Trang forhud (fimose)

Trang forhud (fimose) er en tilstand hvor forhuden ikke kan trekkes tilbake over penishodet. Trang forhud er helt vanlig hos små barn, men forsvinner hos de aller fleste innen 4 års alderen.

Dersom tilstanden vedvarer, eller dersom barnet får plager av den trange forhuden, kan det være nødvendig med behandling. I noen tilfeller er det nødvendig med operasjon.

Trang forhud (fimose)
Illustrasjon: Trang forhud (fimose)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Trang forhud (fimose)»

Hva er fimose (trang forhud)?

Trang forhud kalles fimose på fagspråket og er en tilstand hvor forhuden er såpass trang at den ikke kan trekkes tilbake over penishodet (glans penis).

Tilstanden er helt normalt hos gutter frem til 2-6 års alder, og skyldes både at forhuden er for trang og at det ligger små sammenvoksninger mellom innsiden av forhuden og penishodet. Etter som barnet blir eldre, vil derimot forhuden etter hvert kunne dras tilbake hos langt de fleste. Under puberteten vil ca. 95 % kunne trekke forhuden tilbake, mot slutten av tenårene vil derimot ca. 99 % være kvitt tilstanden.

Dersom fimosen vedvarer, eller dersom den er spesielt uttalt, kan den en sjelden gang gi plager. Vanlige plager er vansker med vannlatning, infeksjon og betennelse i forhuden og glans penis, og ubehag under sex hos voksne.

Ved symptomgivende fimose vil man vurdere behandling. God hygiene og eventuelt bruk av kortisonsalve kan ha tilstrekkelig effekt hos de fleste. I noen tilfeller er det nødvendig med operasjon hvor kirurgen fjerner deler eller hele forhuden (omskjæring).

(Tjenester / behandlinger)

Hva er årsaken til trang forhud?

Fimose er helt normalt hos små gutter frem til 2-6 års alderen. I noen tilfeller kan det være at forhuden ikke løsner seg fra glans penis eller at den fremdeles er for trang til å dras tilbake.

Gjennomgått betennelse på glans penis eller forhuden, slik som balanitt, øker risikoen for at den trange forhuden skal vedvare. Betennelsen kan nemlig gjøre at det danner seg et stramt arrvev i forhuden som forhindrer at den kan dras tilbake.

Hos voksne kan fimose i noen tilfeller skyldes arrdannelse etter seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer).

Andre årsaker til trang forhud inkluerer:

 • Eksem
 • Psoriasis
 • Lichen planus
 • Lichen sklerosus
(Litteratur)

Symptomer på trang forhud

Hos de aller fleste er trang forhud normalt tidlig i barneårene og gir ingen symptomer eller plager. Ved spesielt trang forhud, eller ved vedvarende trang forhud, kan man derimot utvikle symptomer og plager, blant de vanligste symptomene er:

 • Balanitt. I enkelte tilfeller kan fimose gjøre hygiene av forhuden og penishodet vanskelig, og slik øke risikoen for betennelse i forhuden og glans penis, en tilstand som kalles for balanitt. Noen opplever gjentatte episoder med betennelse.
 • Vansker med vannlating. Dersom forhuden dekker over urinrørsåpningen, kan huden komme i veien ved vannlating. I noen tilfeller kan urinen samles under forhuden nærmest som en ballong. Dersom urinen ikke fjernes fra forhuden, vil den kunne ligge og irritere huden og glans penis. Tilstanden kan også i noen tilfeller øke risikoen for gjentagende urinveisinfeksjoner.
 • Smerter ved ereksjon. Hos voksne vil trang forhud kunne gi ubehag eller manglende følelse under samleie.

Hvordan stilles diagnosen?

Legen stiller gjerne diagnosen på bakgrunn av samtale og vanlig klinisk undersøkelse. Spesielt vil legen være interessert i å vite om du har symptomer og plager som følge av den trange forhuden, og han eller hun vil se etter tegn på betennelse (balanitt) og arrvev.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan behandler man trang forhud eller fimose?

Fimose er en helt normal tilstand hos gutter frem til 2-6 års alder, men kan hos enkelte også vedvare et stykke ut i tenårene. Hos de aller fleste vil forhuden etter hvert løsne opp av seg selv slik at den kan dras tilbake over glans penis som normalt. I så fall trengs ingen spesiell behandling.

Ved plager som følge av trang forhud, eller mens man venter på at forhuden skal normalisere seg, kan det derimot være nødvendig med behandling. De viktigste behandlingene ved trang forhud inkluderer:

 • God hygiene
 • Antibiotika eller soppsalve
 • Kortisonsalve
 • Operasjon (omskjæring)

God hygiene

Trang forhud gjør at det lettere kan oppstå infeksjon i huden omkring forhuden og på glans penis. For å unngå infeksjon anbefales det at man har ekstra fokus på hygiene. Det er vanligvis tilstrekkelig å skylle huden med temperert vann, uten å trekke forhuden tilbake. Ved å ivareta god hygiene og slik unngå infeksjon, reduserer man risikoen for arrdannelse og forverring av tilstanden.

Antibiotika eller soppsalve

Dersom det oppstår infeksjon med bakterier eller sopp, kan behandling med henholdsvis antibiotika eller soppsalve være nødvendig.

Kortisonsalve

Dersom fimose ikke normaliserer seg av seg selv, kan behandling med kortisonsalve ofte ha en god effekt. Kortisonselven demper betennelse og gjør forhuden mykere. Kremen smøres vanligvis på en gang daglig i 1-2 måneder.

Operasjon (omskjæring)

Dersom fimose ikke normaliserer seg, eller dersom du har betydelige plager som følge av trang forhud, kan det i noen tilfeller være nødvendig med operasjon.

Under operasjonen vil kirurgen oftest fjerne hele eller deler av forhuden, et inngrep som kalles for omskjæring. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse og tar vanligvis ca. 30 minutter til 1 time. Du kan reise hjem allerede samme dag.

I noen tilfeller, dersom man kan dra forhuden tilbake fra glans penis, kan det være tilstrekkelig med et mindre inngrep enn omskjæring.

Hvordan er langtidsutsiktene ved fimose?

Trang forhud er helt normalt hos små guttebarn, og vil hos de aller fleste gå tilbake av seg selv innen de er 2-6 år gamle. I noen tilfeller kan tilstanden vedvare frem til ut i tenårene, men går også da oftest over av seg selv.

Dersom fimosen vedvarer, eller dersom tilstanden gir plager som betennelse, vansker med vannlatning eller ubehag ved ereksjon, kan det være nødvendig med behandling som kortisonsalve eller operasjon. Operasjonsresultatet er svært godt hos de aller fleste.