ANNONSE

Fjerne ørevoks

Å fjerne ørevoks kan være nødvendig dersom ørevoksen tetter igjen ørekanalen og gir plager som nedsatt hørsel, smerter, tinnitus eller svimmelhet.

Ørevoks kan ofte fjernes selv hjemme ved hjelp av matolje. I noen tilfeller er det nødvendig med øreskylling hos lege, eller fjerning av voksen hos spesialist.

Fjerne ørevoks
Illustrasjon: Fjerne ørevoks
Sist oppdatert: 10. Apr. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fjerne ørevoks»

Hvordan fjerne ørevoks?

Ørevoks i øregangene er normalt hos alle mennesker. Faktisk har ørevoks en viktig funksjon i øregangen. Voksen fungerer som et filter som beskytter øregangen og trommehinnen mot støv, og bidrar i tillegg til å motvirke infeksjon.

Dersom du opplever symptomer eller plager som følge av ørevoks, spesielt dersom voksen tetter igjen øregangen og medfører redusert hørsel, kan det derimot være nødvendig med behandling for å gjenåpne passasjen i øregangen. Tette øreganger ses særlig hos eldre personer hvor ørevoksen har en tendens til å bli tørrere og mindre bevegelig. En annen årsak til tette øreganger er bruk av q-tips som kan bidra til å presse voksen fast inn mot trommehinnen innerst i øregangen.

De viktigste behandlingene for å fjerne ørevoks som gir symptomer eller plager inkluderer:

Under finner du mer informasjon om de ulike behandlingene.

Ørevoks kan fjernes hos allmennlege og hos spesialist

Ørerens med olje

Plager som følge av ørevoks kan du i de aller fleste tilfeller behandle selv hjemme!

Ørevoksen forflytter seg naturlig fra den indre delen av øregangen og ut til det ytre øret. Dersom ørevoksen er blitt spesielt tørr eller seig, kan konsistensen hemme denne normale bevegelsen av voksen. I slike tilfeller vil behandling med olje ofte kunne bløtgjøre og løse opp voksen, slik at den kommer ut av seg selv i løpet av de neste par dagene.

Du kan godt benytte vanlig matolje til ørerens. Det er tilstrekkelig å dryppe et par dråper av oljen inn i øregangen på den tette siden. Etter at du har dryppet olje i øregangen, bør du gjerne ligge et par minutter med motsatt øre ned på puten, slik at oljen får tid til å renne inn i øregangen. Oljen vil nå gradvis mykne opp ørevoksen slik at den lettere kan transporteres ut gjennom øregangen helt naturlig. Hos de aller fleste vil derfor ørevoksen komme ut av seg selv i løpet av de neste par dagene etter at du har dryppet øre med olje.

Mer om ørevoks

Ørerens fra apoteket (med Vaxol eller Revaxør)

Det finnes også en rekke preparater du kan få kjøpt reseptfritt på apoteket. Noen av de mest populære preparatene er Revaxør og Vaxol. Disse kan benyttes i steden for matolje, eller dersom du ikke har oppnådd ønsket effekt av matolje. Man antar derimot at Vaxol og andre lignende preparater i praksis har en tilsvarende effekt som matolje.

(Tjenester / behandlinger)

Øreskylling

Dersom ørevoksen ikke forsvinner med egenbehandling og du fremdeles har plager fra øret, bør ørevoksen fjernes av allmennlege. En av de aller mest anvendte metodene for å fjerne fastsittende ørevoks er ved øreskylling. Øreskylling kan du i noen tilfeller også gjøre selv hjemme ved hjelp av en gummisprøyte. I så fall er det viktig å skylle med lunket vann. Dersom du sprøyter vann med feil temperatur inn i øregangen, vil du bli svimmel.

Før øreskylling hjemme eller hos legen, er det en stor fordel om du selv har forsøkt behandling med olje eller preparater fra apoteket. Oljen vil i de fleste tilfeller gjøre at ørevoksen kommer ut av seg selv. Dersom voksen ikke kommer ut etter at du har dryppet med olje, vil oljen i alle fall mykne opp voksen og gjøre øreskyllingen mye enklere og mer suksessfull.

Før øreskyllingen vil legen se inn i øret ditt med et lite kikkertinstrument som kalles for et otoskop. Ved hjelp av otoskopet kan legen få en oversikt over mengden av ørevoks, og samtidig se etter skade på trommehinnen.

Dersom legen mener det er aktuelt med øreskylling, vil han eller hun bruke et sprøytelignende instrument til å injisere (sprøyte) saltvann inn i ørekanalen. Saltvannet skal ha kroppstemperatur for å unngå at du blir svimmel eller uvell av prosedyren. Øreskylling hos lege har i de fleste tilfeller god effekt på fjerning av ørevoksen.

(Tjenester / behandlinger)

Mikrosug og annen behandling hos Øre Nese Hals spesialist

I de fleste tilfeller vil allmennlegen klare å fjerne ørevoksen ved øreskylling. I noen tilfeller vil derimot undersøkelse og behandling hos spesialist i øre nese hals medisin (ØNH-lege) være nødvendig for å bli kvitt ørevoksen som tetter øregangen og gir deg plager.

ØNH-legen har god erfaring innen bruk av mer kompliserte metoder for fjerning av ørevoks, inkludert fjerning med et lite sug (mikrosug) eller ved hjelp av et tynt, langt instrument med en skje eller krok i enden. ØNH legen har hele tiden god oversikt over ørekanalen ved hjelp av enten otoskop eller mikroskop.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE