ANNONSE

Artrose tommel

Artrose i tommelen (tommelartrose) er en tilstand som medfører smerter og hevelse i håndledddet og nedsatt gripekraft i tommelen.

Tilstanden kan behandles med smertestillende medisiner, avlastning og fysioterapi. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med operasjon.

Artrose tommel
Illustrasjon: Artrose tommel
Sist oppdatert: 21. Feb. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er artrose i tommelen?

Hva er artrose (slitasjegikt)?

Brusken ligger som et tynt lag på leddoverflatene i kroppen. Frisk brusk har en jevn og svært glatt overflate som sikrer en friksjonsfri bevegelse i leddene.

Slitasjegikt (artrose) er en tilstand hvor brusken i ett eller flere ledd i kroppen gradvis brytes ned og blir mer tynnslitt. Ved betydelig slitasjegikt vil etter hvert hele brusken brytes ned slik at benflatene i leddet gnisser mot hverandre når man beveger leddet. Som et resultat av bruskmangel oppstår det friksjon, hevelse og smerter i leddet.

Artrose i tommelen rammes oftest tommelens grunnledd (CMC leddet)

Tommelen benevnes medisinsk som den første fingeren i hånden mens lillefingeren er den femte. Tommelen har to ledd, ett grunnledd (CMC leddet) som ligger nærmest håndleddet, og ett ytterledd (IP leddet) som ligger nærmest tuppen av tommelen. Det er gjerne tommelens grunnledd, CMC leddet, som rammes av slitasjegikt (artrose).

(Tjenester / behandlinger)

Hva er årsaken til tommelartrose?

Gradvis nedbryting av brusken i leddene i kroppen er nærmest en naturlig del av aldringsprosessen. Slitasjegikt er derfor svært vanlig hos eldre personer. I noen tilfeller kan det oppstå slitasjegikt også i ung alder, men dette ses først og fremst dersom man tidligere har skadet leddet.

Symptomer på artrose i tommelen

Når brusken brytes ned ved artrose vil den friksjonsfrie og glatte bevegelsen i leddet påvirkes. Etter hvert vil det oppstå friksjon, betennelse og hevelse i leddet, spesielt når leddet er i bruk.

Vanlige symptomer ved artrose i tommelen:

 • Smerter i tommelen. Hovedsymptomet ved artrose i tommelen er smerter på tommelsiden i håndleddet. Smertene oppstår spesielt spesielt når du bruker tommelen.
 • Hevelse og stivhet i leddet. Leddet kan bli hovent og stivt som følge av økt mengde væske i leddet og som følge av benede påleiringer (knuter) som utvikler seg på utsiden av leddet.
 • Nedsatt gripekraft. Etter hvert er det vanlig at gripekraften i tommelen reduseres. Typisk kan det være vanskelig å åpne et sylteglass eller vri om en nøkkel.
 • Knuter omkring leddet. De benede påleiringer langs leddet kan kjennes på leddets utside.

Slitasjegikt og reumatisme er andre årsaker til smerter i tommelen

Artrose er en av de vanligste årsakene til smerter i håndleddet på plassen for tommelen sitt grunnledd. Andre årsaker til smerter i tommelens grunnledd enn artrose er

 • reumatisme
 • artritt
 • leddgikt
 • skade
 • infeksjon
 • urinsyregikt

Når bør du søke lege?

Slitasjegikt er ikke en farlig sykdom som må utredes straks. Dersom du har nyoppståtte smerter i tommelen og inn mot håndleddet, bør du likevel oppsøke lege dersom plagene ikke gir seg. Tidlig diagnose kan bidra til å redusere plagene tidlig, i tillegg er det viktig å utelukke andre årsaker til smertene.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen artrose i tommelen stilles tildels på bakgrunn av samtale med legen og vanlig klinisk undersøkelse. Legen vil spesielt undersøke leddet ditt for å se etter hevelse og nedsatt bevegelighet. For å sikre diagnosen vil det vanligvis være nødvendig med røntgen eller MR. Også ultralyd kan bidra til å skille slitasjegikt fra andre tilstander som leddgikt og urinsyregikt. Bildeundersøkelsene kan påvise nedslitt brusk og samtidig utelukke andre årsaker til plagene dine.

Behandling av artrose i tommelen

Den viktigste hensikten med behandling av artrose i tommelen er å redusere smertene som kan oppstå ved denne tilstanden. Behandlingen kan deles inn i konservativ behandling (ikke kirurgisk) og operasjon.

Konservativ behandling av tommelartrose

I mange tilfeller vil man oppnå tilstrekkelig effekt på smertene i tommelen og håndleddet med konservativ behandling. De viktigste elementene i denne behandlingen er:

 • Avlastning. Det kan være lurt å unngå aktiviteter som forverrer smertene. Også avlastning av tommelen med skinne kan ha god effekt.
 • Smertestillende medisiner. Lette smertestillende medisiner som paracetamol og NSAIDs (Ibux, Voltaren) vil ofte ha god effekt i perioder hvor smertene er spesielt plagsomme.
 • Fysioterapi. Fysioterapi kan bidra til å styrke muskulaturen omkring leddet og motvirke tilstiving av leddet.
 • Injeksjon i leddet. I noen tilfeller kan injeksjon av betennelsesdempende medisiner direkte inn i leddet være en effektiv behandling.

Operasjon ved tommelartrose

Dersom man ikke oppnår tilstrekkelig god effekt av konservativ behandling (se over), kan det være nødvendig med operasjon av tommelen. Under behandlingen fjerner kirurgen (ortoped) skadet beinvev og legger inn en del av en sene som "dempemekanisme" (sene interponat).

Operasjonen gjøres poliklinisk uten behov for narkose og tar vanligvis ca 1 time. Etter operasjon er det vanlig at du går med gips i 6 uker før du starter opptrening. Operasjonen gjøres gjerne av spesialist i ortopedi.

ANNONSE