ANNONSE

Senebetennelse håndledd

Senebetennelse i håndleddet er en vanlig tilstand som vanligvis skyldes en overbelastning av senen.

Viktigste behandling er avlastning og siden opptrening. I noen tilfeller er det nødvendig med operasjon for å avlaste senen.

Senebetennelse håndledd
Illustrasjon: Senebetennelse håndledd
Sist oppdatert: 8. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er senebetennelse i håndleddet?

Senebetennelse er en irritasjon og betennelse i en sene og hinnen som omgir senen (seneskjeden). Senebetennelse skyldes ikke infeksjon med bakterier eller virus, men er kroppens reaksjon mot skade eller overbelastning.

Den vanligste senebetennelsen i armen, hånden og håndleddet er såkalt Dequervain tendinitt. Dette er en irritasjon i senen på tommelsiden av håndleddet.

Senebetennelse inndeles i akutt senebetennelse og kronisk senebetennelse. Det akutte stadiet er inntil de første 3 ukene etter oppståtte plager, betennelse som varer lengre enn dette betegnes som kronisk.

(Litteratur)

Hva skyldes senebetennelsen i hånd og håndledd?

Senebetennelse oppstår i de fleste tilfeller som følge av overbelastning, typisk som følge av repeterende bevegelser som det å skrive på tastatur.

Risikofaktorer for å utvikle senebetennelse i håndleddet.

  • Alder. Senebetennelse er aller vanligst hos personer mellom 30-50 år.
  • Kjønn. Tilstanden er vanligere hos kvinner enn hos menn.
  • Yrke. Enkelte yrker øker risikoen for senebetennelse i håndledd, dette gjelder først og fremst yrker hvor man utøver gjentagende bevegelser, slik som å skrive på tastatur.
  • Graviditet. Gravide har en midlertidig økt risiko for senebetennelse.
  • Reumatiske sykdommer. Reumatiske sykdommer som Bekhterev og leddgikt øker risikoen.

Symptomer på senebetennelse i håndleddet

Dequervain tendinitt er en betennelse i senen på tommelsiden av håndleddet, dette er en av de vanligste typer senebetennelsene i håndleddet.

Ved irritasjon og betennelse av senene medfører dette at seneskjedene sveller opp og blir hovne. Dette gjør forholdene enda trangere og forsterker irritasjonen og betennelsen i og omkring senen.

Smerter. Smerten er typisk verst når du knytter neven, beveger i håndleddet eller griper etter gjenstander. Bevegelse av tommelen fremkaller gjerne mer smerter enn bruk av de andre fingrene på hånden. Nerven på utsiden av seneskjeden kan også bli irritert slik at det oppstår smerter og nummenhet i tommelen. I starten er det vanligvis bare vondt når du belaster senen. Etter hvert som betennelsen blir mer uttalt kan håndleddet verke også i hvile.

Hevelse. Ved uttalt betennelse vil det kunne oppstå en hevelse på plassen for senen.

Glipping og klikkelyd. Du kan også oppleve en glippefølelse eller klikking når du beveger tommelen.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen senebetennelse i hånden eller håndleddet stilles oftest på bakgrunn av samtale med legen og vanlig klinisk undersøkelse. Legen vil gjerne vite hvor du har vondt, hva som utløser smertene og hvor lenge plagene har pågått. Ved undersøkelse vil legen vurdere området for selve senen og se om andre strukturer som selve håndleddet også er involvert.

I enkelte tilfeller kan det derimot være vanskeligere å stille en sikker diagnose. Ved tvil om diagnosen kan ultralyd eller MR være til hjelp. Både ultralyd og MR kan stille diagnosen med høy grad av sikkerhet.

Behandling av senebetennelse i håndleddet

Senebetennelse går ofte over av seg selv, spesielt dersom man gir senen ro en periode. I noen tilfeller kan det være nødvendig med operasjon eller injeksjon av betennelsesdempende medisiner.

De vanligste behandlingene for senebetennelse i håndleddet er:

  • Avlastning
  • Smertestillende medisiner
  • Eksentrisk trening
  • Injeksjon med kortison
  • Operasjon

Avlastning

I den akutte fasen av senebetennelse er viktigste behandling å unngå aktiviteter og bevegelser som kan ha trigget betennelsen i utgangspunktet. For å gi en god avlastning kan en skinne være til hjelp slik at håndleddet og senen belastes minst mulig.

Smertestillende medisiner

Smertestillende og betennelsesdempende medisiner som ibuprofen og Voltaren kan hjelpe på smertene og til en viss grad dempe betennelsen.

Eksentrisk trening

Eksentrisk trening er vist å kunne ha effekt på en rekke typer senebetennelser. Ved eksentrisk trening belaster du muskulatur og sene samtidig som muskelen forlenges. Ofte kan veiledet opptrening hos fysioterapeut være nyttig.

Kortison injeksjon

Injeksjonsbehandling med kortison har en kraftig betennelsesdempende effekt og kan være til nytte dersom betennelsen ikke går over i løpet av de første ukene, men er blitt kronisk.

Operasjon

I enkelte tilfeller gir ikke konservativ behandling (behandling uten operasjon) tilstrekkelig god effekt, i så fall kan kirurgi være nødvendig for å bli kvitt betennelsen og smertene.

Operasjon for senebetennelse i håndledd foregår gjerne i lokal bedøvelse uten behov for narkose. Behandlingen tar sikte på å bedre plassforholdene for de betente senene i håndleddet. Operasjonen gjøres gjerne av plastikkirurg eller ortoped.

Behandlingen har oftest god effekt da de fleste blir symptomfrie etter operasjonen.

ANNONSE