanent makeup

Permanent makeup er egentlig en form for tatovering. Som ved alle andre typer tatovering, er også makeup behandlingen en relativt trygg prosedyre med lav risiko for bivirkninger eller komplikasjoner. Likevel er ikke permanent makeup helt risikofritt (i likhet med alle andre behandlinger). Dersom du vurderer permanen makeup, bør du derfor være klar over noen av de viktigste bivirkningene som kan forekomme:

 • Selve behandlingen kan av enkelte oppleves som litt ubehagelig. Dette er derimot veldig avhengig av din smerteterskel. I mange tilfeller får du også lokalbedøvende kremer før behandlingen, som gjør at du opplever seansen som mest mulig behagelig.
 • Arrdannelse. Ved alle former for tatovering stikkes en nål gjennom huden, før den etterlater seg fargepigmenter eller blekk. Enhver gjenstand som penetrerer huden risikerer at det utvikler seg et arr, her er permanent makeup ikke noe unntak. Nålene som benyttes er derimot svært tynne, og de stikkes ikke dypt inn i huden. Dette gjør at risikoen for arrdannelse generelt er svært lav.
 • Allergi. Enkelte av fargepigentene som benyttes kan i teorien fremkalle allergiske reaksjoner. Fargepigmentene som benyttes i dag gir derimot svært sjelden opphav til allergi.
 • Smittsomme sykdommer. Siden terpeuten stikker hull i huden din med nåler, er det svært viktig at man benytter sterile nåler, og at disse steriliseres mellom hver behandling. Hvis ikke kan nålene medføre smitte av sykdommer, inkludert alvorlige sykdommer som HIV. Det er derfor svært viktig at du oppsøker klinikker med godt omdømme og hvor hygienen blir ivaretatt.
 • Misfornøyd med resultatet. Permanent makeup er ikke en vanlig makeup, siden den tross alt skal være på hver dag de neste årene. Det er derfor veldig viktig at du og terapeuten kommuniserer godt, slik at resultatet blir nøyaktig slik du ønsker det. Dersom du ikke er fornøyd, er det naturlig nok mye vanskeligere å fjerne permanent sminke enn den du bruker til daglig.
ANNONSE