ANNONSE

Etterstær, behandling

Etterstær er en tilstand hvor det oppstår fortetninger i linsekapselen bak den nye linsen etter operasjon for grå stær. Dette er den vanligste komplikasjonen etter behandling av grå stær. I uttalte tilfeller medfører den at synet blir tåkete.

Tilstanden behandles enkelt på ca. 5 minutter med YAG-laser. Du kan reise hjem samme dag, og synet normaliseres gjerne etter 1-2 dager.

Etterstær, behandling
Illustrasjon: Etterstær, behandling
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Etterstær, behandling»

Hva er etterstær?

Etterstær, også kalt for posterior capsule opafication eller PCO, er den aller vanligste komplikasjonen til grå stær-operasjon.

Under operasjonen av grå stær fjernes øyets gamle linse. Deretter vil øyelegen plasserere en kunstig linse på den naturlige linsen sin plass. Linsekapselen, en tynn hinne eller membran som omgir den naturlige linsen, fjernes derimot ikke under operasjonen. Ved å bevare linsekapselen oppnår man blant annet å holde den nye linsen i korrekt posisjon i øyet.

Hos ca. 1 av 5 som opereres for grå stær, vil derimot den bakre del av linsekapselen etter hvert bli mindre lysgjennomtrengelig under tilhelingen etter operasjonen, eller noen måneder senere. Dette kalles for etterstær eller PCO. Tilstanden skyldes at epitelceller på kapselen vokser inn i den nye linsen. Etterstær skyldes altså ikke at den grå stæren er kommet tilbake.

(Tjenester / behandlinger)

Symptomer på etterstær

Etterstær utvikles vanligvis i løpet av tilhelingsperioden etter operasjonen, eller i de påfølgende månedene. I noen tilfeller kan tilstanden derimot utvikle seg flere år i etterkant.

Symptomene er vanligvis svært like de du opplevde før grå stær-operasjonen. Dersom du opplever synssvekkelse, tåkesyn og blir mer lysfølsom en periode etter operasjonen, er det derfor sannsynlig at du har utviklet etterstær.

Behandling av etterstær

Heldigvis er etterstær enda enklere å behandle enn grå stær. Tilstanden behandles med en spesiell laser som kalles for YAG laser.

Inngrepet, som kalles for kapsulotomi, utføres gjennom et få enkle steg:

  • Før laserbehandlingen vil øyelegen utvide pupillen din ved hjelp av øyedråper.
  • Når pupillen er maksimalt utvidet, vil legen fjerne deler av linsekapselen ved hjelp av YAG laseren. Det lages ingen snitt i øyet eller huden, og prosedyren er smertefri. Selve inngrepet tar vanligvis bare ca. 5 minutter. Det er viktig at du holder øyet helt i ro under behandlingen. Barn eller personer som ikke klarer å samarbeide godt, må eventuelt få beroligende medisiner før inngrepet.
  • Etter behandlingen anbefales gjerne betennelsesdempende øyedråper.
(Tjenester / behandlinger)

Tilheling fra behandling av etterstær

Etter YAG-laser behandlingen er det vanlig at du kan retunere til daglige aktiviteter umiddelbart. Noen opplever enkelte flytende objekter i synsfeltet etter behandlingen, men disse forsvinner normalt innen et par uker.

De fleste gjenvinner normalt syn innen 1-2 dager. Dersom du er behandlet for etterstær, kan tilstanden ikke komme tilbake siden den bakre linsekapselen er permanent fjernet.

(Litteratur)

Komplikasjoner til behandling av etterstær

YAG-laser behandling av etterstær er en trygg og rask prosedyre med lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen til behandling av etterstær er netthinneløsning. I forbindelse med operasjon av grå stær er denne risikoen ca. 1 %, mens den stiger til ca. 2 % ved YAG-laser behandling av etterstær.

ANNONSE