ANNONSE

Plantar fascitt, operasjon

Operasjon for plantar fascitt kan være aktuelt dersom du har vedvarende hælsmerter til tross for konservativ behandling (uten operasjon).

Den vanligste operasjonsmetoden innebærer å lage små kutt i plantarfascien slik at den blir mindre stram og betent.

Plantar fascitt, operasjon
Illustrasjon: Plantar fascitt, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Plantar fascitt, operasjon»

Når kan operasjon være aktuelt ved behandling av plantar fascitt?

Plantar fascitt er en betennelsestilstand i bindevevshinnen under foten og en av de aller vanligste årsakne til hælbetennelse. De aller fleste som rammes blir kvitt plagene av konservativ behandling (uten operasjon) som avlastning, tøyeøvelser og bruk av godt skotøy og innleggssåler.

Dersom du fremdeles har plager etter 9-12 måneder til tross for konservativ behandling, kan operasjon være nødvendig. De fleste som opereres er godt fornøyd med operasjonsresultatet.

Se også operasjon av hælspore for behandling av plantarfascitt

Operasjon ved plantar fascitt

Under operasjonen vil kirurgen (ortopeden) løsne plantarfascien fra hælbeinet.

Operasjon av plantarfascitt kan utføres med lokalbedøvelse eller med lett narkose hvor du sover under inngrepet. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

De vanligste operasjonsmetoden er:

  • Forlenging av plantar fascien
  • Forlenging av leggmuskelen

Forlenging av plantar fascien

Forlenging av plantar fascien, såkalt plantar fascia release, er den vanligste operasjonsmetoden for behandling av hælsmerter forårsaket av plantar fascitt. Under operasjonen vil kirurgen (ortopeden) lage et kutt i plantarfascien slik at den blir mindre stram og irritert. Ved å forlenge plantar fascien reduseres betennelsen og smertene forsvinner.

Dersom du har både hælsmerter og hælspore, vil kirurgen meisle bort hælsporen i samme seanse for å redusere risikoen for at smertene kommer tilbake.

Operasjonen kan gjøres enten som vanlig "åpen" kirurgi eller som endoskopisk operasjon (kikkhullsoperasjon). Fordelen med kikkhullsoperasjon er at det lages mindre snitt i huden, risikoen for infeksjon er generelt lavere og tilhelingstiden er kortere (man kan gå på foten nesten rett etter operasjonen). Ulempen med kikkhullsoperasjon er at slik behandling er mer teknisk krevende. I tillegg gir denne behandlingen noe økt risiko for lokal nerveskade som kan gi nummenhet i områder av foten.

Forlenging av leggmuskelen

Forlenging av leggmuskelen (gastrocnemicus) gjøres først og fremst dersom kirurgen antar at smertene skyldes stramhet i leggmuskelene snarere enn stramhet i plantar fascien og hælspore. Inngrepet kan være egnet dersom du har vedvarende hælsmerter som følge av stramme leggmuskler.

Mer om plantar fascitt

Tilheling etter operasjonen

Du kan i de fleste tilfeller reise hjem allerede samme dag som operasjonen ble utført. Det er viktig at du avlaster den opererte foten med krykker de første ukene etter operasjonen. Ved å holde foten høyd reduserer du utvikling av hevelse og fremmer tilhelingen. Forøvrig bør du følge anvisningene fra kirurgen som behandlet deg.

De fleste vil være tilbake i full aktivitet etter 1-2 måneder. Ca 80 % blir kvitt plagene etter operasjonen.

ANNONSE