ANNONSE

Øreskylling

Øreskylling kan være nødvendig dersom behandling med matolje eller andre øredråper ikke fjerner ørevoksen. Øreskylling kan utføres hjemme eller hos lege.

Øreskylling
Illustrasjon: Øreskylling
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Øreskylling»

Se også her for øreskylling hos allmennlege!

Hvorfør øreskylling?

Ørevoks produseres jevnlig i øregangen til alle mennesker. Faktisk har ørevoksen en viktig funksjon i øregangen, voksen fungerer nemlig som et filter mot støv og andre små partikler, og beskytter samtidig øregangen og trommehinnen mot infeksjon.

Voksen produseres normalt et stykke inne i øregangen og vandrer derfra utover mot øreåpningen. I noen tilfeller kan derimot voksen hope seg opp inne i ørekanalen og danne en plugg som tetter passasjen inn til trommehinnen. I så fall kan voksen gi deg symptomer som nedsatt hørsel, svimmelhet, øresus (tinnitus) eller smerter.

Slik opphoping av ørevoks skjer i større grad hos eldre personer, siden voksen har en tendens til å bli tørrere og seigere med alderen. En annen viktig årsak til fastsittende ørevoks er bruk av q-tips. Selv om du kan klare å fjerne mye av voksen i øregangene ved hjelp av q-tips, vil en liten del av ørevoksen presses stadig lengre inn i øregangen og inn mot trommehinnen dersom du benytter q-tips jevnlig. Etter hvert vil voksen derfor kunne klemmes fast mot trommehinnen og medføre plager.

Ved opphoping av ørevoks som resulterer i symptomer og plager, anbefales det å fjerne voksen. Ofte kan voksen fjernes ved at du drypper øret med matolje og venter et par dager. Dersom oljen ikke har tilstrekkelig effekt, kan det være nødvendig med øreskylling. Behandling med øreskylling lykkes i å fjerne den fastsittende voksen i de aller fleste tilfeller.

Mer om ørevoks

Øreskylling hos lege eller hjemme?

Øreskylling kan utføres hjemme og hos allmennlege. Mange leger anbefaler at du forsøker øreskylling hjemme før du eventuelt oppsøker lege. Du kan få kjøpt ballong til øreskylling på apoteket.

Ballongen fylles med lunket vann før du plasserer spissen på ballongen inn i øregangen og spyler ørekanalen. Det kan ofte være en fordel om du får hjelp til selve prosedyren.

Dersom du ikke lykkes med øreskylling hjemme, bør du oppsøke lege. Legen har mer spesialisert utstyr for øreskylling, og kan i tillegg undersøke ørekanalen din før behandlingen.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår øreskylling?

Før øreskylling, er det en stor fordel om du har behandlet øret med matolje i forkant. Dersom voksen ikke kommer ut etter oljebehandlingen, vil oljen i uansett mykne opp voksen og øke sannsynligheten for at øreskyllingen blir vellykket.

Dersom du gjennomfører øreskylling hos legen, vil legen starte med å undersøke øret ditt. Legen vil se etter betennelse eller andre årsaker til at ørevoksen tetter øreagngen. Deretter vil han eller hun undersøke øregangen ved hjelp av et lite kikkertinstrument som kalles for et otoskop. Ved hjelp av otoskopet får legen gjerne god oversikt over øregangen og kan lettere få et overblikk over hvor ørevoksen sitter og samtidig se om du har skade på trommehinnen innerst i ørekanalen.

Dersom legen kommer frem til at det er hensiktsmessig med øreskylling, vil han eller hun bruke et sprøytelignende instrument til å injisere (sprøyte) saltvann inn i ørekanalen med et passelig trykk. Saltvannet vil slik effektivt skylle den bløtgjorte ørevoksen ut av øregangen. Legen vil passe på at saltvannet har en temperatur som er mest mulig lik din egen kroppstemperatur. Dersom temperaturen på vannet skiller seg fra kroppstemperaturen, vil vannet utløse en refleks øret som gjør at du blir svimmel og uvell.

Selve prosedyren tar bare et par minutter. Øreskylling utført hos lege vil i de aller fleste tilfeller kunne fjerne fastsittende ørevoks. Spesielt er behandlingen effektiv dersom du på forhånd har bløtgjort voksen med olje.

Bivirkninger ved øreskylling

Øreskylling med lunket vann er i prinsippet en trygg behandling med lav risiko for alvorlige komplikasjoner. De vanligste bivirkningene som kan forekomme inkluderer:

  • Svimmelhet. Dersom vanntemperaturen skiller seg fra temperaturen i det indre øret (kroppstempearturen din), vil øreskyllingen kunne medføre akutt, men kortvarig svimmelhet. Det er derfor viktig at du benytter vann som har samme tempearatur som kroppen (37 grader).
  • Hull på trommehinnen. Dersom det allerede er hull i trommehinnen, kan øreskyllingen medføre akutte plager. I noen tilfeller kan også øreskyllingen medføre hull på en allerede skadet trommehinne.
  • Manglende effekt. De fleste som forsøker øreskylling hjemme eller hos lege, vil bli kvitt den fastsittende ørevoksen. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med behandling hos spesialist.
(Tjenester / behandlinger)

Dersom øreskylling ikke fjerner ørevoksen

Dersom øreskylling hjemme eller hos legen ikke fjerner ørevoksen eller plagene dine, bør du oppsøke øre nese hals spesialist. ØNH legen vil kunne gjøre en mer detaljert undersøkelse av ørekanalen og har i tillegg spesialutstyr for fjerning av ørevoks som vanskelig lar seg behandle ved andre metoder.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE