Del dette!

Langsynt  

Om langsynt 

Dersom man er langsynt har man problemer med å se ting på nært hold klart. Derimot ser man ofte ting på lengre avstand klart.

Langsynthet kan ramme personer i alle aldre, men ses hyppigst hos personer som er 40 år eller eldre. 

Langsynthet symptomer

Hovedsymptomet dersom du er langsynt er at du har problemer med å se nære objekter klart. Noen, dersom de har uttalt langsynthet, kan ha problemer med å se ting klart uavhengig om de er langt unna eller nærme.

Andre symptomer på langsynthet er

  • Hodepine
  • At man blir trøtt eller sliten etter arbeid hvor man må se på ting som er nærme, som når man skriver, leser eller sitter foran pc
  • At man må myse når man ser på ting som er nærme seg

Langsynthet årsaker

Hovedproblemet når man er langsynt er at øyet ikke klarer å bryte eller samle lysstrålene tilstrekkelig til at de samles i ett punkt på netthinnen. Dersom lysstrålene ikke samles i ett punkt på netthinnen vil man ikke kunne se klart. Når man ser på ting som er nærme må øyet bryte eller samle lysstrålene i større grad enn når man ser på ting som er langt unna, det er derfor langsynte først og fremst har problemer med å se ting nærme seg klart.

Årsakene til at man er langsynt kan variere, blant de viktigste er

  • Kortere øyeeple
  • Hornhinnen ikke bryter lyset tilstrekkelig (den er for flat)
  • Øyelinsen ikke bryter lyset tilstrekkelig

Utredning av langsynthet

Diagnosen langsynthet stilles enkelt ved en vanlig synstest.

Ved synstesten skal du se på en tavle med bokstaver i ulik størrelse. Man tester så synet ditt samtidig som man legger på linser som bryter lyset i større eller mindre grad og regisrerer ved hvilken tilleggsbrytning du ser best.

For at en som er langsynt skal se optimalt må man legge på linser foran øyet som hjelper å samle lysstrålene før de kommer frem til hornhinnen. Langsynthet regnes på fagspråket i dioptre (D), med positivt fortegn, for eksempel + 1,5 D. 

Behandling av langsynthet

Det finnes flere behandlingsformer for langsynthet. Den vanligste behandlingen er bruk av enten briller eller kontaktlinser. Andre behandlingsformer er laseroperasjon av øyet og ulike typer linseoperasjoner.

Briller

Briller er en enkel og sikker måte å behandle langsynthet på. I brillene ligger det linser som bryter lyset i passelig grad for å korrigere din grad av langsynthet.

Brillene gjør slik at lysstrålene samler seg i ett punkt på netthinnen slik at du kan se klart, også på nært hold.

Kontaktlinser

Kontaktlinser fungerer på mange måter slik som briller, ved å tilføre en linse som hjelper øyet å bryte lysstrålene i økende grad, slik at de samles i ett punkt på netthinnen. Ved hjelp av kontaktlinsene kan du da se klart, også på nært hold.

Fordelene med kontaktlinser fremfor briller er at de sitter enklere på øyet, er nærmest usynlig og mer anvendelig enn briller i mange situasjoner.

Det finnes ulike typer kontaktlinser, noen må byttes hver dag, mens andre desifiseres etter en dags bruk og kan brukes på nytt dagen etter.

Laseroperasjon

Ved laseroperasjoner endrer øyelegen overflaten på hornhinnen din ved hjelp av laser og korrigerer slik for langsyntheten. Dersom du har skjeve hornhinner kan man korrigere for dette i samme prosedyre.

Den mest brukte laserbehandlingen i dag er såkalt LASIK og iLASIK behandling (dypre behandling). Den nest mest brukte behandlingen er PRK (overflatebehandling). Hvilken type behandling som er best for deg kan du diskutere med øyelegen.

Linseoperasjoner og implantater

Dersom du har svært uttalt langsynthet, og ved enkelte andre tilstander kan du ikke gjennomgå laseroperasjon. I slike tilfeller må man benytte seg av andre behandlinger som briller eller kontaktlinser, eller behandling med ulike typer linseoperasjoner.

Ved linseoperasjoner kan øyelegen enten bytte ut den naturlige linsen i øyet med en ny, kunstig linse som bryter lyset oprimalt og slik korrigerer langsyntheten. Denne behandlingen kalles RLE eller linsebytte

Et annet behandlingsalternativ er ICL, hvor øyelegen i stede for å bytte ut den naturlige linsen setter inn en kunstig linse foran den naturlige linsen, for å optimalisere brytningen og korrigere langsyntheten.

Et tredje behandlingsalternativ er å legge inn en slags tynn skive i selve hornhinnen som hjelper øyet å bryte lyset oprimalt for deg og slik korrigere langsyntheten din. Denne prosedyren kalles KAMRA inlay.

Resultater av ulike behandlinger for langsynthet

De fleste som behandles med laseroperasjon eller ulike varianter av linseoperasjoner eller implantater er fornøyde med behandlingen. Mange blir "brillefrie", det vil si at de kan se godt både på nært og langt hold, uten bruk av briller eller linser.

Enkelte må fremdeles bruke briller eller linser ved enkelte gjøremål eller aktiviteter, for optimalt syn.

Ulempen ved inngrep som laseroperasjoner og linseoperasjoner er risikoen for komplikasjoner som alltid er forbundet med invasive inngrep. Risikoen er derimot generelt lav som følge av stadig bedre behandlingsmetoder.