ANNONSE

Collagen Cross Linking

Collagen Cross Linking eller CXL er en ny behandlingsform mot øyesykdommen keratokonus.

Behandlingen kombinerer B-vitamin og UV-stråler og kan stoppe utvikling av sykdommen og forhindre videre synssvekkelse.

Collagen Cross Linking
Illustrasjon: Collagen Cross Linking
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Collagen Cross Linking»

Hva er Collagen Cross Linking?

Hornhinnen (cornea) er den gjennomsiktige delen på fremsiden av øyet. Funksjonen til hornhinnen er å slippe lyset videre inn i øyet, og samtidig å fokuserre lyset slik at vi kan se skarpt og klart. Ved keratokonus oppstår det en svekkelse i hornhinnen som gjør at den mister sin naturlige kuppel-form og blir uregelmessig og mer kjegleaktig i formen.

Collagen Cross Linking eller CXL er en ny behandlingsmetode som kan stoppe eller bremse utvikling av øyesykdommen keratokonus.

Under behandlingen kombineres øyedråper med riboflavin (en type B-vitamin) med UV-stråler. Effekten av behandlingen er en herding eller forsterking av hornhinnen.

(Litteratur)

Hvorfor behandling med Collagen Cross Linking?

Hos de fleste som rammes av keratokonus vil sykdommen gradvis forverre seg over tid. Symptomer som synsforvrengninger og økt nærsynthet og skjeve hornhinner er vanlig. Tidligere ble hornhinnen derfor helt deformert og ødelagt hos så mange som 1 av 5 med keratokonus. Dersom hornhinnen ødelegges i stor grad, er eneste effektive behandlingen å bytte den ut gjennom hornhinnetransplantasjon.

Collagen Cross Linking er en ny behandlingsform som har vist seg å bremse og i mange tilfeller også stoppe utviklingen av keratokonus. Ved tidlig diagnose kan de som rammes av denne sykdommen derfor oppleve færre synsplager og unngå mer inngripende behandling.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandling med Collagen Cross Linking utføres med lokalbeøvende øyedråper, du kjenner derfor ikke smerter eller ubehag under inngrepet.

Første steg av behandlingen er vanligvis å fjerne det ytterste laget av hornhinnen (epitellaget). Hensikten med å fjerne det ytterste epitelet er at øyedråpene skal komme bedre til de dypere lagene av hornhinnen.

Når epitellaget er fjernet påføres riboflavin (vitamin B2) på hornhinnen. For å aktivere B-vitaminen, utsettes hornhinnen til slutt for UV-stråler. Resultatet av behandlingen er at det danner seg såkalte kryssbindinger (eller Cross Linking) mellom byggesteinene (kollagenet) i hornhinnen. Disse kryssbindingene forsterker eller herder hornhinnen, og forhindrer at den svekkes ytterligere.

Mot slutten av behandlingen vil øyelegen påføre en bandasjelinse på øyet som skal sitte på i 4-6 dager. Selve behandlingsprosedyren varer vanligvis ca. 60 minutter. Du kan reise hjem samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Etter Collagen Cross Linking

De første timene til 1-2 dager etter behandlingen er det vanlig at du opplever tildels sterke øyesmerter. I denne perioden anbefales du vanligvis å ta det rolig og holde øyenene lukket for å avhjelpe plagene. Det er også vanlig at synet er litt uklart de første par dagene.

Etter 2 dager kan de fleste gå tilbake til arbeid eller skole.

Etter 4-6 dager er det vanlig at øyelegen tar deg inn til kontroll og fjerner bandasjelinsen.

ANNONSE