Kjønnsleppereduksjon

Kjønnsleppereduksjon er en operasjon hvor kirurgen reduserer størrelsen eller sideforskjellen (asymetri) av de indre eller ytre kjønnsleppene. Kjønnsleppereduksjon gjøres gjerne av plastisk kirurg eller gynekolog.

De fleste operasjonene gjøres i lokalbedøvelse og tar ca 45 minutter til 1,5 timer. Det tar vanligvis ca. 1-3 måneder før du er helt tilhelet etter behandlingen.

Kjønnsleppereduksjon
Illustrasjon: Kjønnsleppereduksjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Kjønnsleppereduksjon»

Hva er kjønnsleppereduksjon?

Kjønnsleppereduksjon er et inngrep hvor kirurgen (gynekolog eller plastisk kirurg) fjerner deler av kjønnsleppene med kniv (skalpell) eller laser. Plastisk kirurgi på kjønnsleppene deles inn i indre kjønnsleppereduksjon og ytre kjønnsleppereduksjon. Korreksjon av de indre kjønnsleppene er mest vanlig.

Kjønnsleppereduksjon er i de aller fleste tilfeller et kosmetisk inngrep som tar sikte på å endre størrelse, sideforskjell eller form på kjønnsleppene etter pasientens ønske. I noen tilfeller gjøres inngrepet som følge av plager ved bruk av tettsittende klær eller ved samleie.

(Tjenester / behandlinger)

Indre kjønnsleppereduksjon

Formen på de indre kjønnsleppene, også kalt de små kjønnsleppene eller labia minor, kan variere mellom kvinner. Det er vanlig at de indre kjønnsleppene henger noe utenpå de ytre kjønnsleppene, dette er også hovedårsaken til at indre kjønnsleppereduksjon er mye vanligere enn ytre kjønnsleppereduksjon.

Hvorfor operere de indre kjønnsleppene?

Kjønnsleppereduksjon er i de fleste tilfeller en kosmetisk behandling, men i noen tilfeller gjøres operasjonen fordi kjønnsleppene gir ubehag ved sex eller når du bruker tettsittende klær. Blant kjønnsleppereduksjon er indre kjønnsleppereduksjon den vanligste behandlingen, dette skyldes at de indre kjønnsleppene ofte er noe større og henger utenfor de ytre kjønnsleppene.

De vanligste årsakene til at man ønsker å operere de indre kjønnsleppene er:

  • Store indre kjønnslepper. Dersom de indre kjønnsleppene er store og henger langt nedenfor de ytre kjønnsleppene. Noen kan ønske å behandle store kjønnslepper av kosetisk hensyn. I andre tilfeller kan store kjønnslepper gi ubehag og gnagsår ved bruk av tettsittende klær. Mer uvanlig kan store indre kjønnslepper gi ubehag eller vansker ved samleie.
  • Sideforskjell mellom kjønnsleppene. Stor sideforskjell mellom kjønnsleppene kan være noe enkelte ønsker å korrigere av kosmetiske årsaker.

Ytre kjønnsleppereduksjon

De ytre kjønsleppene, også kalt de store kjønnsleppene eller labia major, ligger utenpå de små kjønnsleppene.

Hvorfor operere de ytre kjønnsleppene?

De vanligste årsakene til at man ønsker behandling med ytre kjønnsleppereduksjon er:

  • Store ytre kjønnslepper. Store ytre kjønnslepper kan hos noen oppleves som "bukende" dersom man bruker tettsittende klær eller bikini. Store ytre kjønnslepper kan også gi ubehag og gnagsår ved bruk av tettsittende klær.
  • Sideforskjell. Stor sideforskjell mellom ytre kjønnslepper
  • Overflødig hud. Overflødig hud som henger ned fra de ytre kjønnsleppene, dette kan oppstå som en del av naturlig aldring, og etter svangerskap og fødsel.

Hvordan utføres operasjonen?

Kjønnsleppereduksjon gjøres oftest i lokalbedøvelse, det vil si at du er våken under inngrepet. Grunnen til at man ofte velger å benytte lokalbedøvelse i steden for narkose (hvor du sover), er at operasjonen i seg selv er et lite inngrep, men i tillegg kan du da selv lettere komme med kommentarer underveis slik at operasjonsresultatet blir mest mulig slik du selv ønsker det.

Kirurgen benytter enten en kniv (skalpell) eller en laser til å skjære bort delene av kjønnsleppene som skal korrigeres. Behandlingen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Etter kjønnsleppereduksjon

Kjønnsleppereduksjon er en liten operasjon for kroppen, men et betydelig inngrep for kjønnsleppene. Du vil oppleve hevelse og ubehag omkring skjeden den første tiden etter operasjonen. De første 4 ukene må du unngå bruk av trange klær, tamponger og du bør ikke ha sex.

Komplikasjoner ved kjønnsleppereduksjon er mindre vanlig. Dersom du opplever smerter, hevelse og feber bør du kontakte legen som opererte deg.

Det er stor normalvariasjon i utseende og størrelse på kjønnsleppene

Forekomsten av kjønnsleppereduksjon har øket betydelig de siste årene, mye som følge av en kombinasjon av mote, "brazilian wax" og fokus i media. Kvinner som ønsker kjønnsleppereduksjon av kosmetisk hensyn opplever ofte at kjønnsleppene er for store, er hovne, henger for langt ned eller tar for mye plass. Noen ønsker også å korrigere sideforskjell mellom kjønnsleppene.

Det er viktig å være klar over at normalvariasjonen med hensyn til hvordan kjønnsleppene ser ut er svært stor, selv om du opplever kjønnsleppene som store eller at det er en viss sideforskjell er dette oftest normalt, og ses hos store deler av den kvinnelige befolkningen.

Dersom du likevel ønsker operasjon, er det viktig at du kommuniserer tydelig med kirurgen i forkant av operasjonen, slik at resultatet blir mest mulig slik du selv ønsker det.

Mer om kjønnsleppene

Kvinner har to sett med kjønnslepper (labia), de indre kjønnsleppene (labia minor) og de ytre kjønnsleppene (labia major). De indre kjønnsleppene ligger som navnet tilsier innerst mot skjedeåpningen (vagina), mens de ytre kjønnsleppene ligger utenpå de indre leppene.

Kjønnsleppene har viktige funksjoner. De beskytter skjeden og bidrar tildels med smøring av skjedeåpningen som er viktig ved samleie. I tillegg har kjønnsleppene rik nærveforsyning, og de innre kjønnsleppene er i direkte kontakt med klitoris, dette gjør at de bidrar til følelse ved berøring og sex.

Andre operasjoner

Noen opplever at de har for små ytre kjønnslepper kan dette korrigeres ved fettransplantasjon til ytre kjønnslepper. Ved overflødig hud på klitorisk, kan klitoris løftes eller korrigeres ved klitorisplastikk. Dersom det er overflødig og hengende hud omkring venusberget, kan dette korrigeres ved løft av venusberget.