Frenulum

Frenulum er et medisinsk begrep for et lite bånd. Frenulum er mest kjent for det elastiske båndet på undersiden av penis som forbinder forhuden til penishodet.

Frenulum
Illustrasjon: Frenulum
Sist oppdatert: 23. Nov. 2016
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er frenulum eller penisbåndet?

Frenulum er et medisinsk begrep for et bånd. Eksempler på bånd i kroppen man kaller frenulum er tungebåndet (frenulum lignuae) og leppebåndet (frenulum labii). I de fleste tilfeller er det derimot penisbåndet man mener når man snakker om frenulum.

Penisbåndet er et elastisk bindevev som ligger på undersiden av penis og forbinder penishodet med forhuden. Penisbåndet hjelper til med å dekke forhuden over penishodet.

Frenulum og omgivende deler av penis er kjent for å ha svært stor følsomhet og kan ved vedvarende stimulering utløse orgasme hos de fleste menn.

Hos enkelte kan frenulum eller penisbåndet være for kort noe som kan medføre at det oppstår strekkskader og blødninger i penisbåndet, spesielt ved sex. For kort penisbånd kan enkelt korrigeres ved kirurgi.

Ved omskjæring kutter kirurgen over penisbåndet eller frenulum, men ved for kort frenulum justeres bare lengden uten at man gjennomfører noen omskjæring.

(Tjenester / behandlinger)

For kort frenulum

For kort frenulum eller kort penisbånd, også kalt frenulum breve på fagspråket, er en tilstand hvor penisbåndet er så kort at det hemmer bevegelsen av forhuden. Dette kan medføre problemer ved seksuell aktivitet hvor man kan oppleve smerter. Det kan også oppstå rifter i penisbåndet og småblødninger.

Forekomsten av kort penisbånd ses hos ca 5 % av menn som ikke er omskjært og en del er plaget av denne tilstanden uten å vite årsaken eller hvilken behandling som kan gis.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling ved kort frenulum - frenulum plastikk (korreksjon av penisbånd)

For kort frenulum kan enkelt behandles ved et lite snitt i penisbåndet. Operasjonen gjøres gjerne i lokalbedøvelse og tar ca 30 minutter.

(Tjenester / behandlinger)