ANNONSE

Regnbuehinnebetennelse

Regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt) er en betennelse i hinnen i øyet som gir øyenfargen, regnbuehinnen eller iris.

Tilstanden medfører smertefullt og rødt øye, nedsatt syn og ofte overømfintlighet mot lys.

Regnbuehinnebetennelse
Illustrasjon: Regnbuehinnebetennelse
Sist oppdatert: 3. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er regnbuehinnebetennelse?

Regnbuehinnebetennelse er en sykdom hvor det oppstår betennelse i den fargede hinnen i øyet, regnbuehinnen eller iris. Betennelsen skyldes i de fleste tilfeller at kroppens eget immunforsvar angripet regnbuehinnen, i sjeldne tilfeller kan tilstanden også oppstå som følge av infeksjon med bakterier.

Typiske symptomer er rødt og smertefullt øye, tåkete syn og rennende øyne. Tilstanden krever øyeblikkelig utredning og behandling hos øyelege. For sen behandling øker risikoen for varig synsnedsettelse. Den viktigste behandlingen er betennelsesdempende medisiner, oftest i form av øyedråper.

(Tjenester / behandlinger)

Regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt) symptomer

Betennelsen oppstår oftest relativt akutt og er i de aller fleste tilfeller ensidig, men begge øyne kan også rammes.

 • Det typiske er at øyet blir rødt og smertefullt. Det er derimot ikke alltid at smerter er et fremtredende symptom, noen opplever bare lettere ubehag.
 • De fleste vil få tåkete og uklart syn.
 • Rennende øyne er vanlig
 • I enkelte tilfeller vil man merke flytende prikker som beveger seg i synsfeltet
 • Dersom tilstanden har kommet langt, kan formen på pupillen bli ujevn.
 • Hodepine er ikke uvanlig

Årsaker

I de fleste tilfeller av regnbuehinnebetennelse er det kroppens eget immunforsvar som er årsaken til betennelsen. Dette skyldes at immunforsvaret blir overaktivt og reagerer mot øyet. Årsaken(e) til dette er derimot ukjent.

Man vet at noen reumatiske sykdommer som Bekhterevs, leddgikt og inflammatorisk tarmsykdom (crohn`s sykdom og ulcerøs kolitt) øker risikoen for regnbuehinnebetennelse.

I sjeldne tilfeller kan betennelsen skyldes skade mot øyet eller infeksjon med bakterier. Tilstanden kan i sjeldne tilfeller også oppstå som komplikasjon etter operasjoner som grå stær operasjon.

(Tjenester / behandlinger)

Når bør du oppsøke lege?

Dersom du har symptomer som kan gi mistanke om regnbuehinnebetennelse, som rødt øye, øyesmerter, økt følsomhet for lys og nedsatt syn, bør du kontakte lege straks.

Betennelsen i regnbuehinnen kan gjøre at regnbuehinnen klistrer seg fast til hornhinnen som ligger foran regnbuehinnen, eller til pupillen som ligger bak regnbuehinnen. Tilstanden er en viktig årsak til nedsatt syn i den vestlige verden.

Behandlingen er mer effektiv jo tidligere den kommer i gang.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling

Behandling av regnbuehinnebetennelse er vanligvis en oppgave for øyelegen. Allmennlegen kan igangsette behandlingen eller bidra ved kontroller etter behandling.

De viktigste behandlingsmetodene ved iridocyklitt inkluderer:

 • Betennelsesdempende medisiner. Hovedbehandlingen ved regnbuehinnebetennelse er betennelsesdempende medisiner (kortison). Kortison gis i de fleste tilfeller som øyedråper, men i mer alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å få betennelsesdempende medisiner i tablettform eller som injeksjoner i øyet.
 • Utvide pupillen. I tillegg til kortison vil man gjerne behandle med øyedråper som utvider pupillen og slik redusrer risikoen for at det oppstår sammenklistringer mellom hinnene i øyet.
 • Smertestillende. Smertestillende øyedråper eller tabletter kan avhjelpe plagene.
 • Solbriller. Solbriller kan til en viss grad gjøre at pupillen utvider seg.
 • Antibiotika. Dersom betennelsen skyldes infeksjon forårsaket av bakterier, som er en mer sjelden årsak, vil man behandle med antibiotika.
 • Operasjon. I sjeldne tilfeller kan det væe nødvendig med operasjon.
(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner til regnbuehinnebetennelse

De fleste tilfeller av regnbuehinnebetennelse går over etter 1-2 uker med målrettet behandling. I noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner som følge av betennelsen:

 • Sammenvoksninger. En viktig komplikasjon er sammenvoksninger (synekier) som kan påvirke synet.
 • Grønn stær. Noen utvikler grønn stær i etterkant. Grønn stær er en tilstand med økt trykk i øyet, og kan oppstå blant annet etter regnbuehinnebetennelse fordi betennelsen kan redusere avløpet av væske i øyet som dermed gir økt trykk.
 • Grå stær. Grå stær kan oppstå i forløpet etter regnbuehinnebetennelse.
ANNONSE