ANNONSE

Fjerne kapsel og implantat

Etter innlegg av brystproteser får vil noen oppleve at det utvikler seg en hard kapsel eller hinne rundt protesen, også kalt kapseldannelse elle kapselkontraktur.

Dersom du skal fjerne brystimplantatene etter at det er dannet kapselkontraktur, vil kirurgen gjerne fjerne både implantatene og arrvevet.

Fjerne kapsel og implantat
Illustrasjon: Fjerne kapsel og implantat
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fjerne kapsel og implantat»

Hva er kapselkontraktur (kapsling silikon)?

Når man legger inn en brystprotese eller annet fremmed stoff (fremmedlegeme) inn i kroppen vil kroppen alltid reagere med å lage litt bindevev eller arrvev omkring fremmedlegemet. Stoffet som brukes som ytterste skall i de moderne brystprotesene er en type silikon som kroppen normalt reagerer veldig lite på. Kroppen danner derfor i de fleste tilfeller bare en svært tynn arrhinne omkring protesen.

Hos enkelte vil det derimot utvikle seg en større mengde arrvev og arrvevet kan gi innskrumpning av både implantatet og selve brystet, en tilstand som kalles kapselkontraktur. Ved kapselkontraktur blir brystet hardere og etter hvert blir protesen synlig under huden. I noen tilfeller vil arrvevet og innskrumpningen også medføre smerter i brystregionen.

Graden av kapselkontraktur er svært variabel, i lettere tilfeller vil brystet både føles mykt ut og bevare sin opprinnelige form. I de mest uttalte tilfellene av kapselkontraktur vil brystet være hardt og kuleformet og pasienten kan oppleve smerter.

(Tjenester / behandlinger)

Hvor vanlig er kapseldannelse?

Forekomsten av kapseldannelse varierer veldig i de ulike studiene som er utført, alt fra under 1 % til betydelig oftere, men man antar at forekomsten er lavere ved de moderne protesetypene som benyttes i dag.

(Tjenester / behandlinger)

Når bør man operere kapselkontraktur?

Kapseldannelse er i seg selv ikke en farlig tilstand, om man velger å behandle det er først og fremst avhengig om kapseldannelsen endrer utseende of konsistensen av brystet og selvsagt om du opplever smerter.

Operasjon for å fjerne brystkapsel og brystprotese

Dersom det er utviklet seg en kapselkontraktur vil plastikkirurgen i så fall måtte fjerne kapselen i sin helhet, og leventuelt legge inn en ny protese. Et alternativ er å fjerne den gamle protesen og forsøke å lage en ny proteselomme til den nye protesen.

Dersom du ønsker å fjerne brystprotesen i situasjoner hvor det ikke er dannet kapselkontraktur rundt protesen, eller hvor det kun er dannet en myk kapsel, kan kirurgen fjerne protesen med ett enkelt snitt i huden og fjerne protesen via samme området som protesen tidligere ble lagt inn.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE