ANNONSE

Brokktilstander i pungen

Brokktilstander i pungen kan forårsakes av hydrocele, varicocele og spermatocele. Dette er svært vanlige tilstander som kan gi hevelse og smerter i pungen.

Brokk i pungen er ikke farlige og trenger oftest ingen behandling, men i noen tilfeller kan de gi plager som gjør at legen anbefaler operasjon eller tapping.

Ubehag, smerter eller hevelse i pungen må alltid utredes hos lege.

Brokktilstander i pungen
Illustrasjon: Brokktilstander i pungen
Sist oppdatert: 19. Jul. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Brokktilstander i pungen»

Hvilke brokktilstander kan oppstå i pungen?

Brokktilstander i pungen, også kalt for pungbrokk, inkluderer hydrocele, varicocele og spermatocele. Tilstandene må ikke forveksles med pungbrokk, som er et lyskebrokk som har beveget seg helt ned i pungen.

Hydrocele

Hydrocele eller vannbrokk er en tilstand hvor det har utviklet seg en vannansamling omkring den ene eller begge testiklene.

Diagnosen stilles med ultralyd av testikler. Ved betydelig ubehag eller av kosmetiske hensyn, vil man i noen tilfeller tappe eller operere bort vannbrokket.

Spermatocele

Spermatocele er et væskefylt hulrom (en cyste) som utvikler seg fra testikkelvedhenget, også kalt bitestikkelen. Slike væskefylte hulrom er ikke farlige, men kan i enkelte tilfeller gi ubehag.

Diagnosen stilles med ultralyd av testikler. Det er sjelden behov for behandling, men ved betydelige plager kan det være aktuelt å operere bort spermatocelet.

Varicocele

Varicocele kalles årebrokk på fagspråket og er en tilstand hvor det har utviklet seg åreknuter på blodårene omkring den ene testikkelen, oftest den venstre.

Diagnosen stilles ved ultralyd av testikler. Årebrokk er svært vanlig og trenger sjelden behandling, men siden tilstanden i noen tilfeller kan gi nedsatt fruktbarhet vil man behandle brokket hos personer som utredes for ufrivillig barnløshet.

ANNONSE