Vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)

Vaginalplastikk, også kalt vaginal rejuvenation, er en operasjon som tar sikte på å gi en strammere skjede (vagina).

Behandlingen kan være aktuelt blant annet dersom du opplever økende slapphet i skjeden. Operasjonen gjøres gjerne i lett narkose og tar et par timer.

Vaginal plastikk utføres enten av gynekolog eller plastisk kirurg.

Vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)
Illustrasjon: Vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)»

Hvorfor utføre vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)?

Kvinner kan ønske behandling med vaginalplastikk av en rekke ulike årsaker. Den aller vanligste årsaken er derimot at man ønsker å gjennoppnå strammheten i skjeden man hadde tidligere i livet. Noen kombinerer også vaginalplastikk med operasjon på kjønnslepper, slik som kjønnsleppereduksjon.

Hvorfor kan skjeden bli slappere?

Det er flere faktorer som kan bidra til at skjeden blir slappere. Etter hvert som vi eldres blir både huden og bindevevet i kroppen mindre elastisk. Enkelte vil ved normal aldring derfor oppleve en økende slapphet, spesielt i bakre veggen av skjeden. Andre årsaker til slappere skjede er:

  • Vaginal fødselsskade
  • Nedfall av urinblæren (cystocele) eller endetarmen (rectocele)
  • Forstoppelse - forstoppelse gjør gjerne at du må trykke oftere og lengre ved toalettbesøk, dette kan gi slappere skjedevegg
  • Operasjoner på indre kjønnsorganene. Den vanligste operasjonen er fjerning av livmor (hysterektomi)

Hvordan utføres vaginalplastikk?

Vaginalplastikk kan utføres enten med skalpell eller som laseroperasjon. Kirurgen, enten spesialist i gynekologi eller plastisk kirurg, vil stramme opp skjeden i hele dens forløp (ikke bare i åpningen) slik at hele skjedekanalen blir trangere.

Operasjonen gjøres gjerne med lett narkose og tar 1-2 timer. Behandlingen gjøres poliklinisk, det vil si at du oftest kan reise hjem samme dag som operasjonen.

Komplikasjoner ved vaginal plastikk

Potensielle komplikasjoner til vaginal plastikk er som ved andre operasjoner både infeksjon, blødning og arrdannelse. Det er en viss risiko for skade på urinblæren under operasjonen. I tillegg er det en viss risiko for endret følsomhet i skjeden, det kan ta noe tid for deg og din partner til å bli vant til den endrede følsomheten som følge av strammere vagina.

Det er viktig å diskutere postensielle følger av opersjonen med kirurgen som skal behandle deg.

Andre behandlinger

Dersom du er plaget med slapphet i skjeden, tørre slimhinner eller ubehag i forbindelse med samleie finnes flere ulike behandlingsalternativer.

Egenbehandling

Egenbehandling i form av bekkenbunnstrening for å styrke muskulaturen i bekkenet omkring endetarmen og skjeden, har ofte god effekt dersom du har lettere plager. Bekkenbunnstrening er uansett lurt, spesielt etter barnefødsler.

Lokalbehandling med hormoner

I forbindelse med overgangsalderen oppstår det endringer i skjeden, slimhinnen blir tørrere, mindre sur (får høyere pH) og blir tynnere. Dette skyldes først og fremst redusert nivå av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Lokalbehandling med hormoner vil kunne redusere disse plagene.

Vaginal laser

Et godt alternativ til vanlig kirurgisk behandling (vaginalplastikk), er laserbehandling av skjeden.

Vaginal laser behandler aldersforandringer som oppstår i skjeden i form av tørre slimhinne, tapt elastisitet i skjeden, vannlatningsplager som stressinkontinens og smerter eller ubehag ved samleie.

(Litteratur)