ANNONSE

Ultralyd fot

Ultralyd av foten egner seg godt til fremstilling av bløtdelene som ved mistanke om betennelse i plantar fascien under helen og ved smerter ut mot tærne som ved Mortons nevrom.

Også kuler, hevelser og senebetenneler fremstilles godt ved ultralyd av foten.

Ultralyd fot
Illustrasjon: Ultralyd fot
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ultralyd fot»

Når er ultralyd av foten nyttig?

Ultralyd er en svært god undersøkelse for å utrede sykdommer og tilstander i muskel og skjelettsystemet, også i foten.

Undersøkelsen kan bidra til å stille diagnosen ved tilstander som

I motsetning til ved de fleste andre bildeundersøkelser er det røntgenlegen selv som utfører selve ultralydundersøkelsen. Bildene dannes ved at legen plasserer et lydhode mot huden din. Dette lydhode sender og mottar lydbølger fra kroppen din som danner et bilde på en skjerm legen ser på.

Rask undersøkelse uten ubehag eller stråling

Vanligvis ligger du på en benk mens undersøkelsen pågår. I noen tilfeller kan det være at legen ønsker at du skal sitte eller stå for at man skal få best mulig fremstilling av organet som undersøkes. Undersøkelsen tar vanligvis ca 5-30 minutter.

Ultralydundersøkelse er helt smertefritt og uten bivirkninger. Siden bildene fremstilles ved hjelp av lydbølger utsettes du heller ikke får røntgenstråling.

Forberedelser

Dersom legen skal undersøke mageregionen er det vanlig at du faster ca. 5 timer før undersøkelsen. Dersom urinblæren skal undersøkes ønsker legen gjerne at den er litt full, det vil si at du helst ikke skal late vannet like før timen. Ut over dette er det sjelden noen forberedelser før selve undersøkelsen.

Ofte svar umiddelbart

Legen tolker bildene fortløpende mens han/hun undersøker deg. Du får derfor oftest svar umiddelbart etter undersøkelsen uten at du trenger å vente.

Plantarfascitt

Plantarfascien er en sene eller bindevevsplate som fester på helen og forløper fremover langs undersiden av foten. Ved overbelastning kan det oppstå betennelse i plantar fascien, spesielt i festet til plantarfascien på helen. Denne tilstanden kalles plantarfascitt.

Symptomer

Symptomene ved plantar fascitt er typsik smerter under foten, like foran hælen. Smertene er verre ved belastning. I tidlig fase er smertene mest uttalt ved belastning, mens man etter hvert kan få smerter også ved hvile.

Diagnose

Diagnosen plantarfascitt stilles ved typiske sykehistorie og symptomer. Ultralyd og MR av foten kan man påvise betennelse i senen, plantarfascien fremstår da fortykket og gjerne med økt blodtilførsel.

Røntgen av foten kan noen ganger være nyttig siden det ved betennelse ofte oppstår forkalkninger i festet for plantar fascien. Disse forkalkningene kan påvises ved røntgen undersøkelse.

Behandling

Behandlingen ved plantarfascitt er smertestillende- og betennelsesdempende medisiner, avlastning og tilpasning av fottøy. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med sjokkbølge behandling hos fysioterapeut.

Ved vedvarende plager til tross for annen behandling kan operasjon bli nødvendig.

Mortons nevrom

Mortons nevrom er en godartet tumor eller svulst som vokser på en av nervene som går ut til tærne. Mortons nevrom oppstår spontant, men slitasje som trange sko kan øke risikoen.

Symptomer

Symptomene ved Mortons nevrom er smerter og ubehag over eller under tåballen og nummenhet ut mot tærne. Smertene blir ofte værre dersom man har på seg trangt skotøy.

Diagnose

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomene og ved supplerende ultralyd eller MR undersøkelse.

Behandling

Behandlingen innebærer i første omgang tilpasning av skotøy. I noen tilfeller kan det være aktuelt med en kortisonsprøyte mot selve nevromet / nervesvulsten.

I få tilfeller vil man operere bort nevromet dersom annen behandling ikke fører frem. Etter operasjon blir de fleste kvitt plagene.

Ultralyd diagnostikk har blitt brukt til å stille diagnoser innen medisin i flere tiår. Ved hjelp av ultralyd apparater kan helsepersonell se innsiden av kroppen din og slik stille en sikrere diagnose. Siden apparatet benytter lydbølger til å danne bilder av kroppen din er undersøkelsen smertefri og helt uten bivirkninger.

Hvordan fungerer ultralyd apparatet?

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder av kroppens innside på en tv-skjerm.

Bildene som legen kan tolke dannes ved hjelp av lydbølger som sendes inn i kroppen. Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz) fra lydhodet som legges på huden din. Disse lydbølgene beveger seg inn i kroppen til de møter en overganger mellom ulike vev i kroppen slik som overgangen mellom to organer, mellom friskt vev og en svulst i et organ eller mellom friskt vev og en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd lydhodet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Kort om historien til ultralyd apparatet

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen.

Hvordan brukes ultralyd i dagens medisin?

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

ANNONSE