ANNONSE

Refertilisering, kvinner Lenvik

Refertilisering er en operasjon hvor kirurgen reverserer sterilsiering utført på et tidligere tidspunkt.

Sterilisering av kvinner utføres ved å klippe over eller klipse sammen egglederne, slik at egg som løslates ved eggløsning ikke kommer inn i livmoren og i kontakt med sædcellene. Ved refertilisering vil kirurgen sy sammen egglederne igjen og slik gjenåpne denne forbindelsen.

Refertilisering, kvinner
Illustrasjon: Refertilisering, kvinner
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Refertilisering, kvinner»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er refertilisering?

Refertilisering er en behandling hvor legen reverserer tidligere gjennomført sterilisering. Refertilisering kan utføres både hos kvinner og menn.

Ved sterilisering av kvinner vil kirurgen (gynekologen) enten klippe over eller lukke begge egglederne til kvinnen. Egglederne forbinder normalt eggstokkene til livmoren og er en nødvendig passasjevei som forbinder befruktede egg fra eggstokkene med sædceller.

Behandlingen har oftest god effekt, så lenge kvinnens alder ikke er for høy og så lenge det ikke er andre faktorer som kan redusere sjansene for å bli gravid. Alternativet til refertilisering av kvinner som tidligere har latt seg sterilisere, er behandling med kunstig befruktning (IVF).

(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg for refertilisering?

Hensikten med å reversere en tidligere steriliseringsoperasjon er å gi kvinnen tilbake muligheten til å bli gravid. Det er derfor ofte lurt å vurdere kvinnens muligheter til å bli gravid dersom refertiliseringsbehandlingen er vellykket, samt partnerens fertilitet/sædkvalitet.

Gynekologen vil derfor vurdere:

  • Din alder
  • Hvilken type steriliseringsoperasjon som ble utført
  • Din generelle helse
  • Tilstanden til eggstokker, livmor og gjenværende eggledere
  • Sædkvaliteten til din partner

Refertilisering kan være den rette behandlingen for deg dersom man tidligere bare fjernet en liten del av egglederne eller dersom de ble lukket med ringer eller klips. Det er også en fordel om du er under 40 år.

Ofte vil gynekologen anbefale at du undersøkes med hysterosalpingografi (HSG), en undersøkelse som fremstiller innsiden av livmorhulen, samt legglederne. HSG vil fortelle gynekologen hvor mye av egglederne som fremdeles er åpne. Gynekologisk ultralyd vil kunne vise legen tilstanden til eggstokkene dine. Sædanalyse vil være viktig for å avklare om sædkvaliteten til din partner er tilstrekkelig god.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres operasjonen?

Reversering av sterilisering hos kvinner gjøres ofte med såkalt mikrokirurgisk teknikk hvor kirurgen syr sammen egglederne igjen ved hjelp av små instrumenter som føres inn via et lite "bikini kutt" like over hårlinjen ved skambenet.

Operasjonen gjøres i generell narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Dersom operasjonen gjøres med mikrokirurgisk teknikk trenger du oftest bare være på syekhuset/klinikken i 2-4 timer etter inngrepet. I tilfeller hvor operasjonen gjøres med vanlig åpen kirurgi må man ofte være innlagt i ca 1-3 dager etter inngrepet.

Hva er sjansene for suksess ved refertilisering av kvinner?

Dersom gjenværende del av egglederne er friske, og du og din partner ikke har andre problemer med fruktbarhet, slik som redusert sædkvalitet eller sykdom på eggstokkene slik som PCOS, er sjansene gode for å bli gravid etter inngrepet. Suksessraten varierer fra ca 40-85 %, blant annet avhengig av din alder og hvilken type inngrep som ble gjort for å sterlisere deg.

ANNONSE