ANNONSE

AC ledd artrose, operasjon

Operasjon av artrose i AC leddet kan være en effektiv behandling dersom andre metoder ikke gir tilfredsstillende resultat.

Den vanligste operasjonsmetoden innebærer å fjerne ytterste delen av kragebeinet. Operasjonen gjøres gjerne poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

AC ledd artrose, operasjon
Illustrasjon: AC ledd artrose, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «AC ledd artrose, operasjon»

Operasjon ved AC ledd artrose

Ofte har man tilstrekkelig effekt av såkalt konservativ (ikke kirurgisk) behandling av slitasjegikt i AC leddet. I noen tilfeller vil man derimot oppleve vedvarende smerter som påvirker livskvalitet og/eller evnen til å utføre daglige aktiviteter, til tross for smertestillende medisiner og eventuelt injeksjon av betennelsesdempende medisiner direkte inn i leddet. I så fall kan operasjon ofte være en nødvendig og god behandling.

Operasjon av AC leddet kan gjøres på flere måter, en av de aller vanligste metodene er å fjerne den ytterste delen av kragebeinet, det vil si den delen av kragebeinet som danner leddet mot skulderbladet. På denne måten fjerner man egentlig selve AC leddet og dermed vil smertene forsvinne.

Kirurgen (ortopeden) utfører behandlingen mens du ligger i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Vanligvis benytter ortopeden såkalt kikkhullsteknikk hvor man opererer ved hjelp av et kamera og instrumenter gjennom små snitt i huden. I de aller fleste tilfeller kan du reise hjem samme dag, inngrepet gjøres altså poliklinisk.

Mer om AC ledd artrose

Etter operasjonen

Sammenlignet med andre skulderoperasjoner er tilhelingstiden ved operasjon av AC ledd artrose relativt kort. De fleste kan gjenoppta daglige aktiviteter etter ca. 1 uke. Det er derimot vanlig å anbefale å utsette tyngre aktiviteter den første måneden. Du bør uansett følge anbefalingene fra legen på klinikken som behandler deg.

Det er vanlig at du får henvisning til fysioterapeut som kan hjelpe deg i opptreningsfasen.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner ved operasjon av AC ledd artrose

Operasjon av slitasjegikt i AC leddet er en operasjon som innebærer lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Ingen kirurgiske inngrep er derimot helt uten risiko.

Blant komplikasjonene som kan forekomme ved denne typen operasjon er:

  • Infeksjon
  • Stivhet i skulderen
  • Instabilitet i skulderen
ANNONSE