ANNONSE

Modningsakupunktur

Modningsakupunktur er en behandling av gravide mot slutten av svangerskapet som blant annet kan gi en modning av livmorhalsen, forsterke effekten av riene og forkorte fødselsforløpet.

Behandlingen utføres av jordmødre med videreutdanning innen akupunktur.

Modningsakupunktur
Illustrasjon: Modningsakupunktur
Sist oppdatert: 27. Nov. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er modningsakupunktur?

Modningsakupunktur (fødselsforberedende akupunktur) er nålebehandling som gis til gravide i den siste delen av svangerskapet. Hensiktene med behandlingen er flere; i tillegg til å kunne modne livmorhalsen og gi en raskere og enklere fødsel, kan modningsakupunktur også hjelpe mot andre svangerskapsrelaterte plager som bekkensmerter ved bekkenløsning, halsbrann, urolige bein, dårlig søvn og nedsatt energi.

Sjekk pris og ventetid på akupunkturbehandling av gravide!

Hvordan foregår behandlingen?

Modningsakupunktur utføres i likhet med annen akupunkturbehandling ved at behandleren setter inn svært tynne nåler i kroppen til pasienten. Vanligvis er det jordmødre med videreutdanning innen akupunkturbehandling som utfører prosedyren. Akupunkturbehandling av gravide kan gjøres i hele svangerskapet, men modningsakupunktur er mest aktuelt de siste ukene før fødsel, det vil si 2-5 uker før termin (fra ca. uke 35).

Jordmor vil først ha en samtale med deg for å kartlegge hvilke plager du ønsker å behandle, og hva du ønsker og forventer av behandlingen.

Avhengig av hvilke plager du har vil jordmor sette inn svært tynne nåler på spesifikke steder i kroppen din. Ofte settes nålene i nedre del av beina, i armene og i hender. Andre behandlingspunkter kan være pannen og i magen. Vanligvis ligger du og slapper av med nålene inne i ca 10-20 minutter, får nålene fjernes av behandler.

Hvilken effekt kan oppnås ved modningsakupunktur?

Det forskes fremdeles en del på hvilke effekter modningsakupunktur kan ha på fødsel og siste del av svangerskapet. Forskningen som allerede foreligger viser derimot at det finnes flere potensielle positive effekter av behandlingen.

Studier har blant annet antydet at behandling med modningsakupunktur gir

 • Kortere fødselsforløp - behandlingen reduserer den aktive delen av fødselen.
 • Øket modning av livmorhalsen.
 • Mer effektive rier under fødselen - dette medfører også at man får mindre bruk for riestimulerende medisiner hos kvinner som har mottatt akupunktur.
 • Smertestillende effekt - flere studier har vist at akupunktur kan ha en smertestillende effekt under selve fødselen.
 • Mulig noe lavere risiko for keisersnitt.

Ultralyd for gravide

Er modningsakupunktur smertefullt?

Behandleren benytter en eller flere tynne nåler som settes inn gjennom huden din. Nålene er sterile (helt rene) og de er mye tynnere enn nålene som benyttes når man skal sette bedøvelse hos legen. Behandlingen er derfor ikke smertefull, men er generelt svært godt tolerert av pasientene.

Er modningsakupunktur trygt?

De siste årene er det forsket en del på effekten og bivirkninger av modningsakupunktur. Siden behandlingen ikke innebærer bruk av medisiner, er akupunktur generelt ansett som en spesielt trygg behandling for barnet. Det er heller ikke funnet noen holdepunkter for at behandlingen gir risiko hverken for mor eller barn.

Akupunktur hos jordmor tilbys for en rekke vanlige plager som kan oppstå i forbindelse med svangerskapet. Behandlingen gjøres i kombinasjon med tradisjonell svangerskapsomsorg hos jordmor.

 • Bekkenløsning
 • Ryggsmerter
 • Hodepine
 • Svangerskapskvalme
 • Modningsakupunktur (fødselsforberedende akupunktur)
 • Hodepine
 • Tretthet
 • Forstoppelse
 • Urolige bein
 • Dårlig søvn

Forskningen rundt behandling av gravide med akupunktur spriker noe, men flere artikler viser effekt på behandling av mange tilstander og plager som oppstår i svangerskapet, inkludert ryggsmerter, bekkenløsning og svangerskapskvalme.

Flere jordmødre tilbyr fødselsforberedende akupunktur (modningsakupunktur) for å gjøre kroppen klar til fødselen. Fødselsforberedende akupunktur kan gjøre fødselsen lettere og raskere og kan i tillegg være til hjelp mot plagene på slutten av svangerskapet som søvnrpoblemer, vonde muskler og stress. De fleste som tilbyr fødselsforberedende akupunktur anbefaler behandling fra ca uke 35.

ANNONSE